Startlaphoz Csatlakozz!

Erős, következményekkel járó fegyver a népszavazás

Policy Agenda: politikai csapda a kormánynak a „Férfi 40” népszavazás

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. augusztus 12. szerda, 10:14

Az idei év komoly politikai hullámvasút a kormánypártok számára. Az év eleje a zuhanás, míg a mostani időszak a lassú visszakapaszkodás időszaka lehet. Ezt törheti meg az a népszavazási kezdeményezés, amely a szakszervezetekhez kötődik a férfiak 40 éves munkaviszonnyal való nyugdíjba vonulási lehetősége kapcsán. A Policy Agenda megvizsgálta, milyen hatása lehet ennek a belpolitikára.

  Az egyértelművé vált 2010 óta: a Fidesz legnagyobb erőssége, hogy nem tud egy ellenzéki erő sem alternatívát képezni vele szemben. A baloldali ellenzék és a Jobbik is követi (szak)politikai kérdésekben a kormányt, de erős saját üggyel nem képesek megjelenni. Ezért a kormányellenes szavazók nem valamire szavaznak, hanem valami ellen, ez pedig jelen politikai konstellációban nem elegendő kormányváltásra.
 
 Civil szereplők, pártok és legújabban a szakszervezetek is rájöttek arra, hogy igazából egy erős, következményekkel járó fegyver van a kezükben, ez pedig a népszavazás intézménye. Amennyiben képesek egy jól megfogható témát ajánlani a választóknak, akkor az tömegeket hozhat, és jogi kötőereje miatt mindenképpen cselekvésre készteti a kormányt.
Jelenleg hitesített, és aláírásgyűjtés alatt lévő kérdésekből négy a Fidesz intézkedéseinek eltörléséről, illetve a politikai elitről szól. Egy pedig az MSZP rosszul sikerült akciója a vasárnapi zárva tartás kapcsán, amelyben a vasárnapi bérpótlék mellett gyűjthetnének aláírásokat. Mindezek logikájukban lekövetik az eddigi ellenzéki politizálást, azaz inkább reakciók a kormány intézkedéseire.
 
  Az újdonságot a férfiak 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjlehetőségéről szóló népszavazás jelenti. Ez ugyanis egyszerre szól a kormány ellen, amely csak a nőkre vezette be ezt a lehetőséget, miközben megszüntette a korhatár előtt nyugdíjazás minden lehetőségét és ezzel felemelte a tényleges nyugdíjkorhatárt. Ugyanakkor, mégsem az a lényege ezen kezdeményezésnek, hogy nemet mondjon a kormány korábbi nyugdíjrendszert érintő változtatására, hanem az, hogy egy jelentős kört érintő kérdésben megoldási lehetőséget kínáljon.
 
  Ez sokak számára megfogható, nem úgy, mint a nehezebben érthető tankötelezettség kérdése, vagy a vállalkozások kötelező kamarai regisztrációja. A férfiak 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjlehetőségéről szóló népszavazás veszélye azonban az, hogy ennek bevezetése demagógnak, felelőtlennek minősíthető, hiszen vitathatatlanul százmilliárdokba kerülhet. Fontos azonban látni, hogy mindkét fél legitim érvekkel rendelkezik a vitában a saját nézőpontjából. Aki a nyugdíjrendszerért, és a költségvetésért aggódik, az fél egy ekkora tehertől, és akár igaza is lehet, hiszen minden kiadáshoz meg kell teremteni a fedezetet. Más kérdés azonban, hogy a fedezet nem csak az lehet, ha megemelik az adókat, hanem megoldást jelenthet belső átcsoportosítások végrehajtása.
 
Szakszervezet, mint tényező
 
 A férfiak 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjlehetőségéről szóló népszavazási kezdeményezésnek van egy másik eleme, amely politikai szempontból is érdekes. Az aláírásgyűjtés mögött a szakszervezetek állnak (főképpen a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a LIGA).
 
  Az Orbán-kormány munkavállalói képviseleti politikájának az volt eddig az alapja, hogy demokratikus legitimitás hiányában erre a képviseletre igazából a kormány jogosult. Az elmúlt években a szakszervezetek nem is voltak képesek változtatni ezen. Az aláírásgyűjtés azonban lehetőség számukra, hogy megmutassák azt, hogy képesek tömegeket megmozgatni, önálló kezdeményezéssel élni és akár a kormányt is legyőzni.
 
  Ha ez sikeres lesz, akkor annak más kérdésekben is belpolitikai hatása lesz, és a kormány lépéskényszerbe kerül. Mindenképpen felülvizsgálatra szorul az eddigi minimális egyeztetésre épülő hatalmi technikájuk.
 
Az ügy, ami új politikai víziót építhet
 
  Véleményünk szerint a „férfi 40 évnek” van egy - a hazai politizálás, ha úgy tetszik politikai termék alkotás, szempontjából - fontos dimenziója. Ez pedig a jóléti politika kérdésének újratárgyalása.
 
  A Fidesz igyekszik hangoztatni - talán tisztán költségvetési logika miatt - hogy a jóléti Európa-víziója leáldozott. Ezzel igyekszik tompítani a különböző társadalmi csoportok igényeit arra, hogy számukra több pénz jusson a költségvetésből. Közben saját politikájának igazolásaképpen hangoztatja, hogy a gazdasági növekedés stabil, és Európa legjobb eredményeit szállítja az ország. Ez azonban azt is előrevetíti, hogy előbb-utóbb a gazdasági növekedés eredményeiből kérni fog a társadalom.
 
  A férfiak 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjazásának kérdése pedig pont ez utóbbira épül. Azaz a növekedésből kérnek erre, és ebből tartják fedezhetőnek az ügyet a szakszervezetek. Ez pedig lökést adhat az ellenzéki pártok számára, hogy ezen logika mentén szintén megfogalmazzák javaslataikat, vagy akár ideje-korán választási ígéreteiket.
 
  Álláspontunk szerint az idei ősz arról szól majd: rávehető-e arra a társadalom, hogy jóléti intézkedésekért megmozduljon. Ha igen, akkor az ellenzék számára nyílik egy új terep, amely új kezdeményezéseket is hozhat, és nem csak a Fidesz eddigi intézkedéseinek a kritizálását. Ha a Fidesznek sikerül elbizonytalanítania a társadalom tagjait, hogy egy ilyen lépés tönkreteszi a nyugdíjrendszert, és nem lesz sikeres már az aláírásgyűjtés sem, akkor tovább szűkíti a pályát az ellenzéki pártok számára.

Policy Agenda
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Policy Agenda: politikai csapda a kormánynak a „Férfi 40” népszavazás.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector