Startlaphoz Csatlakozz!

Kampány indult az etikus iparért

A cipőnk árának két százalékát kapja csak meg a munkás

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. augusztus 07. péntek, 16:30

Európai szintű kampány indult az etikus cipőiparért, amelyben a szervezők azt kérik, válts cipőt – olvasható az afn.hir24.hu oldalán.
 
 Embertelen körülmények között dolgoznak a tímárműhelyekben a munkások a fejlődő országokban. A vegyszerek miatt halálos betegségek fenyegetik őket, ám egy cipő árának mindössze két százalékát kapják meg bérként. Európai szintű kampány indult az etikus cipőiparért, amelyben a szervezők azt kérik, válts cipőt.
 
  A cipőkereskedelem egyre növekvő szektor a globális kereskedelemben. A kereslet egyre nő a két legnagyobb fogyasztó régióban, Európában és Amerikában, de a legnagyobb termelő országokban is, Indiában és Kínában is egyre nagyobb a kereslet a cipőkre. A globalizáció miatt a cipőgyártás alacsony jövedelmű országokba helyeződött át, ahol jellemzően nagyon rosszak a munkakörülmények. A világ összes cipőjének 87%-át most Ázsiában gyártják, a legnagyobb gyártó Kína, ahol csak 2014-ben közel 15 milliárd pár cipőt készítettek.
 
   A cipőgyártásban dolgozók gyakran szembesülnek megalázóan alacsony bérekkel, hosszú munkaidővel és veszélyes munkakörülményekkel. A gyermekmunka szintén jellemző. A biztonsági és egészségügyi előírásokat jellemzően nem veszik figyelembe a cipőgyártók, ezért a munkások közül sokan szenvednek rákban, asztmában vagy bőrbetegségekben. Egy megvásárolt cipő árának mindössze két százaléka jut a munkások bérére: egy 120 eurós tornacipőből mindössze 2,5 eurót kap az, aki elkészíti. A pénz legnagyobb része (26 euró) a márkacéghez és a kiskereskedőhöz (45 euró) jut.
 
  Ezért 15 európai és 3 ázsiai non-profit szervezet Change your shoes néven kampányt indított az etikusabb cipőgyártásért. Azt szeretnék elérni, hogy nőjön a tímárműhelyekben dolgozók bére és javuljanak az életkörülményeik. A 20 országban terjedő kampány célja, hogy felhívja az európai közvélemény figyelmét a cipőgyártáshoz kapcsolódó negatív jelenségekre, szeretnék, ha a vásárlók tudatosabbá válnának.
 
 A bőrgyártásban a legfontosabb ökológia és egészségügyi problémát a méreganyagok, főleg a króm használata jelenti. A világ cipőinek 85%-a készül króm felhasználásával. A króm rákot, asztmát, ekcémát, sőt akár vakságot is okozhat, a gyártási folyamat során pedig a vizekbe is bekerülhet. Így ez a rendkívül mérgező anyag nemcsak a műhelyekben dolgozókat veszélyezteti, de a fogyasztókat is Európában és világszerte. A kampány egyik célkitűzése, hogy az EU-ban egyértelműen jelöljék a króm felhasználásával készült cipőket. A cipőmárkákat és a terjesztőket pedig arra szólítják fel, hogy legyenek elkötelezettek a fenntartható megoldások iránt az egész ellátási lánc során, hogy a fogyasztóik büszkén viselhessék a termékeiket.
 
  Az Európai Fejlesztési Év keretében indított kampány célja, hogy biztonságosabbá, igazságosabbá és fenntarthatóvá tegyék a bőrcipő-ipart. A termelési folyamatban bizonyos munkákat még most is kézzel végeznek, ahogy például a cipők felső részének varrását. Indiában például ezt jellemzően otthoni munkában végzik, ami nagyon kiszolgáltatottá teszi a munkavállalókat a szabályozatlan munkaerőpiacon.

Forrás: fn.hir24.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A cipőnk árának két százalékát kapja csak meg a munkás.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector