Startlaphoz Csatlakozz!

„Munkásáruló” vs. „kriptojobbikos”

Belháború a Munkástanácsoknál

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 29. hétfő, 15:44

Nyílt levélben vádolják politikai alkuval a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) vezetőjét az egyhónapos sztrájkjukat eredménytelennek értékelő pénzszállítók és postai értékszállítók. Palkovics Imre cáfol és hálátlanságról beszél, továbbá nem érti, miért lobbizik egy állami cég munkavállalóiért a Jobbik – olvasható az ATV oldalán.

  Állami tulajdonú cégnél egyhónapos sztrájkot szervezni nem könnyű mutatvány. A Magyar Posta Zrt. tulajdonában lévő JNT Security Kft.-nél dolgozó értékszállítók 5 százalékos béremelést követelve tagadták meg a munka felvételét április végén. A cég vitatta a sztrájk jogszerűségét és bírósághoz fordult. Szarka Zsolt, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója a bértárgyalások folytatásának feltételéül szabta a sztrájk befejezését. A bíróság azonban kimondta, hogy jogszerű volt a munkabeszüntetés.
 
Harc a végsőkig?
 
  A sztrájk harmadik napján a JNT kirúgta a 11 éve náluk dolgozó Kuti Zsolt szakszervezeti ügyvivőt, a munkabeszüntetés motorját, mondván: a TV2-nek adott nyilatkozata „veszélyeztette a munkáltató jó hírnevét és jogos gazdasági érdekeit”. Mikor a tárgyalások holtpontra jutottak, a dolgozókat képviselő Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete (ÉŐDSZ) a MOSZ-hoz fordult segítségért. Palkovicsék szakmai és jogi támogatást adtak tagszervezetüknek, és az elnök még azt is kijelentette, hogy: „a végsőkig ki kell tartani, mert ez már nem csak a bérekről szól. Ezért ha kell, a székházat is eladjuk”.
 
  A helyzetet bonyolítja, hogy pontosan a bérvita időszakában a Takarékbank 40, az FHB Jelzálogbank Nyrt. 10 százalékos tulajdonrészt vásárolt a JNT-ben, egyben hosszú távú szolgáltatási szerződést is kötöttek a Zrt-vé alakuló céggel. 50 százalékkal a Magyar Posta továbbra is meghatározó és legnagyobb tulajdonosa marad a JNT-nek. A formálódó állami bankrendszer kialakításának egyik elemeként, 2014 októberében a Magyar Posta 28,5 milliárd forintért megvásárolta az FHB Kereskedelmi Bank 49 százalékát.
 
Ki árult el kit?
 
 A sztrájk ezt követően hamarosan befejeződött. Kuti Zsolt az ATV reggeli műsorának nyilatkozva ezt azzal indokolta, hogy pozitív gesztust kívánnak tenni a JNT új tulajdonosai felé a bértárgyalások újrakezdéséig. Ugyanakkor Palkovics Imréhez intézett nyílt levelében a Munkástanácsok vezetőjét okolja a kudarcért, és azt sugallja, hogy az elnök politikai alkut kötött az ügy gyors lezárása érdekében.
 
 „Az Ön pálfordulása egyre megdöbbentőbb megnyilvánulásokat produkált, egy kihallatszó telefonbeszélgetése alapján felmerült bennünk a gyanú, hogy a háttérben, kijátszva a dolgozókat, teljesen más megállapodások köttettek. Rá kellett jönnünk, hogy a kisebb szervezetek által végzett érdemi munkát kihasználva, egyéni érdekeket próbál érvényesíteni. Különböző pozíciókról, vagy anyagi támogatásokról egyeztetnek?” – teszi fel a kérdést az ügyvivő, és azt állítja, hogy a MOSZ elnöke váratlanul a munkáltató érdekeit kezdte el képviselni a munkavállalók helyett.
 
Palkovics kiborult
 
 Kuti Zsolt elmondta az atv.hu-nak, hogy feltételezései szerint Palkovics Imre Lázár János egyik államtitkárával egyezett ki, és ketten voltak fültanúi annak a telefonbeszélgetésnek, amelyben a MOSZ-elnök és egy misztikus ismeretlen további részletekben állapodnak meg. Ez után tolmácsolta Palkovics a munkáltató és a tulajdonos – szerinte – ultimátumszerű „ajánlatát” a szakszervezetnek, és bizonyos hárommillió forint is elhangzott, amellyel a kormány a sztrájkolók fájdalmát enyhítené.
 
  Palkovics értetlenül áll a nyílt levél állításai előtt. Mint kifejtette: szakmailag és anyagilag is a MOSZ tartotta fenn a sztrájk működőképességét: 10 millió forint sztrájksegélyt fizetett ki a munkát beszüntető dolgozóknak, szakértőt delegáltak a bértárgyalásokhoz, és emellett ők látják el Kuti Zsolt jogi képviseletét a munkaügyi, illetve a Magyar Posta Zrt. által ellene indított személyiségi jogi perben. Ami a politikai alkut illeti, az elnök szerint nem a saját szakállára, hanem a munkavállalók felkérésére egyeztetett Polacsek Csabával, a Nemzeti Pénzügyi Szolgáltatásokért és Postaügyekért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkárával, aki tájékoztatta őt a realitásokról és az állami tulajdonú cég mozgásteréről az alkufolyamatban.
 
  „Nem lettem munkásáruló, ahogyan azt az ÉŐDSZ hivatásos rendőr alelnöke, a JNT-től korábban jogellenes sztrájk miatt elbocsátott Nagy János megírta a MOSZ tagszervezeteinek” – mondja Palkovics, hozzátéve: ahhoz az irreális követeléshez képest, hogy a tavalyi tíz százalékos béremelés után idén újabb öt százalékot kapjanak, pozitív a mérleg mind az elért fizetésemelés, mind a Kutinak a posta cégcsoportján belül felajánlott álláslehetőség tekintetében.
 
Boszorkányüldözés vs. Jobbik-szál
 
 Kuti nyílt levele szerint Palkovics „felelősségre vonási hullámba kezdett”, a sztrájkkal okozott kár felelőseit keresi, és ki akarja záratni az ÉŐDSZ-t a szakszervezeti szövetségből. Palkovics viszont azt állítja, hogy a világon mindenhol jelentést és mérleget készítenek egy sztrájk után. Pláne, ha – mint esetünkben – a 10 milliós sztrájksegéllyel szemben 3.600 Ft/fő/hó béremelés áll. Az elnök szerint a vizsgálat rámutathat a felelős személyére, noha a cél nem ez, inkább a korrekt elszámolás a Munkástanácsok tagszervezetei felé.
 
  Az pedig nyilvánvaló hazugság – állítja Palkovics –, hogy az ÉŐDSZ tagsága veszélybe került volna a MOSZ-ban. Eddig csak a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetét kellett kizárni soraikból, de őket is csak a Jobbik EP-listáján is szereplő Szima Judit elnök rasszista kijelentései miatt. És ha már a Jobbiknál tartunk, Palkovics minimum furcsállja, hogy Kuti Zsolték nem a MOSZ-nak hálásak, hanem egy nemzeti radikális oldalhoz köthető alapítványnak, amely elérte, hogy az országgyűlés jobbikos alelnöke, Sneider Tamás ügyükben interpellálja Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert.  

Forrás: ATV

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Belháború a Munkástanácsoknál.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector