Pedagógus-tüntetések 2004-2012 között

Kronológia

Június 3-án, a pedagógusnapon tüntetést szervez a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet és az Oktatási Vezetők Szakszervezete az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt. Összeállításunk az elmúlt néhány év pedagógustüntetéseit foglalja össze:

    2004. május 28. - A PDSZ demonstrációt kezdeményezett a közalkalmazotti bérek értékének megőrzéséért. A több száz pedagógus a Pénzügyminisztérium és az Oktatási Minisztérium épülete előtt követelte, hogy a kormány azonnal intézkedjen a dolgozói bérek vásárlóértékének megőrzéséről, a jogi és finanszírozási garanciák megteremtéséről. A kormánytól garanciát vártak az éves szinten a 6-7 százalékos béremelésre.

    2006. szeptember 29. - A PDSZ szervezésében Debrecenben mintegy kétszáz pedagógus tartott békés demonstrációt annak érdekében, hogy vonja vissza a kormány a közoktatási törvénynek a pedagógusokat sújtó előírásait.

    2006. október 13. - Több mint ezren tiltakoztak a közoktatási törvény módosítása miatt, s követeltek valódi társadalmi egyeztetést, párbeszédet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által szervezett és hét civil és szakmai tömörülés részvételével tartott országos szülői értekezleten Budapesten.

    2007. február 14. - A budapesti szakképző intézmények tervezett átszervezése, illetve bezárása ellen demonstráltak mintegy háromezren a fővárosi önkormányzat épülete előtt. A három pedagógus szakszervezet (Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, Pedagógusok Szakszervezete, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet) 12 pontból álló közös petícióban követelte, hogy szakmai és ne költséghatékonysági alapon szülessenek a közoktatást érintő döntések, készüljön megvalósíthatósági tanulmány az iskolákkal kapcsolatos döntés előtt, s történjen valódi egyeztetés az érdekvédelmi szervezetekkel. A demonstrálók az általuk törvénytelennek tekintett iskolabezárások azonnali leállítását is követelték.

    2007. június 1. - A pedagógusok kötelező óraszámának szeptemberi emelése ellen és az intézmény-összevonások következtében kialakult helyzet miatt tartott demonstrációt Budapesten a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) fővárosi szakoktatási tagozata a Magyar Tudományos Akadémia előtt.

    2008. november 29. - Közel ezer pedagógus, oktatási dolgozó vett részt az oktatási tárca épülete előtt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szervezésében az oktatást érintő megszorítások elleni demonstráción. A tüntetők Hiller István szakminiszter lemondását követelték. A társszakszervezetekhez hasonlóan a PDSZ is petíciót adott át, amelyet Szüdi János közoktatási szakállamtitkár vett át. Ebben többek között követelték a közoktatásban dolgozók bérének legalább reálértéken való megőrzését 2009-ben, és középtávon az európai átlagos reálbér elérését.

    2009. október 12. - Tiltakozó nagygyűlést tartott Kaposváron, a megyeházán a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Somogy Megyei Intéző Bizottsága és Kaposvár Városi Körzeti Bizottsága a jövő évi költségvetési törvénytervezet ellen.

    2009. november 6. - Mintegy háromszázan vettek részt a Pedagógusok Demokratikus Szervezete (PDSZ) és a Történelmi Egyházak Közoktatási Intézményvezetőinek Országos Egyesülete által szervezett, a közoktatást érintő költségvetési elvonások elleni demonstráción Nyíregyházán. A nyíregyházi tüntetéssel - melyet a november 7-i, PDSZ által szervezett budapesti demonstráció támogatására szerveztek - a pedagógusok azt szerették volna elérni, hogy ne csökkentsék a költségvetésben a közoktatás színvonalát megőrző normatív támogatást.

    2009. november 7. - A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint veszély fenyegeti a közoktatást, a gyermekek ellátását. Az érdekképviselet által meghirdetett, Országos Szülői Értekezlet címet viselő fővárosi demonstráción 18 szakmai és civil szervezet tiltakozott a 2010-re tervezett költségvetés közoktatást érintő tételei ellen.

    2011. június 5. - A kormány oktatási és szakképzési reformprogramja ellen demonstrált öt pedagógus szakszervezet - a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet, az Oktatási Vezetők Szakszervezete és a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete - Budapesten a Nemzeti Erőforrás Minisztérium épülete előtt.

Forrás: MTVA Sajtó- és Fotóarchívuma