Startlaphoz Csatlakozz!

Munka törvénykönyve

A hét kérdése: bizonyítási kötelezettség

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 14. kedd, 10:06

Kit terhel a munkáltatónak a munkavállaló által okozott anyagi kár bizonyítási kötelezettsége? – a kérdésre a munkajog.hu szakértője válaszol.

Kérdés:
 
  Ügyfelem egy fuvarozással foglalkozó cég. A cég volt munkavállalója a munkaviszony fennállásának idején egy „kockás füzetben” aláírásával ellátva tartozásokat ismert el a munkáltató felé. Ezen tartozások túlfogyasztásból, a gépjárművekben okozott károkból, valamint a munkavállaló részére a munkáltató által adott „indítópénz” kapcsán történt elszámolási kötelezettség elmulasztásából eredő összegek voltak. Ennek összegszerűsége 185.000,-Ft.
 
  Ezen ügy kapcsán jelenleg munkaügyi per van folyamatban. Ügyfelem az Mt. 179. § alapján azt kéri a bíróságtól, hogy a volt munkavállalót a fenti összeg kifizetésére kötelezze. A kérdésem arra irányul, hogy ha ebben a „kockás füzetben” a volt munkavállaló a  tartozását elismerte, akkor abban az esetben a bizonyítási kötelezettség a Ptk. 6:26. § alapján a volt munkavállalót terheli?
 
Válasz:
 
  A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) 31. §-a alapján a munkaviszonyban is alkalmazni kell a tartozás elismerés polgári jogi szabályait. Eszerint, ha a kötelezett a tartozását elismeri, a tartozás jogcíme nem változik meg, de a tartozását elismerő kötelezettet terheli annak bizonyítása, hogy tartozása az elismerő jognyilatkozat megtételének időpontjában nem vagy alacsonyabb összegben állt fenn, bírósági eljárásban nem érvényesíthető követelésen vagy érvénytelen szerződésen alapult (a polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:26. §).
 
  Amennyiben a kérdésben említett „kockás füzetbeli” bejegyzések tartalmuk alapján tekinthetők tartozás elismerésnek – azaz azokból világosan megállapítható, hogy a munkavállaló mikor, milyen jogcímen és milyen összegben fennálló munkáltatói követeléseket ismert el –, akkor a kérdéses ügyben a munkavállalónak kell bizonyítania, hogy az általa korábban elismert követelésekkel mégsem tartozik. Ilyenkor tehát nem a munkáltatónak kell bizonyítania a kártérítési igényének jogalapját [Mt. 179. § (2) bekezdés].

Forrás: munkajog.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A hét kérdése: bizonyítási kötelezettség.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector