Startlaphoz Csatlakozz!

10-15 százalékkal is csökkenhetett a kisebb üzletek forgalma

Gondot okoz a boltzár

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. augusztus 04. kedd, 13:20

Összességében akár 10-15 százalékkal is csökkenhetett a kisebb üzletek forgalma a vasárnapi boltzár miatt. Erre egyelőre csak becslések vannak, de a lapunknak nyilatkozó polgármesterek szerint jelentősen átalakultak a vásárlói szokások. A vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazás körül eközben javában tart a jogi küzdelem – írja a Magyar Nemzet.

  Azok a kisebb élelmiszerüzletek, amelyek alkalmazottal dolgoztatnak, és emiatt nem lehetnek nyitva vasárnap, a becslések szerint 10-15 százalékos forgalomcsökkenést szenvednek el a kötelező zárva tartás miatt – számoltak be lapunknak helyi polgármesterek. Mint kiderült, ez a Balaton környékén egyelőre nem okoz jelentős visszaesést a létszámadatokban, de könnyen lehet, hogy az év második felében ezek a vállalkozások már nem tudják megtartani a dolgozókat, hiszen eddig többségében a nyári időszakban termelték meg az egész évben fizetett béreket. Sok olyan kis üzlet, vagy például ajándéktárgyakat árusító bolt is van, amelyik csak a szezonban nyit ki, és mivel ezt vasárnaponként nem tudják megtenni, komoly gondot is jelenthet számukra az alkalmazottak bérezése.
 
  Változás egyelőre biztosan nem várható a vasárnapi zárva tartás szabályozásában. A Balatoni Szövetség korábban ugyan kért átmeneti mentességet a kormánytól a nyári idegenforgalmi szezonra, de ezt a kabinet nem adta meg sem a térségnek, sem az egyes településeknek, sem pedig az üzleteknek. Akkor azt az ígéretet kapták a Balaton környéki települések, hogy a nyári tapasztalatok tükrében megvizsgálják, indokolt-e a változtatás. A vásárlási szokások mindenesetre jelentős mértékben átalakultak, hiszen a helyiek és a turisták is pénteken vagy szombaton vásárolnak be a nagyobb bevásárlóközpontokban több napra előre, így a helyi kis üzletek hoppon maradnak nemcsak vasárnap, hanem a hét más napjain is – mondták lapunknak városvezetők. Egyikük úgy fogalmazott: „az emberek egyáltalán nem szeretik a bizonytalanságot, ezért inkább előre bevásárolnak, amikor megtehetik.”
 
  A forgalommal kapcsolatban olyan nyilvános, hivatalos adat egyelőre nincs, amiből következtetéseket lehetne levonni, a kereskedelemben dolgozók létszámcsökkenéséről viszont pontos számok vannak, és ennek oka egyértelműen a vasárnapi boltzár – mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Mint kifejtette, a forgalomról az online pénztárgépek alapján lehetne képet kapni, ezeket az adóhivatal a nemzetgazdasági tárcához továbbítja, az adatok tehát a minisztériumnál vannak. A kereskedelemben dolgozókról ugyanakkor a KSH rendszeresen közöl számokat; a legutóbbi összesítés szerint február és május között több mint kétezerrel csökkent az alkalmazottak száma, részben a vasárnapi boltzár miatt, miközben a túlórák több éve nem látott magasságokban járnak.
 
  A vasárnapi zárva tartással kapcsolatban a jogi harc is folytatódik; az MSZP tegnap jelezte, kúriai felülvizsgálatot kér a párt által kezdeményezett népszavazás ügyében a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntése miatt. Az NVB ugyanis július 20-án úgy határozott: nem a szocialisták, hanem egy magánszemély, Wodicska Zoltán kérdését ismeri el „elsőnek, érvényesnek” a vasárnapi boltzárral kapcsolatban, ám végül azt a kérdést sem hitelesítették. Az MSZP-s Harangozó Tamás szerint több törvénysértést is elkövettek a döntéssel, amely nemcsak a népszavazási törvénynek, hanem még a választási iroda saját iratkezelési szabályzatának is ellentmond.

Forrás: mno.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Gondot okoz a boltzár.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector