Startlaphoz Csatlakozz!

Több mint száz, legalább egy éve üres körzet továbbra is betöltetlen

Segítik a háziorvosok praxisjogának megvásárlását

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 25. szombat, 15:50


Anyagilag segíti majd az állam a háziorvosok praxisjogának megvásárlását, több gyógyszertár kap előleget a gyógyszerkészletek feltöltéséhez, és nagyobb támogatást kapnak a fiókgyógyszertárak, valamint a településeket vagy elkülönülő településrészeket egyedül ellátó patikák – derül ki egy, a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletből. A védőnői szolgálatok kétezer forintot kapnak minden elvégzett méhnyakszűrés után, és a kórházak is végre pénzt igényelhetnek a beteg gyermekükkel az intézményben tartózkodó szülők ellátására. Az állam átvállalja a hozzátartozóktól a szervdonorok holttestének hazaszállításával kapcsolatos költségeket is – írja a Magyar Nemzet.


 Már nemcsak a tartósan betöltetlen háziorvosi körzetek betöltését, de a többi praxisjog megvásárlását is támogatja majd az állam, hogy ne alakuljon ki háziorvoshiány a településeken – derül ki az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú kormányrendeleteket módosító kormányrendeletből, amely a napokban jelent meg a Magyar Közlönyben. A jogszabály szerint a jövőben a háziorvosi tevékenység végzéséhez szükséges praxisjog vásárlásának támogatására az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) szakmai javaslata alapján pályázatot ír ki. A tartósan betöltetlen háziorvosi körzetek betöltésére, valamint a praxisjog megvásárlására kiírt pályázatokra összesen 750 millió forintot különít el a jogszabály. Legutóbb a tartósan betöltetlen körzetek betöltésére összesen 500 millió forintos keret állt rendelkezésre, de csupán a pénz 60 százalékát tudták elkölteni, mert nem volt elég jelentkező, csak 46-an pályáztak a forrásra. Végül 41 körzetbe sikerült háziorvost szerezni, miközben több mint száz, legalább egy éve üres körzet továbbra is betöltetlen maradt.
 
 A jogszabály lehetővé teszi azt is, hogy végre a beteg gyermeke mellett kórházban tartózkodó szülő után is járjon pénz az intézményeknek. Ennek értelmében járóbeteg-szakellátási teljesítményként lehet majd elszámolni a fekvőbeteg-szakellátást nyújtó osztályra gyermeke mellé felvett szülőnek, a fogyatékos személy kísérőjének, a beteg vagy koraszülött gyermekét szoptató anyának, továbbá az ellátásban részesülő, 14. életévét be nem töltött gyermek szülőjének, törvényes képviselőjének és közeli hozzátartozójának ellátását is.
 
 Az új kormányrendelet megteremti a védőnői népegészségügyi célú méhnyakszűrés finanszírozási hátterét is. A területi védőnői szolgáltatók az ellátott esetekről havonta jelentést küldenek majd az OEP-nek, amely után esetenként kétezer forintot kapnak. A díjat a tárgyhót követő második hónapban utalványozzák. A védőnőket október 1-jéig kell felszerelni a méhnyakszűrés végzéséhez szükséges eszközökkel, például széles sávú interneteléréssel, illetőleg nőgyógyászati vizsgálóasztallal.
 
  Az eddiginél nagyobb segítséget kapnak a kisebb gyógyszertárak: eddig csak azok a patikák juthattak év elején kamatmentes finanszírozási előleghez, amelyek egy adott település vagy egy földrajzilag elkülönülő településrész gyógyszerellátását egyedül végzik. A módosítás azonban lehetővé teszi, hogy minden olyan patika kaphasson előleget, amely olyan településen vagy elkülönülő településrészen működik, ahol legfeljebb három gyógyszertár van. A településeket egyedül ellátó kis forgalmú patikák esetében az állami támogatás összegét is emelik, ahogy a fiókgyógyszertár működtetése után is több pénz igényelhető majd. Az intézkedés célja a vidéki gyógyszerellátás színvonalának emelése. A hatmillió forintos árréstömeget el nem érő patikák működési célú támogatását eddig 1,25-szoros szorzóval súlyozottan vették figyelembe, a jövőben azonban azok a gyógyszertárak, amelyek árrése nem éri az ötmilliót, már 1,5-szeres szorzóval számolhatnak. A fiókgyógyszertárral is rendelkező patikák pedig – amennyiben árréstömegük nem haladja meg a 7,2 millió forintot – negyedévente fiókgyógyszertáranként havi 30 ezer forintos támogatásban részesülnek az eddigi 20 ezer helyett. A támogatás legfeljebb két fiókgyógyszertárra vehető igénybe.
 
  Szintén fontos változás, hogy a jövőben nem a szervdonor hozzátartozójának kell fizetnie a szervkivételből adódó halottszállítás többletköltségét. Az eddig érvényes szabályozás szerint ha például egy kaposvári donorból Debrecenben operáltak ki egy szervet, akkor a holttest hazaszállításának költségét a családnak kellett állnia. Ez a szaktárca szerint is tarthatatlan volt. Mint a korábban tervezett módosítás indoklásában írták, a szervdonáció és a transzplantáció életet ment, amely társadalmi érdek, és ez nem jelenthet anyagi terhet a donor hozzátartozói részére. A halottszállítás költségét a jövőben abból a havi hatmillió forintos, az Országos Vérellátó Szolgálatnál rendelkezésre álló keretből állják majd, amelyből jelenleg a szervátültetést végző orvos vagy munkacsoport, a szerv és a vérminta szállítását fedezik.

Forrás: Magyar Nemzet

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Segítik a háziorvosok praxisjogának megvásárlását .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector