Startlaphoz Csatlakozz!

Közmunka nélkül 2,5 százalékos bővülés

Látványosan több magyar dolgozik, de...

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. április 18. péntek, 13:13

A legfrissebb statisztika szerint idén februárban 239 ezerrel dolgoztak többen hazánkban, mint egy évvel ezelőtt. Ez a több mint 9 százalékos bővülés azonban közmunka nélkül csupán egy „szerény” 2,5 százalékra lenne elég – írja az mfor.hu.
     A Központi Statisztikai Hivatal péntek reggeli közlése szerint hazánkban összesen 2,808 millióan álltak alkalmazásban februárban a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál. Ez a szám 9,2 százalékkal (239 ezerrel) haladja meg az egy évvel korábbi szintet. Igaz ugyan az is, hogy már a versenyszféra is éledezik és kezd felállni a padlóról, egyelőre a közfoglalkoztatás húzóereje még szinte döbbenetes mértékű.
 
   Februárban egyébként 200,3 ezer közmunkás dolgozott a statisztika szerint, ami majdnem 7,5-szer több a 2013 februári állapotnál. Köszönhető mindez a téli közfoglalkoztatásnak. Ugyan ez csak tavaly november óta van és áprilisig fog tartani, ha a közfoglalkoztatottakkal korrigált nemzetgazdasági létszámokat vizsgáljuk meg, látni, hogy milyen hatással volt mindez még erre a statisztikára is.
 
   Miközben már tavaly áprilisban elkezdődött a létszám éves bázison bekövetkezett enyhe növekedése, valójában, ha az állami munkaprogramokban résztvevőket kiszűrjük, akkor ez a „trendforduló” későbbre, 2013 októberére tehető.
 
   Emellett egyébként a versenyszférára nem lehet ok panaszra ezúttal sem, hiszen a januári 39 ezer fős éves bázisú növekedés után februárban 52,7 ezerrel volt magasabb a most közölt 1,838 millió alkalmazott. Hasonló mértékű bővülésre legutóbb majdnem 3,5 éve 2010 őszén volt példa. Mindez egyébként várható is volt azok után, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat új munkahelyek számára vonatkozó adatai is arról árulkodtak, hogy a versenyszféra munkaerő-igénye is fokozódott a korábbiakhoz képest. Mivel a márciusi adatok még kedvezőbbek voltak, véleményünk szerint folytatni fog a versenyszféra alkalmazotti számának gyorsuló ütemű bővülése is.
 
Csökkenő kereset, növekvő reálérték
 
   Februárban bár előző hónaphoz képest olykor esetenként csökkenő bérekkel találkoztunk a statisztikában, a 0,1 százalékos „jelentéktelen” mértékű inflációnak köszönhetően reálszinten folytatódott tovább a növekedés.
 
   Ez alól egyedül a közszféra a kivétel, mivel itt a közmunkások átlagnál jóval alacsonyabb keresete a statisztikát lehúzó hatása érvényesül. Éppen ezért a szféra februári 132 ezer forintos nettó átlagbére 4,1 százalékkal alacsonyabb is az egy évvel korábbinál.
 
Forrás: mfor.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Látványosan több magyar dolgozik, de....
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector