Startlaphoz Csatlakozz!

Nem a törlesztőrészlet megugrása a fő ok

Alacsony vagy nem létező jövedelem vezet a magyarok eladósodásához

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. április 22. kedd, 12:19

 A fizetésképtelenségi okok között még mindig meghatározó a munkanélküliség. Az esetek mintegy háromnegyedében az alacsony vagy nem létező jövedelem vezet a magyarok eladósodásához - mutatott rá az Intrum Justitia követeléskezelő cég fizetésképtelenséget vizsgáló felmérése, melyet a portfolio.hu ismertetett.
 
   Miközben az eladósodást kiváltó tényezők között a munkanélküliség még mindig vezető helyen szerepel; ez a szám némiképp csökkent a tavalyi felméréshez képest. Míg 2013-ban az adósok közel 50%-át érintette ez a probléma, idén már csak a felmérésben résztvevők 43%-a jelölte meg a munkanélküliséget a fizetésképtelenség elsődleges okaként.

  A kutatásból az is kiderül, hogy visszaesett azoknak a száma, akik arra hivatkoztak, hogy járadékból élnek, és ezért nem tudják fizetni a számláikat. A csökkenés oka többek között valószínűsíthetően a közmunkaprogram beindítása volt. Továbbra is jelentős a jövedelemből történő letiltás, melynek aránya közel háromszorosára emelkedett 2010 óra. Az Intrum Justitia csak a tavalyi évben több mint 80 ezer részletfizetést kötött, így megelőzve az eladósodott ügyfelek ellen megindított jogi eljárásokat - ismertette Felfalusi Péter, a cég vezérigazgatója.

   A felmérés arra is rávilágít, hogy nem a magas törlesztőrészlet miatt váltak fizetésképtelenné az adósok. A hiteltörlesztéseknél a devizahitelesek megmentésére irányuló intézkedések hatása is jól látható, 2012. második felétől csökkent, majd 2013. második felétől 6%-nál ismét stagnált a hitel miatt fizetésképtelenné vált adósok száma.

   A bankszektorban történő letiltások aránya lényegesen magasabb (25%) a telekommunikációs és közmű szektorban tapasztaltnál (10%). A felmérésből jól látszik, hogy még mindig a telefon- és internetszámlákkal csúszunk meg először. Az ilyen típusú számlafizetések elmaradása mögött általában rövid távú problémák állnak, míg a bankszektorban már inkább olyan okok vannak jelen, amelyek a havi rendszeres jövedelem elmaradásához kapcsolódnak; aki banki tartozásaival elmarad, az jellemzően már egyéb tartozást is felhalmozott.
 
Forrás: portfolio.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Alacsony vagy nem létező jövedelem vezet a magyarok eladósodásához.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector