Startlaphoz Csatlakozz!

Adózási, tb-szabályok

Borravaló: mi lesz az étteremben fizetett szervizdíjjal?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 28. kedd, 09:10

Ki kapja meg vajon az éttermi számlában fizetendő szervizdíjat? – merül fel a kérdés lépten-nyomon. Olvasónk kérdéséből kiderült, olykor maguk az éttermek sincsenek ezzel tisztában. Surányi Imréné, az adozona.hu szakértőjének válaszából megtudhatja, kit illet meg a szervizdíj, és milyen adózási, tb-szabályokat kell betartani.

  Az étteremben szervizdíjat számítanak fel, ami a nyugtán is szerepel. Ügyvezetői utasítás alapján a befolyt szervizdíj felét a közreműködőknek havonta kiosztják (járulék megfizetése mellett), a másik része a vállalkozás bevétele marad. Helyesen jár el így a vezetőség? Esetleg lehetőség van-e a ki nem osztott szervizdíj későbbi időpontban történő kiosztására (15 százalék nyugdíjjárulék mellett)?

  Véleményem szerint a számlán/nyugtán elkülönítetten feltüntetett felszolgálási („szerviz”) díjat a vállalkozás nem tarthatja meg, ugyanis a felszolgálási díj mértékének megállapításáról, valamint a felszolgálási díj alkalmazásának és felhasználásának szabályairól szóló 71/2005. GKM rendelet szerint azt a vendéglátásban közvetlenül – az üzletben – közreműködőknek (tehát akár a tulajdonosnak is) havonta ki kell fizetni. Az alkalmazott díj mértékéről és a felosztásról a vendéglátóhely üzemeltetőjének írásbeli megállapodást kell kötnie a vendéglátásban közvetlenül közreműködőkkel vagy a helyi érdekképviselettel.

  A kifizetésnek meg kell egyeznie a felszolgálási díj befolyt összegének a fizetendő közterhekkel csökkentett hányadával. A személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény 1. számú mellékletének 4.21. alpontja értelmében a magánszemély által az említett jogszabály szerint felszolgálási díj címen megszerzett bevétel adómentes.

  A tb-törvény (Tbj.) szerint a felszolgálási díj járulékalapot képező jövedelem, amely után a foglalkoztatónak – a foglalkoztatott helyett – 15 százalék nyugdíjjárulékot kell lerónia, míg a foglalkoztatott nem fizet nyugdíjjárulékot, valamint egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékot.

  Például, ha a vendég fogyasztásának értéke kétezer forint, a számlában feltüntetett felszolgálási díj 0,15x2000=300 forint, a felszolgálási díj áfatartalma 27 százalék, azaz 300:1,27=64 forint, amely csökkenti a járulékalapot (a vendéglátásban közreműködőknek kifizetendő összeget). Vagyis [300-64]:1,15=205 forint jut a pincéreknek, a foglalkoztató által befizetendő nyugdíjjárulék pedig 205x0,15=31 forint.

  Az adózás rendjéről szóló törvény (Art.) szerint a vendéglátó üzletnek a felszolgálási díj után fizetett nyugdíjjárulék alapjáról és összegéről adatot kell szolgáltatnia a 08-as nyomtatványon.

  A felszolgálási díj árbevételként elszámolt összege nem része a helyi iparűzési adó alapjának.

  A nyugdíj megállapításánál a felszolgálási díj 81 százalékát kell a havi átlagkereset meghatározásánál keresetként, jövedelemként figyelembe venni.

Forrás: adozona.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Borravaló: mi lesz az étteremben fizetett szervizdíjjal?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector