Startlaphoz Csatlakozz!

Kiemelkedő munkaügyi és morális probléma

Jelentős kárt okoznak a munkavállalóikat nem bejelentő vállalkozások

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 23. csütörtök, 12:22

Jelentős kárt okoznak hazánknak azok a vállalkozások, akik nem jelentik be munkavállalóikat – figyelmeztet a Nemzetgazdasági Minisztérium a TÁMOP-2.4.8-12 azonosítószámú „A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése” című projektje keretében. A munkavállalók bejelentés nélküli foglalkoztatása jelenleg Magyarország egyik kiemelkedő munkaügyi és morális problémája, a jelenség össztársadalmi szinten is kárt okoz, hiszen hosszú távon a munkáltató, a munkavállaló, az állam és a társadalom is nagy veszteségeket szenved el.

   Sok munkáltató azt gondolja, hogy az adók és járulékok megspórolásával csökkenti kiadásait, azonban ha egy munkaügyi ellenőrzés során fény derül rá, hogy a munkáltató feketén, bejelentés nélkül, vagy szabálytalanul foglalkoztatja munkavállalóit, akkor akár milliós nagyságrendű büntetésre is számíthat. Az ügyeskedés során megspórolt összeg rendszeresen súlyos veszteségbe fordul át, ez pedig egyetlen józanul gondolkodó vállalatvezetőnek sem lehet hosszú távon az érdeke. A be nem jelentett foglalkoztatásért maximálisan kiszabható bírság összege jelenleg húszmillió forint.
 
   A munkavállalók körében is népszerű az a tévhit, hogy azok, akik feketén dolgoznak, több pénzt kereshetnek, azonban ennek éppen az ellenkezője igaz. A munkavállalók nagy része jellemzően a szerződés és bejelentés nélküli munka miatt válik kizsákmányolás áldozatává. A feketén foglalkoztató munkaadók számos esetben nem adják oda a megbeszélt fizetés egy részét vagy egészét. Bevett szokás az is, hogy a megbeszélt munkaidőt a munkaadó szabadosan kezeli, a túlóráért egyáltalán nem fizet, a fizetett szabadság is csak álom marad. Az így hoppon maradt munkavállalók tehetetlenné válnak, a megígért bért soha nem kapják meg.
 
  Azok a feketén dolgozók, akik ugyan megkapják a megbeszélt fizetést, sem lehetnek maradéktalanul elégedettek, hiszen a társadalombiztosítási és nyugdíjjárulékok elmaradása miatt később megjósolhatatlan költségekkel és nélkülözéssel nézhetnek szembe. Gyakori forgatókönyv még, hogy a munkáltató átveri a foglalkoztatottat, és csak úgy tesz, mintha minden a munkaügyi törvényben foglaltaknak megfelelően történne. Ez ellen azonban a munkavállalók képesek hatékonyan védekezni úgy, hogy leellenőrzik a bejelentés megtörténtét.
 
  Végül az egyéni veszteségek után fontos szót ejteni arról is, hogy társadalmi szinten milyen károkat okoz ez a sokszereplős vesztes-vesztes játszma. Köztudott, hogy a feketemunka hosszú távon az egész szociális hálót szétzilálja a társadalombiztosítás és a nyugdíjrendszer bomlasztásán keresztül, amelyeknek jelei csak később mutatkoznak meg. A feketemunka ráadásul a tisztességes, jogkövető vállalkozásokat juttatja versenyhátrányba szabálytalankodó versenytársaikkal szemben, ez pedig senkinek nem lehet érdeke. Ezért közös érdekünk, hogy lehetőség szerint mindenki igyekezzen a legális foglalkoztatás által a közteherviselésből kivenni a részét.

Forrás: munkajog.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Jelentős kárt okoznak a munkavállalóikat nem bejelentő vállalkozások.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector