Startlaphoz Csatlakozz!

A tömeges nincstelenné válás helyett rugalmasabb nyugdíjrendszert kell kidolgozni

A „Férfi 40” nem kényszer

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. augusztus 07. péntek, 10:06

Augusztus utolsó hetében a szakszervezetek és a munkaadók üljenek le tárgyalni a nyugdíjrendszer szükséges változásairól, majd szeptemberben a kormányoldal is kezdjen végre érdemi egyeztetést a kérdésről. Ezt a forgatókönyvet javasolja Kordás László, hogy újra lehessen indítani a május 29-én megszakadt tárgyalásokat a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán, ahonnan Varga Mihály legutóbb azzal állt fel, hogy nincs felhatalmazása semmilyen megállapodásra – írja a Népszava.

  A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSZSZ) elnöke azt hangsúlyozta a szövetség női tagozatának a férfiak 40 éves szolgálati idő utáni nyugdíjba vonulási lehetőségéről tartott tegnapi konferenciáján, hogy a tárgyalási javaslatra adott válaszokból majd kiderül, meg akarja-e oldani a kormány a kérdést vagy sem.
 
  Elmondása szerint a munkáltatóknál megtört a jég, belátták, hogy a merev nyugdíjrendszer, amely az 1957 után született nőknek és férfiaknak már csak a 65 éves kor elérésekor engedi a nyugdíjba vonulást, számtalan élethelyzetet nem vesz figyelembe. A tömeges nincstelenné válás helyett rugalmasabb nyugdíjrendszert kell kidolgozni – ezt a szakszervezetek évek óta hangoztatják, de eddig nem talált meghallgatásra a véleményük. Kordás László a „Férfi 40” női szemmel című tanácskozáson hangsúlyozta, az egyeztetéseket sokféle megoldásra nyitottan várják, az alapelvekből azonban nem engednek. Ragaszkodnak hozzá, hogy a változások nem érinthetik a „Női 40” mostani lehetőségét, csak ezt egészíthetik ki az egyenlő bánásmód jegyében a férfiak hasonló kedvezményével. Ugyanilyen alapelv, hogy a meglévő járandóságok nem sérülhetnek, vagyis elfogadhatatlan a nemzetgazdasági miniszter fenyegetése a sikeres népszavazás után bekövetkező általános nyugdíjcsökkentésről. Harmadrészt azt hangsúlyozta Kordás László, hogy nem a nyugdíjrendszer egészét akarják felforgatni, csak annak hibáit próbálják korrigálni.
 
  Az egyenlő bánásmód jegyében a MaSZSZ Női Tagozata támogatja a kezdeményezést, hogy a férfiak 40 éves szolgálati idő után teljes jogú nyugdíjra legyenek jogosultak. Az ország távoli pontjairól érkezett érdekvédők azt hangsúlyozták, hogy férfiak és nők közt egyaránt vannak, akiknek a korhatár előtt megkopik az egészségük, ami miatt utcára kerülnek, öt-nyolc évet is segélyeken tengődnek, emiatt nem tudják összeszedni a tisztességes nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt. Lehoczkyné Kollonay Csilla munkajogász, egyetemi tanár arra is felhívta a figyelmet, hogy ilyen körülmények között a férfiak alig néhány évig kapnak ellátást, bár évtizedekig fizettek járulékot. Az aláírásgyűjtő aktivisták mindenhol hangsúlyozzák, egy lehetőségért harcolnak, a dolgozó eldönthetné, akar-e élni vele vagy nem.

Forrás: Népszava

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A „Férfi 40” nem kényszer.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector