Startlaphoz Csatlakozz!

Aki munkaképes dolgozzon minél tovább

Kordás László: esélyt kell adni arra, hogy minél kevesebben váljanak állástalanná

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 24. péntek, 13:40

Biztos benne Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke, hogy a Ligával együtt sikerre viszik azt a népszavazási kezdeményezést, amelynek célja, hogy negyven évnyi munkaviszony után ne csak a nők, hanem a férfiak is nyugállományba vonulhassanak – írja a Népszabadság.
 
  Bodnár József, a Vasutasok Szakszervezete ügyvivő testületének tagja tette fel a kérdést: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a nyugdíjjogszabályok megfelelő módosításával a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1.-től a férfiak számára is tegye lehetővé Magyarországon a nők számára biztosított kedvezményekkel történő nyugdíjba vonulás lehetőségét?”. Az aláírásgyűjtés a múlt héten kezdődött.
 
  Százötvenezer magyar férfit nem lehet idő előtt elengedni, mert ez szétverné a nyugdíjrendszert, és Görögország útjára terelné az országot – jelentette ki erre válaszul Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke az ATV reggeli műsorában csütörtökön. Valamilyen előrehozott vagy korkedvezményes nyugdíj a világ más országaiban is létezik – mondta –, s korábban ilyen nálunk szintén volt, amit azonban a Fidesz megszüntetett. Így minderről szerinte lehet gondolkodni, de azzal, hogy negyven év munkaviszony után mindenki visszavonulhasson, nem értenek egyet.
 
  Szigetvári hangsúlyozta: 2030 után nem az a tét, hogy nő-e az ellátások összege, hanem az, miből lehet egyáltalán nyugellátást fizetni. Erről szerinte őszintén kell beszélni. Viszont felelőtlennek tartja a Jobbikot, amely először állt elő ezzel az ötlettel, és sajnálatosnak tartja, hogy a szocialisták is támogatásukról biztosították a szakszervezeteket.
 
  Korózs Lajos, az MSZP szakpolitikusa kérdésünkre leszögezte: semmilyen ötletet nem pártolnak, ami a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát veszélyezteti.
 
  Másfelől nem hiszi, hogy a nemek közötti diszkrimináció elfogadható lenne.
 
  Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy 2011 végéig létezett az előrehozott öregségi nyugdíj intézménye, amely lehetővé tette, hogy 39 év után kisebb ellátás mellett bárki nyugdíjba menjen. A Fidesz azonban ezt megszüntette, miként a korengedményes, a korkedvezményes és a szolgálati nyugdíjat is.
 
  Ennek viszont az lett a következménye, hogy például az emberi egészségre fokozott veszélyt jelentő munkakörökből sem lehet idő előtt nyugállományba vonulni – emelte ki a politikus. Vagyis: ha egy mozdonyvezető hatvanéves korában cukorbetegsége vagy látásromlása okán – ami a rokkantság megállapításhoz kevés – alkalmatlanná válik a munkaköre ellátására, hiába dolgozik 42 éve, az utcára kerül. Korózs szerint ilyenkor – akár csökkentett összegű ellátás folyósítása mellett – garantálni kell a tisztes visszavonulás lehetőségét. Álláspontja: a népszavazási kezdeményezés arra mindenképpen jó, hogy tárgyalóasztalhoz kényszerítsék a kormányt.
 
  Kordás ugyancsak azt emelte ki, hogy tavaly megszűnt a korkedvezményes és korengedményes nyugdíj, és a referendummal – miután hiába próbáltak egyezkedni a szociális partnerekkel, így a kabinettel is – erre a helyzetre akarnak valamilyen választ találni. Az érdekvédő állítja: esélyt kell adni arra, hogy minél kevesebben váljanak állástalanná. Több szakértő is úgy véli, hogy a fenntartható nyugdíjrendszert veszélyeztetik a népszavazással, ám az MASZSZ elnöke másként látja. Sok múlik ugyanis a részletszabályokon – magyarázta –, mert nem az a szándékuk , hogy tömegek éljenek ezzel a lehetőséggel.
 
  Aki munkaképes, azt arra kell ösztönözni, hogy minél tovább dolgozzék – mondta az érdekvédő. Nem azt akarják, hogy mindenki idő előtt nyugdíjba menjen, sőt elfogadnák, ha a rendszer a dolgozókat ebben kifejezetten ellenérdekeltté tenné. De azt igenis szeretnék elérni, hogy amennyiben egy idősödő mozdonyvezető, buszsofőr, tűzoltó, rendőr, bányász vagy kohász alkalmatlanná válik eredeti munkakörének betöltésére, ne az állástalanok vagy a közmunkások táborát gyarapítsa.
 
  Az aláírásgyűjtést már megkezdték, s minden megyében kitelepüléssel folytatják az akciót, amit eddig is több ezernyien támogattak – közölte Kordás. A pártok közül a Jobbik és az MSZP állt melléjük, az elnök szerint azonban senkitől nem kérnek konkrét segítséget. Tehát nem kezdeményeznek intézményes együttműködést egyetlen politikai erővel sem, mert ezt a népszavazást a szakszervezetek maguk akarják sikerre vinni. Mindazonáltal szeptemberben – amikor az aláírásgyűjtésre még csaknem két hónapnyi idő áll rendelkezésre – elnökségi ülésen értékelik a helyzetet.
 
 Arra a kérdésünkre, hogy a munkaviszonyba mi számít bele – tehát kik lehetnek a népszavazás reménybeli kedvezményezettjei –, Kordás elmondta: többek között a férfiak által is igénybe vehető gyermekápolási díj, az álláskeresési támogatás, a közmunka, az egykori sorkatonai szolgálat, az 1998 előtti egyetemi vagy főiskolai tanulmányok egyaránt jogszerző időnek minősülnek.
 
Forrás: Népszabadság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kordás László: esélyt kell adni arra, hogy minél kevesebben váljanak állástalanná.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector