Startlaphoz Csatlakozz!

Az állami átvétel miatt kevesebb pénzt kaptak kézhez

Perlik az MKB-t az elbocsátott dolgozók

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. augusztus 05. szerda, 09:36

Pertársaságot alakít az MKB Bank elbocsátott dolgozóinak egy része, miután az állami átvétel miatt kevesebb pénzt kaptak kézhez – írja aVilággazdaság.

  Pertársaságot alakít az MKB Bank elbocsátott dolgozóinak egy része, miután a várt végkielégítésük töredékét kapták – értesült a Világgazdaság. Akiktől a 300 fős csoportos létszámleépítés keretében vált meg a társaság, már nem a kollektív szerződés szerinti végkielégítést kapták, hanem ennek esetenként a töredékét kitevő, a munkatörvénykönyv szabályai szerinti járandóságot.
 
  A kollektív szerződést ugyan nem mondták fel, ám 2012 óta az új munkatörvénykönyv speciális szabályokat állapít meg a többségi állami tulajdonban lévő társaságokra: az új szabály szerint a végkielégítések megállapításánál nem lehet a törvénytől eltérni a köztulajdonban lévő társaságoknál.
 
  „Három hónapos végkielégítést kaptam, pedig a kollektív szerződés alapján sokkal több járt volna. A korábban hitt biztonság semmissé vált az állami átvétel után” – mondta lapunknak az MKB Bank egyik korábbi munkatársa, aki beleesett a leépítési hullámba. Volt, aki közel egyévnyi végkielégítéstől esett el így, mert több mint két évtizede dolgozott a banknál. A kevesebb végkielégítés kifizetésével sokat tudott spórolni az MKB, az összes költségcsökkentési intézkedés pedig elegendő lehet ahhoz, hogy a korábbi évek tetemes veszteségeit kompenzálja. Az MKB Bank sajtóosztálya a végkielégítés kapcsán nem osztott meg lapunkkal további részleteket, arra hivatkozva, hogy sérthetnék a munkavállalók jogait és a bank üzleti érdekeit is.
 
  Az MKB volt alkalmazottjai most azért perelnek, mert ők nem egy állami, hanem magáncéggel kötötték meg munkaszerződésüket, annak tudatában, hogy esetleges elbocsátásuk esetén magasabb végkielégítést kapnak a törvényben előírtnál. Az immáron állami MKB tudomásunk szerint azzal védekezhet, hogy a kollektív szerződést 2012, vagyis a munkatörvénykönyv új szabályainak hatálybalépése után kötötték, így arra már vonatkozik az állami korlátozás.

Forrás: Világgazdaság
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Perlik az MKB-t az elbocsátott dolgozók.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector