Startlaphoz Csatlakozz!

Szombaton hatályba lép az egészségügyi alapellátási törvény

Az orvosok segítséget kapnak a praxisvásárláshoz

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 31. péntek, 11:44

Augusztus 1-jén lép hatályba az egészségügyi alapellátási törvény, amely azt is rögzíti, hogy az alapellátás továbbra is önkormányzati feladat marad, az orvosok segítséget kapnak a praxisvásárláshoz, valamint kedvezményekkel ösztönzik a részvételt az állami szűrővizsgálatokon.

    A törvény kimondja, hogy az alapellátás továbbra is önkormányzati feladat marad. Az alapellátást mint szolgáltatást érintő jogviszony megváltoztatásáról a települési önkormányzat kikéri az alapellátást végző orvos, védőnő véleményét - rögzítették.

    A jogszabály rendelkezik az alapellátás körében nyújtható és nyújtandó megelőző ellátásokról. A megelőző ellátások keretében az állam szűrővizsgálatokat szervez, amelyek igénybevételét kedvezményekkel ösztönzik.

    A települési önkormányzat az egészségügyi alapellátás körében gondoskodik a háziorvosi, házi gyermekorvosi ellátásról, a fogorvosi alapellátásról, az alapellátáshoz kapcsolódó háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi ügyelet ellátásról, a védőnői ellátásról és az iskola-egészségügyi ellátásról.

    A praxisjog adásvételének megkönnyítéséért a háziorvosi tb-finanszírozásból befolyó fix bevétel fedezetként felhasználható a praxis megvásárlásához. Ugyancsak ennek érdekében - a törvény egy jövő januártól életbe lépő rendelkezése szerint - a kormány felhatalmazást kap arra, hogy a felvett hitelhez kamattámogatási rendszert dolgozzon ki.

    A törvény lehetőséget ad praxisközösségek, illetve csoportpraxisok létrehozására. (A praxisközösség a háziorvosi, házi gyermekorvosi, alapellátást nyújtó fogorvosi, védőnői szolgáltatók feladatainak ellátására létrejött működési forma, a csoportpraxis pedig olyan együttműködési forma, amelynek keretében a háziorvosi, házi gyermekorvosi alapellátási feladatok mellett a járóbeteg-szakellátás körébe tartozó egyes ellátások is nyújthatók.)

    A törvény szabályozza a foglalkozás-egészségügy feladatait is.

    A törvény jövő januártól lehetőséget ad arra, hogy ha a háziorvos, házi gyermekorvos, alapellátást nyújtó fogorvos a meglévő szakképesítésén kívül egyéb szakorvosi vizsgával is rendelkezik, akkor az egészségbiztosítóval arra is finanszírozási szerződést köthet, ha ezt kezdeményezi.

    Az egységes színvonalú ellátás összehangolásáért a törvény jövő januártól előírja az úgynevezett kollegiális szakmai vezető háziorvos, házi gyermekorvos, fogorvos intézményének újbóli bevezetését. A kollegiális szakmai vezető az alapellátásért felelős országos módszertani intézet keretein belül végzi tevékenységét.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az orvosok segítséget kapnak a praxisvásárláshoz .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector