Startlaphoz Csatlakozz!

A korkedvezményes nyugdíjról is tárgyalnának a szakszervezetek

Népszavazás: 200 milliárd a tét

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. augusztus 07. péntek, 11:25

November 2-ig kell a szakszervezeteknek összegyűjteniük 200 ezer aláírást, hogy népszavazást lehessen tartani a férfiak 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásáról. A Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Liga Szakszervezetek pozitív tapasztalatokról számoltak be, miközben a nyugdíjszakértő szerint az egész ötlet „nagy butaság”. A pártok között elkezdődött a sárdobálás – olvasható az ATV oldalán.

  Bodnár József, a Vasutasok Szakszervezetének miskolci tisztségviselője kezdeményezte magánemberként a népszavazást a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásáról. Azt mondta, azért, mert sérti az esélyegyenlőséget, ha a társadalom egyik rétegének van ilyen kedvezménye, a másiknak meg nincs. A nők esetében ugyanis már megvalósult ez a lehetőség.
 
  Az aláírásgyűjtés július elején indult, a kezdeményezés mögé beállt a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) és a Liga Szakszervezetek is.
 
30 évvel ezelőtt
 
  Gaskó István lapunknak azt mondta, ha 30 évvel ezelőtt valaki munkába állt, azzal a tudattal tehette, hogy 60 éves korában, vagy nők esetében 55 évesen nyugdíjba mehet majd. „Ma már 65 év a nyugdíjkorhatár, és ennek a 67 évre emelését tervezik. Ez 10 évvel több, mint amit korábban várhattak az emberek, ami nagyon drasztikus, egyharmados emelést jelent”- magyarázta a Liga elnöke, majd hozzátette: mivel a különféle kedvezményeket az elmúlt években sorra kivezették, így „nincs semmi esély rá, hogy ettől a merev kormányzati állásponttól eltérés legyen a közeljövőben”. A szakszervezeti vezető szerint ha megvalósulna a férfiak esetében is a 40 éves munkaviszony utáni nyugdíj lehetősége, egy lépéssel közelebb kerülnénk ahhoz a rugalmas rendszerhez, amit a Liga szeretne elérni. Gaskó elmondta, olyan változtatásokat szeretnének, hogy korábban is ki lehessen lépni a munkából, természetesen csökkentett nyugdíjjal.
 
4 millió emberre lesz szükség
 
  A népszavazási kezdeményezésről szólva elmondta, akkora többség támogatja szerinte az ügyet, hogy a 200 ezer aláírás többszörösét össze fogják tudni gyűjteni novemberre.
  Hozzátette: „szükség is lenne erre, hiszen, ha népszavazás lesz, akkor annak sikeréhez 4 millió választópolgárt kell az urnák elé vinni”.
 
 Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke konkrét tapasztalatokat is megosztott az aláírásgyűjtéssel kapcsolatban az atv.hu-val. Mint mondta, most volt egy konferenciájuk, ahol egy hölgy elmondta, hogy 2600-an dolgoznak annál a cégnél, ahol vállalati szakszervezeti főtitkár és eddig 3 ezer aláírást gyűjtött össze. „Az utcai kitelepüléseknél is pozitív a tapasztalat. Az emberek sorban állnak és tudják is, hogy miről van szó, legtöbbjüknek nem kell elmagyarázni, miért gyűjtünk aláírásokat”- nyilatkozta Kordás.
 
Mást is szeretnének elérni
 
  Arról is beszámolt, hogy nem titkolt szándékuk a kezdeményezéssel azt elérni, hogy folytatódjanak a tárgyalások a kormánnyal a korkedvezményes nyugdíjról.
 
  A MaSzSz elnöke szerint az a probléma a jelenlegi nyugdíjrendszerrel, hogy nem tudja kezelni az olyan szituációkat, amikor például tönkremegy egy olyan cég, ahol egy 59-60 éves ember dolgozott már évtizedek óta. „Őt már nem lehet átképezni, két esélye marad, segélyhez folyamodik, vagy közmunkásnak megy. Meg kellene teremteni a lehetőségét a tisztességes visszavonulásra az ilyen problémákkal küszködő emberek számára is”- magyarázta Kordás, majd hozzátette: nem a tömeges nyugdíjba vonulást szeretnék ezzel elérni.
 
„Nagy butaság”
 
  Simonovits András ugyanakkor úgy látja, „nagy butaság lenne a nyugdíj kiterjesztése”. A nyugdíjszakértő az atv.hu-nak azt mondta: „inkább a nőktől is el kellene venni ezt a lehetőséget”.
 
  Hozzátette: tudja, hogy emiatt sokan szívtelenséggel vádolják, de épp ellenkezőleg van. „Szigorítani kellene, de mellette engedményeket is lehetne tenni. Meg kellene engedni például a korhatár előtti nyugdíjat, igaz, szigorúbb levonásokkal. Minden évért például 3-4 százalékot le lehetne vonni, de cserébe, aki szeretne, 37, 38, 39 év munkaviszony után is nyugdíjba mehetne”- magyarázta a szakember. Simonovits szerint hasonló rendszerek Svédországtól Amerikáig normálisan tudnak működni.
 
Honnan jöhet a 200 milliárd?
 
  Felidézte, ha megszavaznák a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazását, az 200 milliárd forintos kiesést jelentene az államkasszából évente.
 
  „Varga Mihály nagyon okosan mondta – egyébként nem szoktam vele egyetérteni –, hogy ha megszavaznák ezt, akkor csökkenteni kellene a nyugdíjakat”- tette hozzá Simonovits András, aki inkább a női korhatárt is megszüntetné, ami 200 milliárd pluszbevételt eredményezne évente.
 
  A szakszervezetek egyébként úgy látják, lenne forrás, amivel fedezni lehetne a pluszkiadásokat. Gaskó István azt mondta, évi 5000 milliárd forintot tesz ki a feketegazdaság, ha ennek a 20 százaléka kifehéredne, akkor a forrás biztosított lenne.
 
  Másik lehetőségként a Nyugat-Európában dolgozó magyarok hazacsábítását vetette fel, ha ők itthon fizetnék járulékaikat, az is fedezhetné a 200 milliárdot- magyarázta.
 
A Fidesz beleszállt az MSZP-be és a Jobbikba
 
  Közben az aláírásgyűjtés politikai témává emelkedett a nyári uborkaszezonban, a Fidesz pedig páros lábbal szállt bele az ellenzéki pártokba. Miután az MSZP-s Korózs Lajos bejelentette, hogy szerinte a népszavazás a kormányzati politika megbuktatásáról és a kormányváltásról szól, valamint, hogy a szocialisták arra biztatják szimpatizánsaikat, hogy támogassák a népszavazási kezdeményezést, a Fidesz közölte, hogy „hiteltelen és az egész nyugdíjrendszert veszélyezteti” a tervezet.
 
  A kormánypárti frakció közölte, „Magyarország nem akar többé a segélyezettek és mindenféle kedvezmények alapján nyugdíjazottak országa lenni, mert az egyenes út az ország elszegényedéséhez”. Arra is emlékeztettek, hogy a Nők 40 program szól a nyugdíjhoz közeledő nők megbecsüléséről, míg egy férfinak „a legnagyobb becsülés a munka és az, ha szükség van rájuk”.
 
Volner vitára hívta Vargát
 
  Az ügyben csütörtökön a Jobbik is felemelte szavát, Volner János frakcióvezető-helyettes nyilvános vitára hívta ki a témában Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert.
 
  Az ellenzéki párt szerint „előremutató és igazságos lenne, ha a nőkhöz hasonló feltételek vonatkoznának a férfiakra is”, ezért 17 ezer aktivistát mozgósítanak a sikeres aláírásgyűjtés érdekében.
 
 Nem kellett sokat várni a Fidesz válaszára, Volner sajtótájékoztatója után közölték, hogy nyugdíjcsökkentést okozhat "a szélsőjobboldal és a szocialisták közös ötlete". A Fidesz-frakció szerint a Jobbik újabb ügyben bizonyítja, hogy teljesen hiteltelen, és "lepaktált a szocialistákkal" és a két párt „közös ötletelése”, ha megvalósulna, mind a mostani, mind a leendő nyugdíjasok nyugdíja kevesebb lenne.

 A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke lapunknak azt mondta, nincs szó közös aláírásgyűjtésről a pártokkal, és szervezett együttműködésről sem tud.
 
  Gaskó István hozzátette: azért kérték a pártoktól, hogy ne a logóik mögül álljanak az ügy mellé, hogy ne rontsák a népszavazás sikerének esélyeit. „A szakszervezetek kezdeményezték ezt az ügyet és mi is fogjuk megvalósítani”- magyarázta a Liga elnöke.

Forrás: ATV
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Népszavazás: 200 milliárd a tét.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector