Startlaphoz Csatlakozz!

Mi várható az új kormánytól?

Újra pórul járhatnak a nyugdíjasok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. április 10. csütörtök, 09:56

Megindultak a találgatások arról, mi várható az új kormánytól a nyugdíjak ügyében. Nem véletlen a latolgatás, négy évvel ezelőtt ugyanis a Fidesz elfelejtette bejelenteni, hogy megszünteti a rokkantsági és a baleseti nyugdíjat, elhallgatta, hogy az emelkedő nyugdíjkorhatár mellett megszünteti a korhatár előtti öregségi nyugdíjat, és azt szociális ellátássá silányítja. Nem szóltak arról sem, hogy lenyúlják a magánnyugdíjpénztári megtakarítást. Ami az utóbbi hetekben elhangzott nyugdíjügyben a párttól, az nem sok jóra enged következtetni, és a hatályos törvények miatt is jogos az aggodalom – írja a Népszava.
     Tiba István, Balmazújváros fideszes polgármestere például arról beszélt a választások előtt, "a kormány célja az, hogy mind az egészségbiztosítási, mind a nyugdíjkassza a saját területének kiadásait fedezze". Mivel 2012 végére a nyugdíjkassza hiánya 70,8 milliárd forint volt, ez jól mutatja, hogy ha a kormány nem egészíti ki a kasszát, akkor vagy a nyugdíjakat kell csökkenteni, vagy a nyugdíjjárulékot növelni.
 
  A korábbi alkotmány szerint jogosultak voltak az emberek a nyugdíjra, a mai alaptörvény megfogalmazása szerint erre már nincs garancia, csak elősegítik a kifizetést. Mivel félmillió magyar külföldön dolgozik, ők ott fizetnek járulékot, és a közmunkásoktól, minimálbéresektől sem kerül jelentős összeg a nyugdíjkasszába, tehát az "elősegítés" szükséges. Ám mivel ez nem kötelező, a kormány bármikor dönthet úgy, hogy ez a feladat már nem az ő dolga.
 
  Barát Gábor, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt vezetője korábban arról beszélt, nincs sok idő a rendszer átalakítására. A korhatárt rugalmassá kell tenni, a nem rehabilitálható rokkantaknak pedig újra nyugdíjvédelmet kell adni. Korábban nem tartotta jó megoldásnak az alapnyugdíj bevezetését, ám mára olyan helyzet alakult ki, hogy megfontolná a mindenkinek járó minimális ellátást. Barát Gábor szerint legkésőbb 2017-re ki kell dolgozni egy erre a helyzetre választ adó nyugdíjkoncepciót, sőt, több megoldást kell felvázolni.

Forrás: Nepszava
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Újra pórul járhatnak a nyugdíjasok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector