Választások helyett nadrágszíjmeghúzás

Csehország

Előre hozott parlamenti választás helyett nadrágszíjmeghúzás vár a csehekre, miután a három koalíciós párt vezetése kedden este megegyezett a közös kormányzás folytatásában.

    „Két kulcsfontosságú intézkedésben sikerült megegyeznünk. Az első a koalíciós szerződés felülvizsgálata. Töröltük azokat a pontokat, amelyeket időhiány vagy költségvetési okok miatt nem tudunk megvalósítani” - mondta Petr Necas kormányfő, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke újságíróknak.  

    A legfontosabbnak azonban a takarékossági intézkedéseket minősítette. Ezeknek az intézkedéseknek a célja, hogy 2013-ban és 2014-ben a GDP három százaléka alá szorítsák a költségvetési hiányt. A takarékossági intézkedések elfogadását az ODS és a TOP 09 párt a kormányban való maradás feltételéül szabta. A Közügyek, amely korábban az intézkedések egy részét ellenezte, most elfogadta azokat. A reformcsomag végleges változatát a jövő héten kellene elfogadnia a koalíciónak.

    Az ellenzéknek és a szakszervezeteknek mindez nem tetszik. A szakszervezetek április 21-re országos tiltakozó nagygyűlést hívtak össze Prágába.

    A keddi megegyezés szerint Csehországban marad a kétkulcsos áfa. A jövő évtől kezdve azonban a kedvezményes 14 százalékos kulcs 15 százalékra, a 20 százalékos kulcs pedig 21 százalékra emelkedik.

    A nyugdíjak növekedése, amely eddig igazodott az átlagbérek és a infláció növekedéséhez, a jövő évtől kezdve jelentősen mérséklődik. Emelkedésük csak a bér-, illetve inflációnövekedés egyharmadának fog megfelelni az eddigi száz százalék helyett. Ez a helyzet 2013-tól 2015-ig, tehát három évig fog tartani.  

    Újdonság a „szolidaritási hozzájárulás”, amely azonban lényegében a magas keresetűek magasabb megadóztatása. Januártól a havi százezer koronát meghaladó szuperbruttó keresetekből a szokásos 15 százalékos jövedelmi adón kívül az érintettek még hétszázalékos szolidaritási hozzájárulást is fizetni fognak. 2014-ben pedig a csehek visszatérnek a bruttó bérhez, s abból a jövedelmi adó 20 százalékos lesz. Az említett magas keresetűek megint plusz hét százalékot fognak fizetni az államnak.

    Nagy vita volt a szülési segélyről, amelyet Miroslav Kalousek (TOP 09) pénzügyminiszter meg akart szüntetni. A Közügyek nyomására ez a segély megmarad.

    Módosulni fognak a kivállalkozók adóterhei is. Az évi kétmillió koronánál magasabb bevételt kimutató kisvállalkozóknak a jövőben már nem lesznek kedvezményeik, s kötelesek lesznek kimutatást vezetni kiadásaikról és bevételeikről.  

    Szintén újdonság, hogy már a következő tanévtől kezdve beiratkozási díjat kell majd fizetni a cseh egyetemeken és a főiskolákon. Radek John, a Közügyek elnöke szerint ezzel az oktatásügy nehéz anyagi helyzetén szeretnének javítani. Necas megjegyezte, hogy a beiratkozási díj várhatóan 3.000-3.500 korona lesz szemeszterenként.

    A pártelnökök megegyeztek abban, hogy a kormány június végéig elemzést készít a szerencsejátékok újszerű megadóztatásáról, és adóamnesztiát is terveznek, amely lehetővé tenné a nem bűncselekményekből származó feketepénzek legalizálását. Az adóamnesztia egyes számítások szerint mintegy tízmilliárd koronás egyszeri bevételt eredményezhet az államnak.

    „Szeretném hangsúlyozni, hogy tárgyalásaink célja a költségvetés stabilizációja és a koalíciós szerződés ilyen értelmű felülvizsgálata volt” - erősítette meg a tárgyalások után Karel Schwarzenberg, a TOP 09 elnöke, külügyminiszter. Hozzátette: az intézkedések döntően két évre szólnak.

    Necas szerint amennyiben sikerül megvalósítani az intézkedéseket, 2013-ban a költségvetési hiány a GDP 2,9 százalékára csökkenhet.