Munkahelyi étkezési szokások
Alig tartanak ebédszünetet a hazai dolgozók
Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. április 10. csütörtök, 11:20
Közzétéve: 2014. április 10. csütörtök, 11:20
A hazai dolgozók 40 százaléka egyáltalán nem tart ebédszünetet és csak 15 százalék eszik naponta ötször – derül ki a Profession.hu legújabb felmérésből. Ezzel szemben 73 százalék kávézik rendszeresen, nem ritka, hogy napi 4 vagy több alkalommal is.
Tízóraizni vagy uzsonnázni csupán a munkavállalók egyharmada szokott a munkahelyén, napi ötször pedig hatból egy dolgozó étkezik - derül ki a Profession.hu „Munkahelyi étkezési szokások” elnevezésű felméréséből.
Érdekesség az is, hogy az irodai dolgozók 40 százaléka egyáltalán nem tart ebédszünetet, hanem asztal előtt ülve, munka közben ebédel. Erre különösen a 30 feletti korosztály tagjai és a nők hajlamosak. Előbbi esetben ez a megkérdezettek 42 százalékára igaz, utóbbinál az eredmények azt mutatják, hogy a férfiakhoz képest a nők 7 százalékkal nagyobb arányban ebédelnek és dolgoznak párhuzamosan.
Ehhez járul hozzá, hogy a magyar munkavállalók közül, akik egyáltalán ebédelnek, majd 80 százalék otthonról hozza az ebédjét. Mindössze a dolgozók 6 százaléka eszik ebédidőben vendéglátóhelyen, munkahelyi menzán, ami némi mozgást, kikapcsolódást és feltöltődést jelenthet.
A Profession.hu kutatásából kiderült, hogy a megkérdezett dolgozók 73 százaléka rendszeresen iszik kávét a munkahelyén, kétharmaduk azonban nem többet napi 1-3 csészénél. A férfiak 11 százaléka naponta 4 vagy több alkalommal kávézik, míg a nők csupán 7 százaléka esik ebbe a kategóriába. A másodállásban dolgozók, megközelítőleg 14 százalék, napi több mint 4 kávéval tartja ébren magát.