Startlaphoz Csatlakozz!

Nagy-Britannia

Az IKEA magasabb bért fog fizetni alkalmazottainak, mint amennyit a törvény előír

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 27. hétfő, 08:12

 Különleges pr-fogással él az IKEA Nagy-Britanniában: nem egyszerűen a kormány létminimumhoz igazodó minimálbért vezeti be, hanem minden egyes dolgozójának ennél magasabb minimális bért fizet. Ezzel megelőzi a szigetország összes áruházláncát.

  Elsőként a Nagy-Britanniában tevékenykedő kiskereskedelmi láncok közül az IKEA jövőre magasabb létminimumhoz igazodó bért fog fizetni alkalmazottainak, mint amennyit a törvény előír - jelentette a BBC. Ez a fajta bér nem azonos a minimálbérrel, ugyanis számításánál figyelembe vesznek bizonyos alapvető költségeket, amelyek az alkalmazottakat terhelik.
 
  A szigetországban és Svájcban egy olyan személy élethelyzetéből indulnak ki, aki heti negyven órát dolgozik és nincs mellékállása. A létminimumhoz igazodó béréből futnia kell alapvető élelmiszerekre, közüzemi számlákra, közlekedésre, egészségügyi ellátásra és minimális rekreációs szükségletek kielégítésére. Emellett egy évben egyszer továbbképzésre és gyermekellátásra. Nincsenek benne a csomagban például az idős családtag ápolásával kapcsolatos kiadások, a pereskedési és biztosítási költségek, és a hiteltörlesztések.
 
Magasabbra tették a lécet
 
  Az IKEA, amely Nagy-Britanniában 9000 embernek ad munkát, 2016 áprilisától 7,85 fontos (3490 forint) órabért fizet dolgozónak, illetve Londonban 9,15 fontot. Ezzel messze megugorja a kormány 7,20 fontos létminimumhoz igazított minimális bérét, amelyet szintén 2016 áprilisától kötelező bevezetni minden brit cégnél. London a jövő évi költségvetéssel együtt terjesztette be ezt a javaslatot a törvényhozás elé. A terv része, hogy 2020-ra 9 font fölé nő az órabér.
 
  További különbség, hogy míg a kormány csak a legalább 25 éves alkalmazottak esetén írja elő ezt a követelményt, és a 21 év felettiek esetén csak 6,5 font órabért vár el, addig az svéd bútoráruházlánc életkortól függetlenül mindenkinek megadja saját minimális bérét.
 
Civil javaslat
 
  Az IKEA voltaképpen Living Wage Foundation bérajánlását fogadta el. Ez a szervezet saját számításai alapján tesz javaslatot a cégeknek arra, hogy mennyi bért fizessenek, ha azt akarják, hogy alkalmazottaik legalább a létminimum szintén éljenek. A Living Wage Foundation nem is tartja létminimumhoz igazodó minimális bérnek a kormány javaslatát, szerintük az csupán egy megemelt minimálbér (amely tehát nem igazodik a létminimum-számításokhoz).
 
  Az IKEA nagyvonalúságát alátámasztja, hogy nem egyértelműen fényesek Nagy-Britanniában elért számaik. A cég 18 áruházának forgalma 12 százalékkal, 1,46 milliárd fontra nőtt a 2014 augusztusát megelőző 12 hónapban, de adózás előtti profitja 5 millió fonttal, 41,8 millió fontra csökkent. A cég idén 1,59 dollárral, 10,76 dollárra (3073 forint) emelte egyesült államokbeli alkalmazottainak minimálbérét.

Forrás: napi.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az IKEA magasabb bért fog fizetni alkalmazottainak, mint amennyit a törvény előír.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector