Startlaphoz Csatlakozz!

366,9 ezer álláskereső szerepelt a nyilvántartásban

NFSZ: Csökkent az álláskeresők száma júniusban

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 23. csütörtök, 14:30

Csökkent az álláskeresők száma júniusban a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai szerint.

    A júniusi zárónapon 366,9 ezer álláskereső szerepelt a nyilvántartásában, 4,6 százalékkal kevesebb az egy hónappal ezelőtti adatokhoz képest. Az egy évvel korábbi állapothoz viszonyítva 16,3 százalékos a mérséklődés - közölte az NFSZ a honlapján.

    A szolgálat korábban nyilvánosságra hozott adatai szerint az idén május végén 384,7 ezren,2014 júniusában pedig 436,6 ezren kerestek állást Magyarországon.

    Az idén júniusban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 8,3 százalék, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 5,3 százalék volt a jelentés szerint. A legalacsonyabb értékek továbbra is Győr-Moson-Sopron megyében voltak: 2,1, illetve 1,5 százalék.

    A múlt hónapban 46,6 ezer pályakezdő szerepelt a nyilvántartásban, arányuk az összes álláskereső között 12,7 százalék volt. A legtöbb pályakezdőt az előző hónapokhoz hasonlóan Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben tartották nyilván, de jelentős a Hajdú-Bihar megyében regisztrált pályakezdő álláskeresők száma is.

    Tartósan - vagyis több mint egy éven át - 107,1 ezren kerestek állást június végén, arányuk az összes álláskeresőhöz viszonyítva 29,2 százalék, ami 5,3 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban - derül ki a jelentésből.

    A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma a 2015. március - 2015. májusi gördülő negyedévben 319,7 ezer volt, ami 7,1 százalékos, az előző évinél 1 százalékponttal alacsonyabb munkanélküliségi rátát eredményezett.

    Júniusban összesen 43,3 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét az illetékes kirendeltségen, 16,6 százalékuk első alkalommal regisztrált.

    A foglalkoztatók összesen 39,9 ezer üres álláshelyet jelentettek be a múlt hónapban, amelynek 54,9 százalékához igényeltek támogatást. Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, valamint a fővárosban jelentették be az állások közel 40 százalékát. Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 21,9 ezer volt, ebből 16,8 ezer a közfoglalkoztatás valamely eszközét takarta.

    Júniusban az újonnan bejelentett nem támogatott álláshelyek száma 18 ezer volt, az összes álláshely 45,1 százaléka. A nem támogatott állások elsősorban az egyszerű ipari, a bolti eladó, a mechanikai gép-összeszerelő, a szolgáltatási és szállítási, valamint az egyéb egyszerű építőipari foglalkozásokra vonatkoztak.

    Összességében az idén júniusban 111,6 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, ebből a zárónapon 70 ezer maradt betöltetlen.

    A múlt hónapban a foglalkoztatók 488 munkavállalót érintően jelentettek be csoportos létszámcsökkentési döntést a foglalkoztatási szolgálathoz.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - NFSZ: Csökkent az álláskeresők száma júniusban.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector