Startlaphoz Csatlakozz!

Jelentősen visszaesett a vasúti áruforgalom

Záhony végveszélyben: akár ezer munkahely is megszűnhet

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 26. vasárnap, 12:10

Munkahelyek kerülhetnek veszélybe a záhonyi körzetben, miután jelentősen visszaesett a vasúti áruforgalom – írja a szon.hu.
 
   Míg a rendszerváltás előtti években 12-14 millió tonna árut raktak át széles nyomtávról keskenyre – és vissza – évente, addig ez a mennyiség 2008-ra a felére olvadt. Ma pedig már csak legfeljebb négymillió tonna áru fordul meg Záhonyban, és ebben benne van az az egymillió, amit a Rail Cargo Hungaria (RCH) irányított át a szlovákiai Ágcsernyőről – fogalmazott a napokban Kovács Imre, a társaság igazgatóságának elnöke.
 
Negyven százalékon teljesít
 
  Szerinte a forgalom visszaesése azt is jelenti, hogy kevesebb munkáskézre van szükség. Az állami Záhony Port, a magánkézben lévő RCH, valamint több jelentős magánvállalkozás, amely az átrakókörzetben tevékenykedik, mintegy 3000 foglalkoztatottnak ad munkát, azonban a jelenlegi helyzetben a teljes kapacitásnak legfeljebb 40 százalékán teljesít az átrakó. Ez azt is jelenti, hogy sok száz, akár több ezer álláshely kerülhet veszélybe – mondta Kovács Imre.
 
 Ezt a negatív folyamatot még tovább fokozta – és fokozhatja a jövőben – az orosz-ukrán konfliktus.
 
  Ezen vészjósló prognózis apropóján kerestük meg Róka László területfejlesztési szakembert, aki előtt egyáltalán nem ismeretlen a problémakör, hosszú idő óta dolgozik ő is azon, hogy a „kelet kapuja” (ahogy gyakorta emlegetik Záhonyt) újra a régi fényében pompázzon.
 
 – Komplex megoldásra van szükség a keleti határ mentén fekvő térség jelenlegi, és az orosz-ukrán konfliktus miatt várhatóan még tovább fokozódó problémáinak a mielőbbi kezelésére – kezdte előremutató fejtegetését a szakember, aki több javaslatot is felvázolt. Róka László szerint a fellendülés alfája az lehetne, ha megtörténne Záhony körzetének a pontos meghatározása és lehatárolása (ez a cikkünkhöz tartozó grafikán látható).
 
  – Elengedhetetlen lenne az EU-s támogatási forrásból létrehozott Fényeslitkei Ipari Parkban egy olyan helyi menedzsment szervezet felállítása, amely kellő kompetenciával rendelkezik a park működtetéséhez és új befektetők felkutatásához – mondta a Megakom Tanácsadó Iroda vezető szakértője, majd hozzátette: a térség két meghatározó középfokú szakmai iskoláját (Kisvárdán és Záhonyban) mindenképpen meg kell erősíteni a körzet érdekének megfelelően.

Forrás: szon.hu
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Záhony végveszélyben: akár ezer munkahely is megszűnhet .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector