Startlaphoz Csatlakozz!

A foglalkoztatás továbbra is igen messze van a válság előtti szinttől

Éledezik a versenyszféra

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. április 20. vasárnap, 15:43
 
A foglalkoztatási adatokban akár 9 százalékos éves növekmény is kimutatható. Ha a számok mögé nézünk, kiderül, közfoglalkoztatás nélkül a valódi versenymunkahelyek száma sokkal szerényebben, 2,5 százalékkal bővült. A jövedelememelkedési adatot viszont lerontja a közmunka – írja a Népszava.
 
   Februárig átlagosan mindössze egy százalékkal nőttek az egy évvel azelőttihez képest az átlagos havi munkajövedelmek nemzetgazdasági szinten: 236600 forintra - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közleményéből. Ha csak az ennél szűkebb kategóriát, a kereseteket nézzük, valamivel jobb a helyzet: az átlagkeresetek 1,7 százalékkal nőttek. Január-februárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 226600 forint volt. Nagyon szolíd növekedés, pláne, ha figyelembe vesszük, hogy választási év van, mondhatná első látásra a megfigyelő. Valójában azonban - paradox módon - Magyarországon a választási "közérzetjavító intézkedések" nem fölturbózzák, hanem visszafogják a keresetek átlagos emelkedését. A közfoglalkoztatásnak van ilyen hatása. A választások előtt ugyanis a kormány felpumpálta a közmunkások létszámát (külön téli programot indított), átlagosan kétszázezer fölé nőtt a számuk. (Az országgyűlési választások után az önkormányzatokhoz már megérkeztek az első jelek arra, hogy a közmunkakereteket ismét visszavágják.)
 
  A bérnövekedést tehát a nagyon alacsony közmunkásbérek fogták vissza. A KSH nem is mulasztja el külön kiszámolni a növekedést nélkülük: a közfoglalkoztatottak átlagkereseti adatait figyelmen kívül hagyva a nemzetgazdaságban 6,4, a versenyszférában 5,4, a költségvetés területén 9,1, a nonprofit szervezeteknél 9 százalékkal nőttek a keresetek a 2013. január-februárhoz viszonyítva. (Idén a nettó keresetek változása megegyezik a bruttó keresetek változásával, mivel a járulékok és a személyi jövedelemadózás szabályai változatlanok maradtak.)
 
   A statisztika a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások, a költségvetési intézmények és a megfigyelt nonprofit szervezetek kikérdezésével készül. A KSH e körben a foglalkoztatást is fölméri, miközben e területről más módszertannal is gyűjti az adatokat. Az elemzők egyetértenek abban, hogy a Magyarországon megjelentek az új munkahelyek, de a gazdaság valódi erejét kifejező számok szerényebb növekedést mutatnak, mint a teljes statisztika. Az adatsor szerint összesen 2,808 millióan álltak alkalmazásban februárban. Maga a szám 9,2 százalékkal (239 ezerrel) haladja meg az egy évvel korábbit, de közmunka nélkül csupán egy szerény 2,5 százalékra lenne elég a bővülés - írja az Mfor.hu. Azt azonban a gazdasági portál is elismeri, hogy már a versenyszféra is éledezik és kezd felállni a padlóról: A januári 39 ezer fős éves bázisú növekedés után februárban 52,7 ezerrel volt magasabb a most közölt 1,838 millió alkalmazott. Hasonló mértékű bővülésre legutóbb majdnem 3,5 éve, 2010 őszén volt példa.
 
   Hasonló eredményre jut a Portfólió.hu is: Míg eddig inkább a közfoglalkoztatáshoz és a külföldön dolgozók egy részének statisztikai beszámításához volt köthető a foglalkoztatás új csúcsokra való emelkedése, több jel is arra mutat, hogy a versenyszféra is mocorog. A Foglalkoztatási Szolgálat által közzétett új állások is bővülni kezdtek, 2009 óta nem volt például egy hónap alatt annyi bejelentett új állás, mint például márciusban - írja a Portfólió.
 
   A vállalkozásoknál az alkalmazotti létszám a tavalyi év második felében indult mérsékelt emelkedésnek, ez a létszámszint azóta is tartja magát, így februárban az előző év azonos időszakához képest (közfoglalkoztatottak nélkül) 2 százalékkal magasabb a létszámuk. A Portfólió azonban hozzáteszi: a foglalkoztatás ugyanakkor továbbra is igen messze van a válság előtti szinttől.
 
Forrás: Népszava

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Éledezik a versenyszféra.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector