Startlaphoz Csatlakozz!

A gazdagok további gazdagodása lelassítja a GDP bővülését

Az IMF szerint a szegények jövedelmét kell növelni

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 16. kedd, 14:00

Egy friss felmérés szerint a gazdagok további gazdagodása lelassítja a GDP bővülését, az egyenlőségre való törekvés viszont gyorsítja a nemzeti össztermék növekedését – írja a HVG.

  Alapos tanulmányt közölt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a jövedelmek egyenlőtlenségéről, illetve annak gazdaságra gyakorolt hatásáról. Az anyag talán legérdekesebb része három kiragadott mondattal összefoglalható, az IMF elemzői ugyanis a következő megállapításra jutnak: „Fordított kapcsolatot találtunk a gazdasági növekedés, és aközött, hogy a leggazdagabb 20 százalék milyen arányt képvisel a jövedelmek összességéből. Ha a top 20 százalék jövedelme 1 százalékkal nő, akkor a nemzeti össztermék bővülése a következő öt évben 0,08 százalékkal mérséklődik, alátámasztva azt, hogy az előnyök nem szivárognak le a gazdaságba. Ugyanekkora jövedelemnövekedés a legszegényebb 20 százalékban viszont 0,38 százalékkal gyorsabb GDP bővüléshez vezet.
 
  Ahogy a Business Insider is rámutat, a megállapítás azért különösen erős, mert az elemzők óriási merítésből dolgoztak, összesen 159 ország 1980 és 2012 közötti gazdasági adatait vizsgálták meg. Ezek alapján a társadalmi egyenlőtlenség növekedése egyértelműen káros a gazdasági növekedésre, vagy fordított megfogalmazásban: a kedvező folyamatokat az egyenlőségre való törekvés támogatja. Az anyag felhívja a figyelmet, hogy a fejlett országokban a középréteg általános elszegényedésének káros következményei vannak, az alsó és a felső 20 százalék egyidejű erősödése az egyenlőtlenséget növeli.
 
  A tanulmány eredményei egyébként adják a lovat Thomas Piketty francia közgazdász nagy vihart kavart elmélete alá, amely szerint a modern kapitalizmusban a gazdagok gazdagodása és a szegények szegényedése gyakorlatilag a rendszer sajátja, és az egyenlőtlenség növekedése kódolva van. A vita azonban nem ér véget, hiszen az IMF is említ három modern, de a társadalmi egyenlőséget őrző példát: Ausztráliát, Svédországot és Kanadát.
 
Forrás: HVG

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az IMF szerint a szegények jövedelmét kell növelni.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector