Startlaphoz Csatlakozz!

A  munkaerő-kölcsönzésre vonatkozó szabályozás

A továbbkölcsönzés tilalma a gyakorlatban

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. április 23. szerda, 15:17
 
Mind a korábbi, mind a hatályos munkaerő-kölcsönzésre vonatkozó szabályozás tartalmazza a továbbkölcsönzés tilalmát. Ennek a tilalomnak a tartalmát mutatjuk be az alábbiakban egy jogeseten keresztül – írja a munkajog.hu.
 
   A kölcsönvevő X. Kft.-nél lefolytatott munkaügyi ellenőrzés megállapította, hogy a kölcsönvevő a munkavállalót más munkáltatónál (Y. Kft.) történő munkavégzésre kötelezte és bírságot szabott ki. A kölcsönvevő a jogerős határozattal szemben bírósághoz fordult és a határozat hatályon kívül helyezését kérte.
 
   Azzal érvelt, hogy az érintett munkavállalók a kölcsönbeadóval kötöttek munkaszerződést, és e munkaszerződésekben már Y. Kft. székhelyét jelölték meg a felek a munkavégzés helyeként. Az érintett munkavállalók vonatkozásában ezért továbbkölcsönzésről nem lehet szó. Ezzel a kölcsönvevő a kölcsönbeadó által már megjelölt munkavégzési helyet nem módosította, más munkavégzési helyen nem kötelezte munkavégzésre a munkavállalókat.
 
   Az ügyben végül a Legfelsőbb Bíróság hozott döntést, megállapítva az alábbiakat. A peres iratok alapján világos volt, hogy a munkaerő-kölcsönzési szerződés szerint a kölcsönbeadó az X. Kft.-nek, mint kölcsönvevőnek volt köteles munkavállalókat munkavégzés céljából átengedni díj ellenében. A szerződés értelmében tehát az X. Kft. kölcsönvevő munkáltatónak minősült, és mint ilyen a kölcsönzött munkavállalók foglalkoztatására volt köteles.
 
   A felek egyike sem vitatta azt a tényt, hogy az X. Kft. által kölcsönzött munkavállalók foglalkoztatására nem az X. Kft.-nél, hanem egy harmadik munkáltatónál, az Y. Kft.-nél került sor. Ezt a tényt a bíróság akként értékelte, hogy az X. Kft. mint kölcsönvevő a munkavállalókat ily módon más munkáltatónál történő munkavégzésre kötelezte, amely a Munka Törvénykönyve munkaerő-kölcsönzésre vonatkozó szabályaiba ütközött.
 
   E jogszabálysértést sikertelenül vitatta X. Kft. arra hivatkozva, hogy az érintett munkavállalók munkaerő-kölcsönzésre szólóan kötött munkaszerződésében már eredetileg is Y. Kft.-t jelölték meg munkavégzési helyként. Ez a szerződéses rendelkezés ugyanis a törvénybe ütközött, ezért semmis.
 
   Összefoglalva a bíróság ítéletét, elmondhatjuk, hogy a törvény továbbkölcsönzés tilalmát kimondó rendelkezése („a kölcsönvevő a munkavállalót más munkáltatónál történő munkavégzésre nem kötelezheti”) korlátozza a munkáltató számára egyébként fennálló jogszabályi lehetőségeket a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatásra. A kölcsönvevő a kölcsönzött munkavállalót nem rendelheti ki más munkáltatóhoz, és nem is kölcsönözheti tovább, akkor sem, ha maga is bejegyzett kölcsönbeadó. Ezt a tilalmat a munkaerő-kölcsönzési szerződés, vagy a munkaszerződés rendelkezéseivel sem kerülhetik meg az érintettek.

Forrás: munkajog.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A továbbkölcsönzés tilalma a gyakorlatban.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector