Startlaphoz Csatlakozz!

A menedzsment nem írta még alá az idei bérmegállapodást

Sztrájkbizottság a BKV-nál

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. április 09. szerda, 10:10

Sztrájkbizottságot alakítottak a BKV-nál. Az érdekképviseletek már korábban is fontolgatták a lehetőséget, de a közelgő választásokra tekintettel – egyik politikai csoportosulás bábjai sem kívántak lenni – inkább tárgyalások útján próbálták rendezni az ügyeket. Kezdeményezéseik azonban sorra zátonyra futottak – írja a Népszabadság.

   Megrekedtek a februárban kezdeményezett kollektív munkaügyi tárgyalások, és a hónapok óta húzódó egyeztetések ellenére sem sikerült megállapodniuk a cégvezetéssel a béremelésben, a dolgozónként 20–50 ezer forintos bérmaradvány felosztásában, valamint a jubileumi jutalmak kérdésében sem – jelentette be Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke. Az érdekképviselet tegnap arról is döntött, hogy ezentúl csak ügyvéd jelenlétében ül le a tárgyalóasztalhoz, mivel a BKV vezetése sorozatosan „átírja” a tárgyalásokon született kompromisszumos megállapodásokat. Legutóbb például az igazgatóság döntése nyomán azzal az új passzussal egészítették ki a tavalyi bérmaradvány kifizetéséről szóló megállapodást, hogy a pénz csak akkor fizethető ki, ha azt már beleszámítják az idei bérfejlesztésre számított összegbe.
 
   – Így saját magunk finanszíroznánk az idei béremelés egy részét – magyarázza Szabó István, a Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének (BTDSZ) elnöke. – Holott a hatályos közszolgáltatási szerződés szerint a megrendelt szolgáltatást a BKK-nak ki kellene fizetnie. Szabó szerint az új passzus jól mutatja a BKK befolyását a BKV igazgatóságában.
 
  A sztrájkbizottságot egyelőre csak az EKSZ alakította, de egyeztetéseket kezdtek más érdekképviseletekkel is. A BKV 23 szakszervezete közül időközben több másik is kollektív munkaügyi vitát kezdeményezett.
 
  Mi ezen már túl vagyunk – mondja Nemes Gábor, aki szerint az EKSZ éppen ennek eredménytelensége miatt próbálja nyílt, érdemi tárgyalásra kényszeríteni a BKV menedzsmentjét. Minderről ma Bolla Tibor vezérigazgatót is tájékoztatták. Levelükben – a szakszervezet által kezdeményezett konzultációra ugyanis hiába várnak – azt is megírták, hogy készek akár mindennap megjelenni a vezérigazgatónál mindaddig, amíg kéréseik nem találnak meghallgatásra.
 
   Az EKSZ ezenfelül segítséget kér a politikai pártok fővárosi frakcióvezetőitől, és levélben tájékoztatta Tarlós István főpolgármestert a kialakult patthelyzetről. Az érdekképviselet szerint a BKV menedzsmentje az országban szinte egyedüliként nem írta még alá az idei bérmegállapodást, és nem fizeti ki a jogos járandóságokat sem a dolgozóknak. A BKK nyomására többletfeladatokra – jegyárusítás, első ajtózás – kényszerítik a munkavállalókat, de ennek feltételeit, a biztonságos és törvényes kereteit a munkáltató nem biztosítja. Továbbra sem érzik megnyugtatónak az agglomerációs járatok átadásával a Volánbuszhoz kerülő dolgozók helyzetének rendezését. Ráadásul a kiszervezések miatt a BKV Zrt. teljesítménye folyamatosan csökken, az új szolgáltatók belépése pedig nemhogy olcsóbbá tenné a fővárosi közösségi közlekedés működtetését, inkább többletköltségekkel terhelik meg a fővárost és önmagában a közösségi közlekedést.
 
   Nemes arra is felhívja a figyelmet, hogy a főváros ugyan nagyon büszke arra, hogy a BKV ebben a ciklusban nem vett fel a hitelt, de ez csalóka siker. A szerződéses partnerek – a VT-Transman és a Volánbusz – ugyanis kölcsönből bővítette járműparkját. Ennek költségeit pedig a BKK-val kötött közszolgáltatási szerződéseken keresztül a fővárosi önkormányzat fizeti meg. Ráadásul még a buszokat sem kapjuk meg.

Forrás: Népszabadság
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Sztrájkbizottság a BKV-nál.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector