Startlaphoz Csatlakozz!

Az új érdekegyeztető tanács jogosult lesz törvényjavaslatok előterjesztésére

Jóváhagyta a lengyel elnök a szakszervezetek szerepét megerősítő törvényt

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. augusztus 04. kedd, 08:19

Lengyelországban új, a szakszervezeteknek az eddiginél nagyobb szerepet biztosító érdekegyeztető testület helyettesíti a 2013 óta szünetelő Háromoldalú Bizottságot (KT) annak a törvénynek az értelmében, amelyet hétfőn írt alá Bronislaw Komorowski leköszönő lengyel elnök. A munkavállalók képviselői eltérő véleménnyel vannak az új bizottság szerepéről.

    Az új testületet Társadalmi Párbeszéd Tanácsa (RDS) néven alapítják meg. A tanács tagjait az államfő nevezi ki a legnagyobb lengyelországi szakszervezetek, a munkaadók és a miniszterelnök javaslatára. A törvény két hét múlva lép hatályba, így a kinevezés már az új elnök, a csütörtökön hivatalba lépő Andrzej Duda hatáskörébe tartozik, akit a PiS jelöltjeként májusban választottak meg.

    Az RDS a leginkább abban tér majd el az eddigi érdekegyeztető bizottságtól, hogy az elnökségi posztot rotációs rendszerben töltik be a szakszervezetek, a munkaadók és a kormány képviselői, évente váltva egymást. Eddig a testület elnökét a kormányfő választotta ki a kabinet tagjai közül, határozatlan időre.

    Az új érdekegyeztető tanács – a munka világával egyébként is összefüggő egyeztetési és javaslattételi szerepén felül - jogosult lesz törvényjavaslatok előterjesztésére.

    Lengyelországban, ahol a szakszervezetek hagyományosan fontos társadalmi erőt képviselnek, 1994 óta működött több formában a munkavállalók, a munkaadók és a kormány érdekegyeztető testülete. A három legnagyobb lengyelországi szakszervezet – a Szolidaritás, az OPZZ és az FZZ – képviselői 2013 júniusában függesztették fel a KT-ben folytatott munkájukat amiatt, hogy „színleltnek” ítélték az itt folytatott párbeszédet.

    Janusz Sniadek, a Szolidaritás volt elnöke, aki jelenleg a legerősebb ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PiS) politikusa, úgy értékelte a TVN24 hírtelevízióban: az RDS létesítése reményt ad a társadalmi párbeszéd megújulására. Hasonló véleményen volt korábban Piotr Duda, a Szolidaritás jelenlegi elnöke is.

    Jaroslaw Urbanski, a baloldali OPZZ képviselője viszont úgy látja: bár a hétfőn jóváhagyott törvény „pontosít egyes kérdéseket”, az új érdekegyeztető testület inkább csak formai változást hoz. „Lengyelországban az utóbbi években dinamikusan megváltozott a foglalkoztatás struktúrája,” mutat rá Urbanski, arra utalva, hogy a munkavállalók többsége – köztük sok olyan, aki csak megbízási szerződés alapján dolgozik –  nem tagja egyik szakszervezetnek sem, így az RDS összetétele nem felel meg a munkapiaci viszonyoknak, nem tudja megelőzni a társadalmi konfliktusokat.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Jóváhagyta a lengyel elnök a szakszervezetek szerepét megerősítő törvényt.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector