Startlaphoz Csatlakozz!

Ötvenezer forint két részletben

PSZ: Még az idén kapnak béren kívüli juttatást az oktató-nevelő munkát segítők

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 16. kedd, 15:31

Még az idén 50 ezer forintos béren kívüli juttatásban részesülnek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) alkalmazásában álló, az oktató-nevelő munkát közvetlenül segítő munkatársak - jelentette be Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke kedden Budapesten.

    Ezt is tartalmazza többi között az a megállapodás, amelyet hétfőn írt alá az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) köznevelésért felelős államtitkársága és a pedagógusok sztrájkbizottságát alkotó három szakszervezet - mondta az elnök a sajtótájékoztatón.

    Galló Istvánné közölte, a juttatást két részletben, szeptember 15-én és november 30-án kapják meg a munkavállalók.

    Hozzátette: örömét fejezte ki, hogy erről a juttatásról meg tudtak állapodni, azonban ez a kifizetés „nagyon pici kompenzálás”, mivel ezek a kollégák évek óta semmilyen béren kívüli juttatásban nem részesültek.

    Kiemelte, az Emmi a megállapodás záradékában rögzítette, hogy amikor a minisztérium július 1-jével átadja a szakképző iskolákat a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM), az átkerülő dolgozóknak is ki kell fizetni a béren kívüli juttatást.

    A PSZ-elnök sajnálatát fejezte ki, hogy ez a juttatási forma nem vonatkozik az óvodákban dolgozókra, és azokra sem, akiknek az önkormányzat a munkaadója. Ezzel kapcsolatban jelezte, a belügyminiszterhez fordultak, tőle kérve segítséget, hogy az önkormányzatok kapjanak támogatást ahhoz, hogy a náluk alkalmazásban lévők is részesülhessenek a szóban forgó juttatásban. Azonban - mint mondta - nemleges választ kaptak.

    Galló Istvánné szerint a pedagógus életpályamodellről és a köznevelés fejlesztéséről folyamatosan beszélni kell, de nem lehet figyelmen kívül hagyni az őket közvetlenül segítő munkatársakat sem.

    A szakszervezeti elnök beszélt arról is: a hétfőn aláírt megállapodás rögzíti azt is, hogy az Emmi vállalja, áttekinti és pontosítja a pedagógusok intézményi benntartózkodásának szabályait, és vállalja, hogy az üres álláshelyeket be fogják tölteni. Galló Istvánné ezzel kapcsolatban jogosnak nevezte a pedagógusok panaszát, hogy kénytelenek akár 26 órában is tanítani, mert az üres álláshelyeket helyettesítéssel próbálják kiváltani.

    Megállapodtak abban is, hogy közösen áttekintik a pedagógusok minősítésének szabályait is - mondta az elnök.

    Galló Istvánné a 2014/2015-ös tanévet értékelve elmondta, a viszonylag nyugodt tanévkezdésre rányomta a bélyegét a kísérleti tankönyvek pedagógusok és szülők által is kifogásolt minősége és tartalma.

    A Klik működésére a pénzhiány volt jellemző, és a jövő évi költségvetési tervezet előirányzatában is azt látják - mondta -, hogy a Klik nem tud majd az elvárásoknak megfelelni, a pénzhiány miatt nem lesz képes ellátni az alapfeladatát.

    A szakszervezeti elnök hozzátette: soha nem támogatták a központosítást, ugyanakkor egyetértettek abban, hogy a köznevelési rendszerben szükségesek a korrekciók. Az elmúlt két év azonban bebizonyította, hogy a Klik eleget tudna tenni feladatának, ha ahhoz megfelelő forrást rendelnének.

    A tanév végén is sok a bizonytalanság Galló Istvánné szerint, hiszen a szakképzés átalakításával kapcsolatban sem látnak még tisztán. Az tény, hogy negyven szakközép-, szakiskola és vegyes iskola átkerül az NGM-hez július 1-től, a részleteket tartalmazó kormányrendelet azonban még nem jelent meg - mondta. Nem lehet például tudni, hogy az NGM által kialakított, úgynevezett fenntartói centrumok milyen jog- és hatáskörrel működnek majd.

    Tóth Károly, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke arról beszélt: a sztrájkbizottság alapelve az volt, hogy minél tovább a tárgyalóasztal mellett maradni, mert csak így lehet olyan eredményeket elérni, amelyek fontosak a munkavállalóknak.

    Hajnal Gabriella, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke véleménye szerint el kellene érni, hogy azokra a munkavállalókra is vonatkozzon az életpályamodell, akiknek főiskolai végzettségük van, de nem pedagógusként dolgoznak az iskolákban.

    Az Emmi, a Klik, és a pedagógusok sztrájkbizottságát alkotó három szakszervezet - a Pedagógusok Szakszervezete, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet, valamint az Oktatási Vezetők Szakszervezete - által hétfőn aláírt dokumentum tizenegy pontban rögzíti a megállapodás részleteit.

    A dokumentumot az Emmi képviseletében Czunyiné Bertalan Judit közoktatási államtitkár, a Klik nevében Hanesz József, az intézmény elnöke és a három szakszervezeti vezető látta el kézjegyével.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - PSZ: Még az idén kapnak béren kívüli juttatást az oktató-nevelő munkát segítők.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector