Startlaphoz Csatlakozz!

Dél-Korea

Fellépnek a fiatalok munkanélkülisége ellen

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 28. kedd, 07:52

 Dél-Koreában mintegy 200 ezer új munkahelyet hoznak létre fiataloknak 2017-ig a kormány és a nagy iparszövetségek hétfőn bejelentett megállapodása szerint, hogy elkerüljék a tömeges munkanélküliség kialakulását a korosztályban – írja a Figyelő.

 Az intézkedésre a dél-koreai pénzügyminisztérium közlése szerint azért van szükség, mert jövőre 60 évre emelkedik a kötelező nyugdíjkorhatár az ázsiai országban, és ezzel együtt az elkövetkező években meredeken megnő a 20-as éveikbe, azaz munkavállalási korba lépő fiatalok száma is.

  Dél-Koreában eddig nem volt törvényileg előírt nyugdíjkorhatár, 2014-ben 58 évesen vonultak nyugdíjba a nagyvállalatok alkalmazottai a kollektív szerződések alapján.

  „Félő, hogy a kötelező nyugdíjkorhatár bevezetése súlyos problémákat fog okozni a fiatalok munkaerő-piacra lépésében a következő három-négy év során” - közölte a pénzügyminisztérium.

 A tervek szerint a kormányzat 40 ezer, a nagyvállalatok 160 ezer, többségében fiatal munkavállaló számára biztosít elhelyezkedési lehetőséget 2017-ig.

 A szűkülő munkavállalási lehetőségek oka, hogy a nagyobb gyártó cégek az olcsóbb munkaerővel rendelkező szomszédos országokba helyezték üzemeiket, míg a dél-koreai szolgáltatószektor nem fejlődik elég gyorsan ahhoz, hogy felszívja a munkaerő-piacra lépő fiatalokat.

  A 15-29 évesek munkanélküliségi rátája 10,1 százalékon állt az idei első fél évben, ami az 1997-98-as ázsiai pénzügyi válság óta a legmagasabb érték. Tavaly éves átlagban 9 százalék volt a fiatalok munkanélküliségi aránya a mintegy 50 millió lakosú országban.

Forrás: Figyelő
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Fellépnek a fiatalok munkanélkülisége ellen.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector