Startlaphoz Csatlakozz!

Forrásokat kell keresni

Kordás: nem azt kellene hangoztatni, hogy a kezdeményezésünk miért nem valósítható meg

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. augusztus 05. szerda, 09:00

Átgondolatlan, tisztességtelen, demagóg és felelőtlen a férfiak nyugdíjkorhatárának csökkentéséről szóló népszavazási kezdeményezés a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint. A szakszervezetek álláspontja, hogy ők valós társadalmi igényt fogalmaztak meg, és a forrásokat is meg lehet találni ehhez – írja a Népszabadság.

  Demagógnak és felelőtlennek nevezte a férfiak negyven év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulására vonatkozó kezdeményezést a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. Parragh László az M1 aktuális csatornájának nyilatkozva kedden kijelentette: az ország legnagyobb problémája a költségvetési egyensúly megtartása volt. A nyugdíjkorhatár leszállítása – miközben az az egész világon nő – szerinte azt jelenti, hogy a bevételi oldal csökken. Ez azt is jelenti, hogy adóemelést kell végrehajtani, különben nem tartható fenn a nyugdíjkassza egyensúlya. Az egész átgondolatlan, tisztességtelen, nem korrekt javaslat – fogalmazott az elnök.

  „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a nyugdíjjogszabályok megfelelő módosításával a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-től a férfiak számára is tegye lehetővé Magyarországon a nők számára biztosított kedvezményekkel történő nyugdíjba vonulás lehetőségét?” – ezt kérdeznék a szakszervezetek. Ha pedig november 2-ig összejön kétszázezer aláírás, mindenképpen lesz referendum. Az aláírásgyűjtés eddigi tapasztalatai is egyértelműen azt mutatják, hogy valós társadalmi igényt fogalmaztak meg – állítja Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Meggyőződése: egyes munkakörökben az emberek olyan mértékben elhasználódnak, hogy szükség van az előrehozott nyugdíj lehetőségének megteremtésére. Hangsúlyozta, hogy az érdekképviseletek tárgyalni szerettek volna más megoldásról – így például a korkedvezményes nyugdíjról –, de a kormány és a munkaadók erről hallani sem akarnak.
 
  Kordás szerint most nem azt kellene hangoztatni, hogy a kezdeményezésük miért nem valósítható meg, mert a politika dolga egy eredményes népszavazás esetén egészen más lenne: keresnie kell az előrehozott nyugdíj bevezetéséhez szükséges forrásokat. Az érdekvédő különben bizonyos benne, hogy lehet ehhez pénzt találni. Amennyiben a szakszervezeteknek sikerülne elérniük, hogy a bérfelzárkóztatási programjuk megvalósuljon, akkor a következő három esztendőben a fizetések kilenc-kilenc százalékkal nőnének – mondta –, s az önmagában a járulékbevételek számottevő emelkedésével járna.
 
  Nem akar azonban az elnök találgatni, hanem szakértőket kértek fel, hogy vizsgálják meg, hogyan teremthető elő az a becslések szerint évi legalább kétszázmilliárd, amelyre az előrehozott nyugdíj esetén a nyugdíjkassza egyensúlyának megőrzése érdekében lenne szükség. Azt ígérte, már a hét végén előállnak az első elemzéssel, és sikerül bemutatniuk, hogyan lehet fenntartható és igazságos nyugdíjrendszert kialakítani Magyarországon.
 
  Farkas András, a nyugdijguru.hu alapítója kedden publikált a Világgazdaságban egy cikket, amelyben nem vitatja, hogy a népszavazási kezdeményezés valós társadalmi problémára mutat rá, ám két-három éven belül legalább százezerrel nőne a nyugdíjas férfiak száma, ami 220-260 milliárdba is kerülhetne. Emiatt szerinte csökkenteni kellene a nyugellátás összegét, vagy a járulékokat kellene emelni, kivéve, ha a gazdaság teljesítőképessége tartósan három-négy százalékkal nőne. Felvetette emellett, tartani lehet attól, hogy „a nagy népi nekibuzdulás visszafelé sül el”. Tehát szigoríthatják a nők kedvezményes nyugdíjazásának feltételeit, és nem negyven, hanem 42 év után vonulhatna mindenki vissza. Pedig már az is kérdéses, negyvenévnyi munkaviszonyt egyáltalán össze lehet-e szedni. Farkas szerint erre elsősorban azoknak van esélyük, akik szakmunkásképzőt végeztek, és 17 éves korukban dolgozni kezdtek.
 
  A szakértő ugyanakkor jelezte, hogy a nyugdíjasok között a férfiak aránya mindössze 38 százalék, miközben ők átlagosan 16 százalékkal magasabb kereset után fizették meg a közterheket, mint a nők. Tehát nagyobb összeggel járultak hozzá a nyugdíjkasszához is, ezzel szemben rövidebb ideig élvezhetik a nyugdíjat. Farkas azt is elismeri, hogy az egységes nyugdíjkorhatár különösen hátrányos a nehéz fizikai munkát végző, illetve az egészségre ártalmas munkakörökben foglalkoztatottak számára.
 
  Ez a szakszervezetek legnagyobb problémája is – fogalmazott Kordás. A korkedvezményes, illetve a korengedményes nyugdíj megszüntetése miatt – ez utóbbi ráadásul a költségvetésnek egyetlen fillérjébe sem került, mert a munkáltató a tényleges nyugdíjkorhatár betöltéséig előre kifizette a járulékokat – a rendszer teljesen rugalmatlanná vált.
 
  Az érdekképviseletek egyébként nem először próbálkoznak népszavazással. „Egyetért-e Ön azzal, hogy 40 év szolgálati idő megléte után az öregségi nyugdíj – az öregségi nyugdíjkorhatárra tekintet nélkül – a nyugdíj csökkentése nélkül, az eredményes népszavazást követő év januárjának 1. napjától igénybe vehető legyen?” – tette fel a kérdést még 2010-ben a vegyipari szakszervezeti szövetség. A kezdeményezés megjárta az Alkotmánybíróságot is, így az aláírásgyűjtés csak 2012 elején kezdődhetett meg, ám nem sikerült kétszázezer támogatót találni.

Forrás: Népszabadság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kordás: nem azt kellene hangoztatni, hogy a kezdeményezésünk miért nem valósítható meg.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector