Startlaphoz Csatlakozz!

Az állami nyugdíj nem lesz elegendő a tisztes megélhetéshez

Pesszimistán látják a nyugdíjas éveket az egyetemisták

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. április 23. szerda, 16:40

Legtöbbjük úgy gondolja, hogy annak összege a 80 ezer forintot sem éri el, ezért döntő többségük úgy véli, hogy az állami nyugdíj nem lesz elegendő a tisztes megélhetéshez. Nagy részük ugyanakkor már tervezi, hogy gyűjteni fog majdani nyugdíja kiegészítésére – írja a Világgazdaság.
 
  A CIG Pannónia kutatásából az derül ki, hogy az egyetemisták többsége nincs tisztában a mai nyugdíjak összegével. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adatai szerint 113 ezer forint az átlagnyugdíj, a megkérdezett egyetemisták azonban áltagosan csak 81 ezer forintra becsülik azt. A legtöbben úgy gondolják, hogy az a 80 ezer forintot sem éri el.
 
   A pesszimista becslés valószínűleg nem független attól, hogy a magyarok jelentős része szerint az állami nyugdíj nem lesz elegendő arra, hogy a korábbi életszínvonalukat fenntartsák. A hallgatók 86 százaléka ért egyet ezzel a vélekedéssel. Ugyanakkor, azok sem becsülik lényegesen magasabbra az átlagnyugdíj összegét, akik szerint annak összege elegendő lesz a tisztes öregkori megélhetéshez (átlagosan közel 88 ezer forint).
 
   Akik szerint nem lesz elegendő a nyugdíjuk, nagyszámban tervezik, hogy félretesznek majd nyugdíjas éveikre. Csupán 3 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem fog takarékoskodni majd erre a célra. Majdnem minden második válaszadó azt tervezi, hogy már munkába állást követően elkezd kisebb összegekkel az öregkorra félretenni.
 
   A megkérdezettek több mint negyede pedig akkor kezd majd a nyugdíjas évekre gyűjteni, ha jövedelme elég magas lesz ahhoz, hogy ne érezze a félretett pénz hiányát. A diákok közel egytizede azt tervezi, hogy a nyugdíjba vonulás előtt 10-20 évvel vág majd bele a nyugdíjcélú megtakarításba.
 
   A kutatás eredményeit értékelve Sallai Linda, a CIG Pannónia termékfejlesztési és kockázatvállalási vezérigazgató-helyettese elmondta: „Jelentős eredmény, hogy már a fiatalok is felismerik saját felelősségüket az öregkori anyagi biztonságuk megteremtésében.
 
   Ez azért is fontos, mert a KSH előrejelzései szerint mire e generáció nyugdíjba vonul, már várhatóan több lesz a nyugdíjas, mint az aktív dolgozó, ami komoly finanszírozási problémát jelent majd az állami nyugdíjrendszer számára.”
 
Szerző: Világgazdaság Online

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Pesszimistán látják a nyugdíjas éveket az egyetemisták.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector