Startlaphoz Csatlakozz!

Rosszullétek a munkahelyeken

A törvényeket betartják?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 23. csütörtök, 17:00

Szinte minden hazai média beszámolt már a sopronkövesdi gyárban történtekről, ahonnan sok embert szállítottak kórházba az elmúlt két napon a hőség okozta rosszullét miatt. Információink szerint eddig közel 50 ember lett rosszul az üzemben, amit a váratlan hőség és a gépek üzem melegének együttese okozhatott.  A panaszok egyformák voltak, hiszen fejfájásról, szédülésről, nehéz légzésről számoltak be a dolgozók és arról, hogy nincs klíma illetve légmozgás a csarnokban. No de, ezeket már bizonyára mindenki olvasta, így mi máshonnan közelítettük meg a kérdést – olvasható a cyberpress oldalán.

 Kevés helyen lehet olvasni arról, hogy a munkáltatóknak milyen munkavédelmi szabályokat kell betartaniuk, hogy egyrészt elkerüljék a rosszulléteket, másrészt hogy elkerüljék a büntetéseket, harmadrészt, hogy dolgozóbarát munkahellyé váljanak és igenis fontos legyen számukra a munkaerő, akik ugye a pénzt termelik a tulajdonosoknak!
 
 No de nézzük, mit ír elő a törvény:
 
 A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 61. paragrafusának c) pontja értelmében a munkavállaló jogosult megkövetelni a munkáltatójától a munkavégzéshez munkavédelmi szempontból szükséges felszerelések, munka- és védőeszközök, az előírt védőital, valamint tisztálkodószerek és tisztálkodási lehetőség biztosítását.
 
   A munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet 7. paragrafusa a helyiségek, terek hőmérsékletével kapcsolatosan úgy rendelkezik, hogy a munkaterületeket befogadó helyiségek hőmérsékletének a munkavégzés teljes időtartama alatt, az emberi szervezet számára megfelelőnek kell lennie, figyelembe véve a munka jellegét és az ott dolgozó munkavállalók fizikai megterhelését.
 
  Olyan ablakokat, tetőablakokat és üvegfalakat kell alkalmazni, amelyek a munka és a munkahely jellegének megfelelően kiküszöbölik az erős napsugárzás hatásait. Zárt munkahelyeken a végzett munka jellegétől és az évszakoktól függően, a munka nehézségi fokát jellemző munkaenergia-forgalmat figyelembe véve, álló munkánál 1 méter magasságban, ülő munkánál 0,5 méter magasságban e rendelet 2. számú melléklete szerinti megfelelő hőmérsékletet (klímatényezőt) kell biztosítani.
 
  A munkáltató köteles úgy kialakítani a munkaállomást, hogy a munkavállalót ne érje nagyfokú hősugárzás. A hősugárzás akkor minősül nagyfokúnak, ha a léghőmérséklet és a glóbuszhőmérséklet különbsége meghaladja a (K) EH érték meghatározásához minimálisan megkívánt plusz 5 Celsius-fok hőkülönbség háromszorosát.
 
  A klímakörnyezet kedvezőtlen hatásainak megelőzése céljából munkaszervezési intézkedéseket kell tenni. Óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell közbeiktatni, ha a munkahelyi klíma zárttéri munkahelyen a 24 Celsius-fok (K) EH értéket meghaladja, valamint a hidegnek minősülő munkahelyeken. (A munkahely hidegnek minősül, ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő 50 százalékánál hosszabb időtartamban, szabadtéri munkahelyen a plusz 4 Celsius-fokot, illetve zárttéri munkahelyen a plusz 10 Celsius-fokot nem éri el.)
 
 Ha a munkahelyi klíma zárttéri és szabadtéri munkahelyen a 24 Celsius-fok (K) EH értéket meghaladja, a munkavállalók részére igény szerint, de legalább félóránként védőitalt kell biztosítani. A folyadékveszteséget általában 14-16 Celsius-fok hőmérsékletű ivóvízzel kell pótolni. E célra alkalmas azonos hőmérsékletű ízesített, alkoholmentes ital is, amelynek cukortartalma az ital 4 súlyszázalékát nem haladja meg, vagy amely mesterséges édesítőszerrel ízesített.
 
  A védőital és a tea elfogyasztásához legalább a dolgozók létszámát elérő mennyiségben, személyenként és egyéni használatra kiadott ivópoharakról kell gondoskodni. A védőital, valamint a tea készítése, tárolása, kiszolgálása a közegészségügyi követelmények betartása mellett történhet.
 
  Amennyiben például az említett ágazati jogszabályok alapján a munkavállalók részére védőitalt biztosít a munkáltató, úgy ez a juttatás a munkavégzéshez szükséges feltételek biztosítását jelenti. Így a munkáltató által kötelezően biztosított ellátásnak tekinthető, ezért az a személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény 4. paragrafus (2a) bekezdés a) pontja értelmében nem minősül a munkavállaló bevételének.
 
  Dióhéjban összefoglalva, érdemes a munkáltatóknak böngészgetniük a jogszabályokat, de talán van ennél egy fontosabb aspektus is, ami a törvényeknél is fontosabb, ezt pedig  úgy hívják: EMBERSÉG !!!
 
Forrás: cyberpress.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A törvényeket betartják? .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector