Startlaphoz Csatlakozz!

Adóköteles jövedelem

A felszolgálási díj és a borravaló közterhei

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. augusztus 12. szerda, 10:50

A szolgáltatások területén, ahol a fogyasztó és az őt kiszolgáló személy közvetlen kapcsolatba kerül egymással, szinte mindenütt előfordul – mintegy az elégedettség, hála mércéjeként, vagy éppen a különleges bánásmód elvárásának jelzéseként – borravaló, jatt, hálapénz, csúszópénz, ajándék (a továbbiakban: borravaló). Létjogosultságát sokan vitatják, van ahol tiltják is, de attól még létezik – írja az ado.hu.

  Adott esetben jogszerű is, mert bár a munka törvénykönyve kimondja ugyan, hogy a munkáltató előzetes hozzájárulása nélkül a munkavállaló harmadik személytől díjazást a munkaviszonyban végzett tevékenységére tekintettel nem fogadhat el, vagy nem köthet ki, de a legtöbb helyen ezt a hozzájárulást megadják.
 
  A hatályos adószabályok szerint a borravaló adózása nem egységes. Fő szabály szerint adóköteles jövedelemről van szó.
 
  Az adókötelezettség a személyi jövedelemadóról szóló (Szja) törvény 1. számú mellékletének 7.2. alpontjának rendelkezéséből következik. Eszerint a magánszemély részére más magánszemélytől kapott vagyoni érték adómentes ugyan, de ez a rendelkezés nem alkalmazható többek között akkor, ha a juttatás szolgáltatásnyújtásra tekintettel vagy azzal összefüggésben történik. Márpedig a borravalót jellemzően éppen a kapott szolgáltatással való elégedettség, elvárás kifejezéseként, ellenszolgáltatás jelleggel adják.
 
  A vendéglátáson kívüli területen (például benzinkút, szálloda, szépségszalon, strand, vellness, egészségügy) a következő esetek lehetségesek:
 
  –Ha a borravaló a szolgáltató közös kasszájába kerül, az a cég bevételének minősül, akkor is, ha az alkalmazottak járandóságát ebből egészíti ki a munkáltató. Ez a kiegészítés a munkavállaló bérjövedelmeként adó- és járulékköteles.
 
  –Megbízási szerződéssel foglalkoztatott esetén a borravaló önálló tevékenységből származó bevétel, amelynek 90 százaléka után kell 16 százalék szja-t és 27 százalék ehó-t fizetni.
 
  –Ha egyéni vállalkozó kapja a borravalót, akkor azt egyéni vállalkozói bevételként kell figyelembe vennie.
 
  –Ha az alkalmazottak nem kötelesek a munkáltatónak „leadni” a jattot, akkor az náluk egyéb összevonás alá eső jövedelem, amelynek 78 százaléka után 16 százalék szja-t és 27 százalék ehó-t kell fizetni.
 
 Ugyanakkor a vendéglátás területén külön szabályozás érvényesül.
 
  Mindenekelőtt hangsúlyozni kell, hogy a borravaló nem tévesztendő össze az ún. szervizdíjjal, az utóbbi pedig a felszolgálási díjjal, ezeket ugyanis gyakran összekeverik.
 
 A szervizdíj, felszolgálási díj lényegét tekintve a szolgáltatás keretében eladott termékek (ételek, italok) ellenértékén túl a kiszolgálásért külön felszámított tétel. Az olyan országokban, ahol nagy múltja van a szervizdíj megjelenítésének, csak ott alkalmazzák, ahol ezért többlet-szolgáltatást is nyújtanak (például márkás étkészlettel terítenek). Nálunk viszont a külön jogszabály [l71/2005. (IX. 27.) GKM rendelet] szerinti felszolgálási díj nem kötődik ilyen feltételhez, elsősorban adózási szempontból bír jelentőséggel.
 
  A felszolgálási díj bevezetése a vendéglátóhelyek számára nem kötelező.
 
  A mérték megállapítására és felhasználására vonatkozó szabályozás lényege, hogy a díj alkalmazását a vendéglátóhelynek fel kell tüntetnie az árlapján, mértéke pedig a vendég által elfogyasztott étel és ital fogyasztói árának legfeljebb 15 százaléka lehet. A díjat a vendég számára kiadott nyugtán vagy számlán elkülönítve kell feltüntetni, ez tartalmazza az áfát is. A felszámított felszolgálási díjat a vendéglátásban közvetlenül – az üzletben – közreműködőknek (akár a tulajdonosnak is) havonta kell kifizetni. Az alkalmazott mértékről és a felosztásról a vendéglátóhely üzemeltetőjének írásbeli megállapodást kell kötnie a vendéglátásban közvetlenül közreműködőkkel vagy a helyi érdekképviselettel.
 
  A kifizetésnek meg kell egyeznie a felszolgálási díj befolyt összegének a fizetendő közterhekkel csökkentett hányadával.
 
  A Szja törvény 1. számú mellékletének 4.21. alpontja értelmében a magánszemély által a külön jogszabály szerint felszolgálási díj címen megszerzett bevétel adómentes.
 
  A Tbj. szerint a felszolgálási díj, járulékalapot képező jövedelem, amely után a foglalkoztató – a foglalkoztatott helyett – 15 százalék nyugdíjjárulékot fizet, míg a foglalkoztatott nem fizet nyugdíjjárulékot, valamint egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékot.
 
 Például, ha a vendég fogyasztásának értéke négyezer forint, a számlában feltüntetett felszolgálási díj 0,15x4000=600 forint, a felszolgálási díj áfa-tartalma 27 százalék, azaz 600:1,27x0,27=128 forint, amely csökkenti a járulékalapot (a vendéglátásban közreműködőknek kifizetendő összeget), vagyis [600-128]:1,15=410 forint jut a pincéreknek, a foglalkoztató által befizetendő nyugdíjjárulék pedig 410x0,15=62 forint.
 
  Az Art. szerint a vendéglátó üzletnek a felszolgálási díj után fizetett nyugdíjjárulék alapjáról és összegéről adatot kell szolgáltatnia a 08-as nyomtatványon.
 
  A felszolgálási díj árbevételként elszámolt összege nem része a helyi iparűzési adó alapjának.
 
  A vendéglátóhelyek többségénél a felszolgálási díj mellett – függetlenül attól, hogy bevezették-e vagy sem – ha a munkáltató nem tiltja, létezik a vendégtől közvetlenül kapott borravaló is, amit nem feltétlenül kezelnek közös kasszában és osztanak szét a felszolgálók között. Ha ugyanis a borravaló közös kasszába kerül, az a cég bevételének minősül, akkor is, ha az alkalmazottak járandóságát ebből egészíti ki a munkáltató. Az ilyen kiegészítés a munkavállaló bérjövedelmeként adó- és járulékköteles.
 
  Ezzel szemben a Szja törvény 1. számú mellékletének 4.21. alpontja értelmében a vendéglátó üzlet felszolgálójaként a fogyasztótól közvetlenül kapott borravaló adómentes. Ugyanakkor a Tbj. szerint a vendéglátó üzlet felszolgálója a fogyasztótól közvetlenül kapott adómentes borravaló után 15 százalék nyugdíjjárulékot fizethet. Ebben az esetben a borravaló után fizethető járulékot a személyi jövedelemadóról benyújtott bevallásban kell bevallani, a bevallás benyújtására előírt határidőig kell megfizetni, továbbá a bevallásban adatot kell szolgáltatni a 15 százalék nyugdíjjárulék alapjáról és összegéről.
 
  A nyugdíj megállapításánál a vendéglátásban közreműködőknek kifizetett felszolgálási díj, illetve a fogyasztótól közvetlenül kapott, bevallott, járulékkal terhelt borravaló 81 százalékát kell a havi átlagkereset meghatározásánál keresetként, jövedelemként figyelembe venni.

Forrás: ado.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A felszolgálási díj és a borravaló közterhei.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector