Startlaphoz Csatlakozz!

Németország

Újabb elbocsátások várhatóak az Opelnél

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. március 24. szombat, 09:34

Leépítések és gyárbezárások fenyegetnek ismét az Opelnél, pénteki német sajtóhírek szerint a 2010-es elbocsátási hullám után hamarosan további két üzemet számolhatnak fel a veszteséges európai autógyártó cégnél.

    A Handelsblatt című üzleti lap szerint a németországi Bochumban és az angliai Ellesmere Portban működő üzemet zárhatják be. Az amerikai tulajdonos, a General Motors (GM) már ki is számolta, hogy mennyibe kerülne a 3.200 főt foglalkoztató német és a 2.100 dolgozóval működő brit gyár bezárása; az eredmény 1,5 milliárd euró, ez pedig a GM tavaly elért 5,7 milliárd eurós nyereségét tekintve elviselhető teher - írta a lap.

    Az Opel a 2008-ban elmélyült világgazdasági válságban egyszer már végveszélybe került. A német kormány a Magna osztrák-kanadai autóipari beszállítóval közösen tervet készített a társaság megmentésére, végül azonban a GM úgy döntött, hogy mégis megtartja és átalakítja a céget. Ennek során 2010-ben 8 ezer munkahelyet szüntettek az összesen 48 ezerből, és felszámolták az antwerpeni gyárat. Az Opel azonban nem állt talpra, a veszteség tavaly 575 millió euró volt, most pedig a berlini vezetés jóval kevesebb hajlandóságot mutat a beavatkozásra - írta a Handelsblatt.

     Az Opel igazgatósága pénteken az alkalmazottaknak írt levélben reagált a tervezett leépítésekről hetek óta keringő hírekre. Karl-Friedrich Stracke elnök hangoztatta: biztosítani lehet a márka jövőjét, ha sikerül javítani a nyereségtermelő képességet. Ehhez bővíteni kell a haszongépjármű-üzletágat, és növelni kell az exportot, mindenekelőtt az orosz piacon. Az állítólagos gyárbezárásokra nem tért ki.

     A munkavállalókat képviselő üzemi tanács szerint a gyárbezárás nem megoldás, a leépítés csak meghosszabbítaná a nyereséges gazdálkodáshoz vezető utat. A kihasználatlan kapacitások problémáját inkább átszervezéssel kellene megoldani, így például az Opel Mokka nevű új városi terepjáró modell Dél-Korea helyett készülhetne Európában, és a GM egy másik márkája, a Chevrolet esetében is érdemes volna az európai piacra szánt kocsik gyártását Dél-Koreából áthelyezni Európába.

     Szakértők szerint az Opel egyik legnagyobb problémája az, hogy a tulajdonos az európai piacra korlátozza a márkát, attól tartva, hogy a nagy feltörekvő piacokon, például Kínában vagy Indiában a csoporthoz tartozó más márkák rovására nyerne teret. Az európai értékesítés visszaesése miatt jelenleg több Opel-gyár csökkentett üzemmódban termel.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Újabb elbocsátások várhatóak az Opelnél.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector