Startlaphoz Csatlakozz!

A főiskolát vagy egyetemet végzettek több mint 16 százaléka nem tudott elhelyezkedni

Sanghajban minden negyedik munkanélküli fiatal

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. április 22. kedd, 13:28

Sanghajban továbbra is jelentős a fiatal munkanélküliek száma, bár arányuk csökkenést mutat. Ez a trend nemcsak a kelet-kínai metropoliszban, hanem országos szinten is jellemző.

    A sanghaji emberi erőforrás és közbiztonság városi hivatalának legfrissebb statisztikái szerint a városban jelenleg mintegy 62 ezer 16 és 35 év közötti fiatal munkanélkülit tartanak nyilván, ők a teljes munkanélküli állomány 26,5 százalékát adják. Számuk 2012-ben tetőzött, akkor 80 ezren voltak, és a regisztrált nem dolgozók táborának 30 százalékát tették ki.

    A munkanélküli fiatalok többsége a hatalmas versennyel nem tud megküzdeni, de nagy számban vannak köztük olyanok is, akik azért nem helyezkednek el, mert „álmaik állására várnak”, vagy - az egykegeneráció tagjaként - egyszerűen szüleik jövedelméből élnek, és nem sietnek a munkába állással.

    A fiatalok viszonylag magas munkanélkülisége az egész országban jellemző. A hivatalos statisztikák szerint az országos munkanélküliség 2013-ban 4,1 százalékot tett ki. Az adatok ugyanakkor torzítottak, a migráns munkások 260 milliós táborát például nem tartalmazzák, így az elemzők szerint a reális érték  8-9 százalék. 

    Egy 2012 végi, a kínai háztartásokat vizsgáló felmérés 8 százalékra tette a 16-35 éves korosztályban munkával nem rendelkező kínai fiatalok arányát, a 16-24 éves korosztályban ugyanakkor a statisztikák szerint a 10 százalékot közelíti az érték. 

    A 20-25 éves korosztályban a felmérés szerint a főiskolát vagy egyetemet végzettek több mint 16 százaléka nem tudott elhelyezkedni, miközben a csupán általános iskolai papírokkal rendelkezők körében 4 százalékos ez az arány. 

    A jelenség arra is rámutat, hogy  kínai munkanélküliség strukturális jellegű: a ország egyetemein évente már több mint hétmillióan végeznek, a felsőoktatási képzés ugyanakkor nem tükrözi a valós munkaerő-piaci igényeket. Sanghajban a kevésbé versenyképes mesterszakok számának limitálásával próbálnak segíteni a helyzeten, országos szinten az idén a felvételi rendszer reformját ígérték, a korábbinál előnyösebb helyzetbe hozva a technikai tudást igénylő szakokra jelentkezőket, belőlük ugyanis hiány van a piacon.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Sanghajban minden negyedik munkanélküli fiatal.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector