Startlaphoz Csatlakozz!

A szakma változatlanul minden egészségügyi dolgozóra kiterjedő alapbér-emelést vár

Megint csak bérkiegészítés az egészségügyben

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 07. kedd, 12:56

Levélben kérnek magyarázatot az egészségügy szakmai és érdekvédelmi szervezetei az ágazati minisztériumtól, hogy miért csak a korábbi bérkiegészítéseik kiegészítését rögzítették rendeletben. A szakma változatlanul minden egészségügyi dolgozóra kiterjedő alapbér-emelést vár – írja a Népszava.

  A múlt héten megjelent kormányrendelet az egészségügyi bérpótlékok korábban sokat emlegetett alapbéresítését egy nagy csavarral úgy oldotta meg, hogy újabb bérkiegészítést kapott a dolgozók egy része. „Nem ezt vártuk, megint egy ígéret, ami nem úgy teljesült, ahogy arról még június 30-án is tájékoztattak bennünket” - utalt a korábbi miniszteri és államtitkári ígéretekre Kiss László. A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke a Népszavának kifejtette, a változtatás csak az ágy mellett dolgozók ügyeleti és műszakpótlékait érinti újabb kiegészítés formájában, az ágazat többi munkavállalója megint kimaradt a bérrendezésből.
 
  A szakma először csak technikai bakinak tartotta, hogy az ígért határidőre, vagyis július 1-re nem jelent meg az orvosok és szakdolgozók utóbbi években szerzett bérkiegészítéseinek alapbéresítéséről szóló kormányrendelet. Nyugtatta őket az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi államtitkársága Semmelweis-napon kiadott közleménye is, amely szerint „2015. július 1-jétől sor kerül az egészségügyi dolgozók mozgóbérének kiengedésére. Ezzel biztosítottá válik a 2012. és 2013. évi béremelés teljes alapbéresítése. Az intézkedés végrehajtásához 5,33 Mrd Ft forrás áll rendelkezésre.”
 
  Most többen azt gondolják, azért jelent meg július 2-án a szóban forgó rendelet, hogy az előző napon utcára vonult szakdolgozók még ne tudják az igazat: kicsit megint át lettek verve. Az így is látványos és ezreket megmozgató, de békés demonstrációk után ugyanis most azt mondja a szakszervezetei vezető és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke is, hogy szó nincs alapbéresítésről, pusztán az eddigi bérkiegészítések kiegészítését kapják meg. Balogh Zoltán úgy reagált, így már érthető, hogy az utóbbi napokban miért beszélt az államtitkár jövő évi béremelésről, nem ideiről.
 
  Múlt csütörtökön az MTI úgy fogalmazott, az egészségügyben dolgozók meghatározott köre „a július 1. és december 31. közötti időszakra bérkiegészítésre jogosult”, holott a miniszter Balog Zoltán és Zombor Gábor államtitkár is folyamatosan alapbéresítést ígért. Hol 95 ezer érintett dolgozóról volt szó, hol 70 ezer alatti létszámról, máskor a 2010 és 2014 közötti bérkiegészítéseket emlegették, megint máskor a 2012-2013-ban emelt alapbérekről beszéltek. Ahogy ezek a számok sem pontosak, úgy azt is sérelmezik az ágazat képviselői, hogy nem pluszforrás kerül a rendszerbe, hanem az idei 5,3 milliárd forintos keretet az Egészségbiztosítási Alap idei céltartalékából töltötték fel. (Ezt a pénzt néhány hete Zombor államtitkár még az év hátralévő részében várhatóan ismét felduzzadó kórházi tartozások év végi rendezésére ígérte oda.) Az ígéretek szerint az eredeti 15,8 milliárdos jövő évi béremelési keret, amely májustól júliusig 13 milliárdosra zsugorodott, már pluszforrásként érkezik az egészségügybe.
 
  A szakma azt is sérelmezi, hogy az újabb kiegészítéssel minden korábbinál bonyolultabb lett a bérek kiszámítása, amire a legjobb bizonyíték a tárca ezzel kapcsolatos kérdéseinkre adott válasza. Az Emmi ugyanis emlékeztette lapunkat, a 2013. szeptemberi béremelés csak az alapbérekre terjedt ki, a mozgóbéreket pedig a 2011-es szinten rögzítették, mert nem találtak elég forrást. Utaltak rá, hogy most megtörtént ennek a korlátozásnak a feloldása, vagyis minden pótlékot a 2012-2013-as emelt szintű alapbérhez viszonyítva lehet kiszámolni. A rendelet szövege azonban ágazati jogászok szerint nem ezt tartalmazza.

Forrás: Népszava
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Megint csak bérkiegészítés az egészségügyben.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector