Startlaphoz Csatlakozz!

Hay Group:

Pórul járnak a nők: kevesebb a fizetés és a jutalom is

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. április 19. szombat, 07:06
 
 Kevesebb nő dolgozik a versenyszférában, nekik ráadásul a fizetésük és a kapott bónuszuk is elmarad a férfiakétól.
     A magyarországi magánszférában foglalkoztatott munkavállalók alig 46,5 százaléka nő, míg ez a szám három évvel ezelőtt még 48 százalék volt, 2012-ben viszont csak 42 - derül ki a Hay Group tanácsadó cég elemzéséből.
 
  Jóval drámaibbak a számok, ha munkaköri kategóriákra bontjuk az elemzést, ugyanis a tavalyi adatok szerint a felső vezetőknek csupán 22,6 százaléka nő, igaz, ez is enyhe növekedés a 2010-es 19,1 százalékhoz és a 2012-es 18,3 százalékhoz képest. Ugyanez a tendencia figyelhető meg az összes többi kategóriában: bár sehol sem dolgozik több nő, mint férfi, de a helyzet a három és az egy évvel ezelőtti felméréshez képest valamelyest javult.
 
   Átlagosan a nők a férfiak alapbérének 92,3 százalékát keresik hasonló munkakörben dolgozva, ami több mint 2 százalékos csökkenés tavalyhoz képest. A női alapbérek minden munkaköri csoportban elmaradnak a férfiakétól, és tavalyhoz képest szinte mindenütt romlott a bérezésük, csak a szakértők esetében javult kissé a helyzet.
 
   A felmérés megállapította azt is, hogy a nőknél minden munkaköri kategóriában kisebb lett a ténylegesen kifizetett bónusz aránya, mint a férfiaknál. A ténylegesen kifizetett bónusz általában azért marad el a célprémiumtól, mert a vezető úgy ítéli meg, hogy az alkalmazott nem teljesítette a számára előírt célkitűzéseket.
 
  Nem jobb a helyzetük a nőknek a leglátványosabb juttatás, a vállalati gépkocsi terén sem. A szakértői pozíciókban szinte kétszer akkora az esélye egy férfinak arra, hogy céges autót kapjon, mint egy nőnek, és még középvezetői szinten is jelentős különbség figyelhető meg a férfi és női gépkocsijuttatás arányában. Ez az adat egyébként részben annak is köszönhető, hogy az értékesítői és mérnöki munkakörökben kiugróan magas a férfi munkavállalók aránya.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Pórul járnak a nők: kevesebb a fizetés és a jutalom is.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector