Startlaphoz Csatlakozz!

Elemzők:

Várhatóan 7 százalék alatt marad a munkanélküliségi ráta

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 29. szerda, 14:35
 
Az év hátralévő részében várhatóan 7 százalék alatt marad a munkanélküliségi ráta az MTI által megkérdezett elemzők szerint.

    Idén április-júniusban 310 ezer volt a munkanélküliek száma, 49 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban, a munkanélküliségi ráta 1,2 százalékponttal, 6,9 százalékra csökkent - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

    Németh Dávid, a K&H vezető elemzője a munkanélküliségre vonatkozó friss számsort értékelve elmondta: a szezonális hatásnak szerepe van a kedvezőbb adatokban, nyáron eleve növekedni szokott a foglalkoztatás. Németh Dávid szerint az év hátralévő részében várhatóan 7 százalék alatt marad a munkanélküliségi ráta, így éves átlagban 7 százalék körüli mutatóra lehet számítani.

    Német Dávid a munkaerőpiaci tendenciákról elmondta: az adatok javulásához hozzájárult a gazdasági növekedés is, a versenyszféra ugyanis fokozottabban képes felszívni a munkaerőt.

    Véleménye szerint szintén fontos szerepe van a közfoglalkoztatásnak: tavaly, a választások után ugyanis jelentősen visszaesett a közfoglalkoztatottak száma, a hivatalos adatok szerint májusban és júniusban 114-134 ezren voltak, ezzel szemben idén májusban 210 ezer közfoglalkoztatottat tartottak nyilván. Bár a júniusi  közfoglalkoztatási adatok még nem elérhetők a hivatalos közmunkaportálon, ha az idén májusi 210 ezres szinttel számolunk júniusra, akkor több mint 70 ezret tett ki a növekedés, ez pedig számottevően javítja a statisztikát.

    Oszlay Andrásnak, a Takarékbank osztályvezető elemzőjének véleménye szerint a munkanélküliségi ráta stabilizálódik 7 százalék alatt: az idei harmadik negyedévben akár 6,2 százalékig is csökkenhet és a negyedik negyedévben még nem kezd érdemi növekedésbe. Az év egészében pedig 6,8 százalékos lehet a tavalyi 7,7 százalékot követően - vélte Oszlay András.

    Elmondta: az  április-júniusi három hónapos időszak átlagában, lényegében a második negyedévben, a foglalkoztatottak száma 4 millió 200 ezer fölé emelkedett, ami több mint 176 ezres, 3,1 százalékos növekedés 2014 azonos időszakához képest. A 176 ezres növekedésből 45 ezer köthető a közfoglalkoztatás bővüléséhez, 13 ezer pedig a hivatalos megfogalmazással külföldi telephelyen dolgozók számának növekedéséhez.

    Kiemelte: a 15-74 éves korú népességen belül ez 55,7 százalékos foglalkoztatási rátát jelent, ami az egy évvel korábbinál közel 2 százalékponttal magasabb. Az alkalmazottak körében valamelyest erőteljesebb volt a meghatározott időre szóló szerződés keretében foglalkoztatottak számának növekedése, ami a szezonális munkahelyek bővülésének normális velejárója. A munkanélküliek száma ugyanebben az időszakban 310 ezerre csökkent az egy évvel ezelőtti 359 ezerről, ezzel a munkanélküliségi ráta 6,9 százalékos. Hét százalék alatti értéket utoljára 2005 februárjában tartott nyilván a KSH - mondta. Ugyanakkor a munkanélküliség átlagos időtartama 19 hónapra növekedett.

    A legutóbbi vállalati felmérések és konjunktúraindexek alapján a legtöbb szektorban a foglalkoztatási szándék növekvőben van, ezért az év folyamán a normális szezonalitást meghaladó további javulásra számít a Takarékbank osztályvezető elemzője a munkaerő-piaci mutatókban.

    A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a 15-64 éves korosztály foglalkoztatási aránya egy év alatt 2,5 százalékpontot javult, így 63,8 százalékra emelkedett.

Az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva a 15-24 éves korosztály foglalkoztatási aránya 2,1 százalékponttal 25,2 százalékra javult, így közülük összesen 278 ezren dolgoznak.

    Az NGM közlése szerint a közelmúlt makrogazdasági adatai további foglalkoztatás-bővülést jeleznek előre, amelyek a költségvetés bevételeinek alakulására és a háztartások fogyasztására is egyaránt pozitív hatással lesznek. A foglalkoztatottak számának jelentős mértékű növekedésében nagy szerepe van a kormányzat aktív foglalkoztatáspolitikai eszközeinek, a munkát terhelő adók csökkentésének, a munkahelyvédelmi akciótervnek, illetve a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak - közölték.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Várhatóan 7 százalék alatt marad a munkanélküliségi ráta.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector