Startlaphoz Csatlakozz!

A nyugdíjazás előfeltétele az adott biztosítási jogviszony megszüntetése

A papír, ami nélkül biztosan nem lehet nyugdíja

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. április 22. kedd, 15:31

Noha a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény 2010. január 1-jétől tartalmazza azt a szabályt, hogy az igénylő azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi nyugdíjat számára megállapítják, biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban nem állhat, ennek ellenére a mai napig akad, akinek e jogosultsági feltétel teljesítése problémát okoz. Papír kell tehát arról, hogy legalább 1 napig nincs munkaviszonyban – írja a HVG.

   A szóban forgó jogosultsági feltételt – amelyet a későbbiekben a nők kedvezményes 40 év jogosultsági időre tekintettel járó kedvezményes nyugdíjazására, illetve a korhatár előtti ellátásra vagy szolgálati nyugdíjra vonatkozó szabályokba isbeépítettek – 2009-ben azzal a szándékkal fogalmazta meg a jogalkotó, hogy arra ösztönözze a munkaképes korú embereket, hogy „szabad elhatározásból, de józan számítás alapján később vonuljanak nyugdíjba” – írja az Adózóna. Ezt a józan megfontolást hivatott elősegíteni, hogy a nyugdíjkorhatár betöltésekor is a nyugdíjazás előfeltétele az adott biztosítási jogviszony megszüntetése.
 
   Az első, amit látni kell tehát e jogintézmény bevezetésével, hogy nem az említett ellátások melletti munkavégzést tiltja meg, hanem „mindössze” arra kötelezi a jogosultat, hogy legalább egy napra hagyjon fel a korábbi tevékenységével, azaz szüntesse meg a fennálló biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyát.
 
   Mindez például egy munkaviszonyban álló, 2014. május 5-étől nyugellátást igénylő személy esetében azt jelenti, hogy a munkaviszonyát május 4-ével meg kell szüntetnie, illetve a nyugdíjigény benyújtásakor már rendelkeznie kell valamilyen arra vonatkozó dokumentummal (például a jogviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésére vonatkozó megállapodás), amellyel azt bizonyítja, hogy a jogviszonya az adott napon meg fog szűnni. 
 
   Fontos tudni, hogy a munkaviszony megszüntetését nem helyettesítheti a fizetés nélküli szabadság.
 
Forrás: HVG

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A papír, ami nélkül biztosan nem lehet nyugdíja.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector