A munkaerőpiaci igényekhez kell igazítani az oktatást

MGYOSZ:

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) felmérést készített tagvállalatai körében a felsőoktatási törvény változásai kapcsán. A válaszokból kiderült, hogy a hazai cégek a jelenleginél összehangoltabb, átgondoltabb változásokat szorgalmaznak az oktatási rendszerben, olvasható a MGYOSZ közleményében - olvasható a mfor.hu-n.

    A keretszámok drasztikus csökkentésének negatív hatásait az MGYOSZ szerint új képzési lehetőségek megteremtésével lehetne kompenzálni, ugyanakkor a jelenlegi államilag finanszírozott férőhelyek elosztásán is szükséges lehet módosítani az elkövetkező években.

   A munkaadók szerint a felsőoktatási keretszámok csökkentése összhangban van az egyre csökkenő munkaerő-kereslettel. Mindez önmagában azonban nem elég a képzési rendszer és a munkaerőpiac igényeinek összehangolására, hiszen a képzések tartalmára is figyelmet kellene fordítani.

    A közlemény szerint a felmérés eredménye alapján az egyik legfontosabb megállapítás, hogy a vállalkozások ugyan nyitottak a fiatal munkavállalókra, de sok esetben tapasztalják, hogy hiányzik az együttműködési készség a fiatalok részéről, gyakran túlzott elvárásokkal érkeznek a cégekhez, valamint sokan közülük nincsenek tisztában a munkaerő-piaci értékükkel.

    A felmérésben részt vevő cégek szerint jellemzően nem piacképes a fiatalok tudása és hiányoznak a gyakorlati ismeretek.

    Egy vagy két idegen nyelv magas szintű ismerete ugyanakkor sokszor elegendő lehet az alkalmazáshoz, hiszen ebben az esetben a munkáltatók gyakran hajlandóak befektetni a szakmai továbbképzésbe.

    Az MGYOSZ felmérése rávilágított arra is, hogy a gazdasági válság miatt a munkáltatók egyre kevésbé tervezik a foglalkoztatás bővítését, amennyiben igen, akkor is inkább a gyakorlattal rendelkező munkavállalókat részesítik előnyben a fiatal, szakmai tapasztalattal nem rendelkező diplomásokkal szemben. 
 

Forrás: Menedzsment Fórum