Startlaphoz Csatlakozz!

Válságeszközzé vált

Közel százezer magyar kényszer-részmunkaidős

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. április 14. hétfő, 11:32
 
A részmunkaidős foglalkoztatás láthatóan válságeszközzé vált. A válság óta Magyarországon számottevően nőtt a részmunkaidőben foglalkoztatottak száma, de a növekedés szinte teljes egészében alulfoglalkoztatottakhoz köthető, 2013-ban 92 ezren úgy dolgoznak részidőben, hogy szívesebben dolgoznának többet, de nincs rá módjuk. Európában több országban hasonló folyamatot látunk, az EU-n belül összességében közel tízmillióra tehető az alulfoglalkoztatott részidősök száma – írja a portfolio.hu.
     A 15-74 évesek közül összesen 216 millióan dolgoztak az Európai Unió országaiban 2013-ban, 26 millióan voltak munkanélküliek és 137 millióan inaktívak voltak (utóbbiba tartoznak többek között a tanulók, nyugdíjasok, rokkantak, gyeden/gyesen lévők, de a reménytelen, vagy épp rendelkezésre nem álló munkanélküliek is). Minden ötödik foglalkoztatott részmunkaidősként dolgozott tavaly, ám a 43,7 millió részmunkaidősből közel tízmillióan alulfoglalkoztatottnak számítottak, azaz szívesen dolgoztak volna többet, ha lett volna módjuk rá.

   Úgy tűnik, a részmunkaidős foglalkoztatás válságeszköz lett, hiszen különösen azokban az országokban magas a kényszer-részmunkaidős foglalkoztatás aránya, ahol a válság igen erőteljes alkalmazkodást kívánt meg. Így például Görögországban és Spanyolországban, de például Magyarországon is. Illetve jellemzően ezekben az országokban a legmagasabb a munkanélküliség is. Míg a válság előtt Magyarországon mindössze néhány ezer fő mondta magáról, hogy alulfoglalkoztatott részmunkaidős, az Eurostat adatai szerint 2013-ban már 92 ezren jártak ebben a cipőben.
 
   Lényegében csak az alulfoglalkoztatott részmunkaidősök növelték a részmunkaidősök számát. Az alulfoglalkoztatás megfigyelése azért is fontos, mivel kihasználatlan kapacitást jelent, válság után jellemzően a korábban lecsökkentett óraszámokat emelik vissza a munkáltatók, ha a gazdasági helyzet javul. Ez a tényező is részét képezi az ún. munkaerő-tartaléknak, ami a munkanélküliségen felül azt a potenciális kört mutatja, ahol még lehet tartalék a munkaerőben. Az alulfoglalkoztatottakon kívül ide tartozik még a reménytelen álláskeresők csoportja, mivel ők nem keresnek állást, nem számítanak aktív munkanélkülinek, hanem az inaktívak közé kerülnek. Az Eurostat szerint további 226 ezren voltak így Magyarországon 2013-ban, állástalanok, de nem keresnek munkát.

   A kettőt (alulfoglalkoztatott részmunkaidős és reménytelen álláskereső) összeadva a magyar munkaerőtartalék nagyjából 320 ezer fős a 2013-ban átlagos 450 ezer fős munkanélküliségen felül.
 
Forrás: portfolio.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Közel százezer magyar kényszer-részmunkaidős.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector