Startlaphoz Csatlakozz!

Sok kudarc után az ember nyitottabb lesz az alternatív megoldásokra is

Munkavégzés otthonról: csak így vágjon bele

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. április 15. kedd, 11:01
 
Munkahelyet váltani nem könnyűdöntés, különösen, ha az ember elmúlt már 40 éves, hiszen az életkorból adódóan nehezebb a munkakeresés. Sok kudarc után az emberek többsége aztán nyitottabb lesz az alternatív megoldásokra is, mint például a részmunka vagy a távmunka foglalkoztatási formákra. Kiknek ajánlott ez, hol találnak és milyen feltételek mellett ilyen munkalehetőséget?
    A távmunka során ugyanazt a feladatot kell elvégezni otthonról, mint a munkahelyen, de egyfajta bizalmat feltételez a munkaadó irányából. A munkáltató szempontjából az a főkérdés, hogy mennyire kontrollált a munkavégzés, vagyis hogy valóban dolgozik-e otthon a munkavállaló – mutatott rá dr. Forgács Tamás, a Magyar Távmunka Szövetség elnöke a Kossuth Rádió Napközben címűkeddi adásában. Hozzátette ugyanakkor, hogy a távmunka elterjedéséhez szükség van a munkakultúra megváltozására is. Manapság azonban vannak már olyan eszközök, amelyekkel mérni lehet, mikor dolgozik a munkavállaló és mikor nem; egyszerre van szabadság és kontroll is tehát – állapította meg. Földi Miklós munkapszichológus, a Magyar Távmunka Szövetség munkatársa szerint, ha valaki otthonról dolgozik, sokkal inkább a maga főnöke, van ugyanakkor árnyoldala is, hisz bár kevésbé vannak körülötte a munkatársak, mégis egy csapat részeként kell dolgoznia.

   Úgy vélte, a generációk közötti különbségek megjelennek a távmunkavégzés során is, hiszen a fiatalok számára nem okoz akkora gondot, ha a munkatársaiktól távol vannak, mint az idősebbeknél, mivel úgy nőttek föl, hogy részben az interneten  kezelték kapcsolataikat.

   Dr. Forgács Tamás felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy nem minden munkát lehet távmunka formájában elvégezni, csak leginkább az olyan számítógépen történőket, amelyek nem igényelnek sok anyagmozgatást, úgymint az informatika, a könyvelés, a pénzügy, vagy az ügyfélszolgálat. A távmunkavégzést a kisebb cégeknél „meg lehet beszélni a főnökkel” a kialakult bizalom után, a nagyobbaknál viszont belsőszabályozás vonatkozik rá – magyarázta. Hozzáfűzte ugyanakkor: annak kicsi az esélye, hogy valaki az elsőmunkanapjától kezdve távmunkában dolgozzon, sokkal inkább néhány hónap után lehet e módon végezni a feladatokat, ráadásul nem is állandóan, csak hetente néhány napon.

   Földi Miklós a távmunka hátrányaihoz még hozzátette azt is, hogy mivel az otthonról végzett feladatok miatt a dolgozó keveset találkozik a kollégáival, így kevésbé kötődik hozzájuk, és a munkavállaló nem illeszkedik szorosan a vállalati kultúrába. A munkapszichológus fontosnak tartotta még megjegyezni, hogy az otthonról dolgozónak komoly önkontrollra van szüksége, nehogy összekeverje a munkavégzést az egyéb tevékenységekkel. Akkor ugyanis nem lehet hatékony.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Munkavégzés otthonról: csak így vágjon bele.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector