Startlaphoz Csatlakozz!

A sztrájkhoz való jog minden munkavállalót megillető alapjog

Döntöttek: szabad a sztrájk a szociális szakmában

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. augusztus 04. kedd, 18:15

 Jogerősen a Szociális Ágazati Sztrájkbizottságnak adott igazat a Fővárosi Törvényszék a még elégséges szolgáltatásokról az állammal folytatott vitában, így a terület dolgozói készülhetnek az őszi munkabeszüntetésre. A sztrájkbizottság tagjai hosszú hónapok hiábavaló tárgyalásai után, májusban fordultak bírósághoz, mert arról sem sikerült megállapodniuk a kormány nevében fellépő Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi), hogy sztrájk idején milyen feladatokat kell mindenképpen ellátni ahhoz, hogy ne csorbuljanak az ellátottak jogai. A tárca jogászai szerint csak néhány adminisztratív munkát lehetne elhagyni, de minden egyebet maradéktalanul el kellene végezni sztrájk idején is – írja a Népszava.

  Az első fokú bíróság azonban rekordsebességgel, egy hónap alatt kimondta, hogy az ágazat szakszervezetei többnyire pontosan fogalmazták meg, mit kell a munkatársaknak elvégezni ahhoz, hogy senkit ne veszélyeztessenek, illetve, hogy a minisztérium javaslata teljesen súlytalanná tenné a dolgozók akcióját. Az Emmi fellebbezése után a Szociális Ágazati Sztrájkbizottság néhány napja megkapta a másodfokú, immár jogerős bírósági döntést is, amelyben a Törvényszék jóváhagyta a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság korábbi határozatát. Az erről szóló közleményt a szakszervezetek központi hírportálján (www.szakszervezetek.hu) jelentette meg a sztrájkbizottság. A bíróság kimondta, hogy a sztrájkhoz való jog minden munkavállalót megillető alapjog, amelyet nem lehet kiüresíteni azzal, hogy munkabeszüntetés idején is majdnem a teljes szolgáltatást nyújtani kell.
 
  Ahogyan arról a Népszavában korábban már beszámoltunk, a bíróság egyetértett azzal, hogy a bölcsődei ellátás nem alapszolgáltatás, tehát sztrájk idején be lehet zárni a 3 éves kor alatti gyerekek nappali ellátó intézményeit, mint ahogy a hajléktalanok nappali melegedőit is. A szakszervezetek részletes feladatlistát adtak a gyermekjóléti szolgálatokban, a házi segítségnyújtásban, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtásban, a szociális alapszolgáltatásban a hajléktalanok nappali ellátásában és a bentlakásos intézményekben elvégzendő elégséges szolgáltatásokról. A felsorolás azt tartalmazza, hogy krízishelyzet elhárítása, a gondozottak alapvető szükségleteinek kielégítése, biztonságuk és az orvosi utasítások betartása egyetlen esetben sem szenvedhet csorbát. A bíróság értékelése szerint az ajánlat valóban tartalmazza a szükséges minimumszolgáltatásokat, ugyanakkor a kiegészítő tevékenységek elhagyása alkalmas arra, hogy a sztrájkot hatásossá tegye.
 
  A Fővárosi Törvényszék több szempontból is korszakhatárt jelentő döntése nemcsak rekordsebességgel született meg, hanem az utóbbi öt év gyakorlatával szakítva helyre tette az alperes államot is, mint munkáltatót, amikor azt „hangsúlyozta, hogy a még elégséges szolgáltatásról való egyeztetés nem irányulhat a sztrájk megakadályozására teljesíthetetlen, a sztrájk célját ellehetetlenítő ajánlat tételével. Megállapította, hogy a kormány javaslata az érintett körben csaknem a sztrájkjog tilalmát jelentené”.
 
  A szociális szakma hat szakszervezete küzd másfél éve azért, hogy a dolgozók gyakorolhassák a sztrájkhoz való jogukat. A 2010-es kormányváltás után a korábbi hónapok gördülő vasutassztrájkjainak megfékezésére az Orbán kabinet egy nemzetközi összehasonlításban példátlanul szigorú sztrájktörvényt alkotott, amely az azóta eltelt években megakadályozta érdemi nyomásgyakorlásra alkalmas munkabeszüntetés megszervezését Magyarországon. Ehhez társult, hogy a bíróságok többnyire hosszú hónapokat ültek a még elégséges szolgáltatások tisztázását kérő beadványokon, amíg a munkabeszüntetés az esetek nagy részében okafogyottá nem vált. A nagy szakszervezeti szövetségek tavaly decemberben annak az ígéretnek a hatására írták alá az 5 százalékos terveikkel ellentétes, mindössze 3,5 százalékos idei béremelési ajánlatot, hogy a kormány tavasszal újratárgyalja velük a sztrájktörvényt. Nemcsak megállapodás nincs, hanem érdemi tárgyalás sem volt a kérdésről.
 
  A sztrájk megszervezését lehetővé tevő bírósági döntés nem jelenti, hogy a szociális ágazat dolgozói holnap beszüntetik a munkát. A sztrájkbizottság közleménye azonban egyértelművé teszi, hogy folytatják a felkészülést „egy várhatóan őszi szociális ágazati sztrájkra”. Legutóbbi demonstrációjuk egyik szónoka úgy fogalmazott: „Összezártunk és kitartunk a követelésünk mellett: emberhez méltó bért kérünk”. Valamennyi magyar munkavállalónak szóló üzenet lesz, ha képesek lesznek tárgyalóasztalhoz kényszeríteni a kormányt.
 
Forrás: Népszava

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Döntöttek: szabad a sztrájk a szociális szakmában.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector