Startlaphoz Csatlakozz!

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium:

A Ptk. senki bérét nem blokkolja

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. április 18. péntek, 07:16

 A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a Napi Gazdaság megkeresésére azt közölte, hogy szükségtelen riadalmat keltett az a sajtóban megjelent vélemény, amely szerint a Ptk. alapján a társasággal egyébként tagsági viszonyban is álló munkavállalók ne juthatnának a hónap végén munkabérükhözírja a Napi Gazdaság.

   A KIM lapunknak kifejtette: a hatályos Ptk. – a korábbi társasági törvényhez (Gt.) hasonlóan – továbbra is feltételhez köt, egyes a tag javára történő egyes társasági kifizetéseket. A sajtóban megjelent vélemény azonban helytelenül és indokolatlanul mossa össze a társaságnak a normál működés, gazdálkodás során felmerülő kifizetéseit a Ptk. vonatkozó rendelkezésével. A Ptk. érintett rendelkezése ugyanis – a korábban hatályos Gt.-vel azonosan – egy speciális társasági kifizetésre ad szabályt, mégpedig arra, amikor a társaság a tagnak (akár tagsági jogviszonyára tekintettel, akár a tagsági jogviszonyától független jogviszony alapján) a saját tőkéje terhére teljesít kifizetést. Ezek a kifizetések a társaság normál működésétől elkülönülő, valóban speciális kifizetések; ilyen tipikusan az osztalék.

   A társaság azonban a működése során nem a saját tőke terhére gazdálkodik, hiszen a szerződéses kötelezettségeiből eredő fizetési kötelezettségeit (így a munkabéreket is) a számviteli szabályok szerint a működési bevételei terhére fizeti. A működési bevételek és költségek (ráfordítások) a saját tőkétől számvitelileg elkülönülnek a társaság elszámolásaiban.  Ebből következően a saját tőkéből való kifizetés szabályai és a tag munkavállalónak munkabérhez való joga között semmilyen közvetlen kapcsolat nem áll fenn. Téves azért a sajtóban megjelent azon állítás, hogy a Ptk. szigorítana a tag munkavállalók számára munkaviszonyuk alapján történő kifizetés szabályain, hiszen a Ptk. érintett szabálya a munkajogviszonyra nem is terjed ki.

   Fontos rámutatni továbbá arra, hogy a saját tőkéből a tag javára történő kifizetés szabályait a Ptk. nem érdemben változtatja meg, hanem a korábban is meglévő szabályozási logikát teszi következetesebbé - olvasható a tárca állásfoglalásában.
 
Egy ügyvédi iroda vetette fel
 
   Többek között a Napi Gazdaság április 17-diki száma is foglalkozott a témával, és azt írtuk egy ügyvédi iroda közleményére hivatkozva, hogy az új Ptk. értelmében az osztalékot nem fizető társaságok tagjai a munkabért sem vehetik fel. Amit az iroda nyilvánvaló jogalkotói hibának ítélt 

  Ha egy társaság eredménytartaléka negatív, vagyis nem fizethet osztalékot, akkor tagjainak nem teljesíthet semmilyen egyéb kifizetést sem. Ebből az is következhet, hogy a tagok a munkaszerződés alapján járó munkabért sem vehetik fel − emelte ki közleményében a március 15-én hatályba lépett új Ptk. kényesnek és nagy riadalmat keltőnek ítélt részét a Jalsovszky Ügyvédi Iroda. Nyilvánvaló jogalkotói hibáról van szó: az új polgári törvénykönyv és a munka törvénykönyve ellentmond egymásnak − állította az iroda, ezt cáfolta meg a KIM állásfoglalása.

Forrás: Napi Gazdaság
 

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A Ptk. senki bérét nem blokkolja.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector