Startlaphoz Csatlakozz!

Nem mindenkire vonatkozik, de beleszól a magánéletbe is

Jogilag aggályos etikai kódex?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. augusztus 11. kedd, 12:19

Jogi és alkotmányossági aggályokat emlegetnek a pedagógus-szakszervezetek a tanári etikai kódex napokban elkészült tervezete kapcsán. Az októberig véleményezhető szabályzat többek közt előírja, hogy a pedagógus kerülje a szenvedélybetegségeket, küzdjön a kiégés ellen, magánéleti gondjait ne vigye a tanítványai közé, és külső megjelenésével is fejezze ki hivatása rangját. A szülők képviselete ugyanakkor megtiltaná azt is, hogy a tanárok számla nélkül korrepetáljanak, vagy pénzt szedjenek be a diákoktól – olvasható az mno.hu cikkében.

  Nyilvánosságra hozták az állami iskolákban dolgozó tanárok etikai kódexét. A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) honlapján elérhető, 26 oldalas tervezet nem aratott osztatlan sikert a szakmában. A dokumentum jórészt olyan általános etikai alapvetéseket tartalmaz, hogy például a tanárok a tanítványokkal nem létesíthetnek intim kapcsolatot, tartózkodnak a megbotránkozást kiváltó megnyilvánulásoktól, vagy hogy a legjobb tudásuk szerint, tisztességesen és előítéletektől mentesen végzik a munkájukat.
 
  Rögzítenék azt is, hogy a pedagógus gondosan kerülje a szenvedélybetegségek kialakulását, külső megjelenésével is fejezze ki hivatása rangját, küzdjön az elszürkülés, a kiégés ellen, és a magánéleti problémáit ne vigye tanítványai közé.
 
PSZ: Beleszól a magánéletbe is
 
  Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke azt mondta lapunknak: az NPK-nak nem volt joga ilyen tartalmú szabályzat összeállítására, mert a kar semmilyen jogszabályi felhatalmazást nem kapott a kódex követelményeinek meghatározására.
 
  – Nem azon kell vitatkozni, hogy a kódex milyen szoknyahosszt engedélyezzen a tanárkollégáknak, hanem hogy eleve mindenféle törvényi iránymutatás nélkül dolgozták ki a követelményeket, amelyek amúgy magánéleti dolgokba is beleszólnak. A PSZ augusztus 31-ig fog testületi állásfoglalást kialakítani a szabályzatról, de a hiányzó jogi feltételek miatt már korábban az Alkotmánybírósághoz (AB) fordultunk. Beadványunkat napokon belül közzétesszük a PSZ honlapján is – fogalmazott Gallóné.
 
PDSZ: Mindenkire vonatkozzon
 
  A másik érdekképviselet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint az a legnagyobb baj, hogy az etikai kódexet megalkotó NPK nem bírja a tanártársadalom támogatását, már a kar puszta létezése is alkotmányos aggályokat vet fel. Mendrey László elnök szerint érthetetlen, hogy a szabálygyűjtemény különbséget tesz az egyes intézménytípusokban dolgozók között.
 
  – Problémásnak tartom, hogy a kódex előírásait a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz (Klik) tartozó iskolák pedagógusainak kötelezően be kell tartaniuk, miközben az egyházi vagy a magániskolák felmentést kapnak – magyarázta lapunknak Mendrey.
 
  Az érdekvédő szerint aggasztó az is, hogy az etikai vétségről mindig értesíteni kell a tankerületet, így egy-egy kihágás súlyos munkaügyi következményekkel járhat, még annak ellenére is, hogy az etikai eljárás szankciói között alapvetően csak enyhe büntetések (figyelmeztetés, NPK tisztségtől való megfosztás) szerepelnek.
 
Szülők: Még több szigor kell
 
  Elégedetlenek a szülők is, de ők inkább azért, mert még több szigort vártak. A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) megtiltaná, hogy a tanárok kezeljék az osztálypénzt, a tanulmányi kirándulás vagy erdei iskola költségeire begyűjtött pénzeket. Előírnák továbbá, hogy a tanárok iskolán kívüli végzett korrepetálásért csak akkor kérhetnek pénzt, ha másodállást létesítenek, és számlát adnak.

Forrás: Magyar Nemzet
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Jogilag aggályos etikai kódex?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector