Startlaphoz Csatlakozz!

Jogorvoslati kérelemmel fordul a Kúriához a kormány

Szociális államtitkárság: módosítani kell az ágazat sztrájkfeltételeit

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. augusztus 06. csütörtök, 18:22

Az emberi méltósághoz, az élethez való jogot és a gyerekek jogainak érvényesülését veszélyezteti, ha a bíróság nem módosít a szociális ágazat sztrájkja esetén kötelezően biztosítandó elégséges szolgáltatások körén - mondta Nyitrai Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az MTI-nek.

    Az MTI azzal kapcsolatban kereste meg a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárságot, hogy a Napi Gazdaság információi szerint jogorvoslati kérelemmel fordul a Kúriához a kormány, miután a Fővárosi Törvényszék a szociális ágazati sztrájkbizottság javára döntött az elégséges szolgáltatás ügyében. A bírósági ítélet értelmében sem a bölcsődei ellátás, sem a hajléktalanellátás nem minősül alapszolgáltatásnak, így sztrájk esetén ezeket az intézményeket be lehet zárni.

    Azt kellene tisztázni, hogy mely szolgáltatáselemek nem maradhatnak el - emelte ki a helyettes államtitkár. Például egy mentálhigiénés csoport találkozója vagy az idősek klubjának egy kirándulása nem létfontosságú, de a szociális étkeztetés biztosítása vagy télen a nappali melegedő megnyitása „elemi szükséglet”, ezek elmaradása akár életeket veszélyeztethet - mondta Nyitrai Imre.

    Úgy fogalmazott, nem feltételezik, hogy bármelyik kolléga a szakmai etikai kódex megsértésére készülne, életet és egészséget veszélyeztetne, azért, hogy nyomást gyakoroljon a hatóságokra.

    A helyettes államtitkár elmondta: a szociális ágazati sztrájkbizottságnak három követelése van, az egészségügyi bértáblához igazított bérrendezést, a munkaközi szünetek pontos meghatározását és az ágazati érdekegyeztető fórumba több szakszervezet bevonását sürgetik. Mindhárom kérdéssel kapcsolatban előrelépés történt az egyeztetéseken, így bízik benne, hogy nem lesz sztrájk - hangsúlyozta.

    Nyitrai Imre közölte, a jogorvoslati kérelem benyújtására hatvan nap áll rendelkezésre, de a tervek szerint két héten belül megfogalmazzák és eljuttatják érveiket a Kúriához.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Szociális államtitkárság: módosítani kell az ágazat sztrájkfeltételeit.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector