Startlaphoz Csatlakozz!

Jogszabályi pontosítás

Meddig dolgozhatnak a diákok iskolaszövetkezetnél?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. április 23. szerda, 17:23

 Egy 2013. augusztus 29-étől hatályos jogszabálymódosítás egyértelművé tette, hogy az iskolaszövetkezet nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató hallgató, tanuló tagja dolgozhat-e az érettségit követő nyári szünetben az egyetemi, főiskolai hallgatói jogviszony létrejötte előtt, illetve a diplomát szerzett hallgató a záróvizsgák utáni nyáron – írja a munkajog.hu.

   A tanulói jogviszony az érettségi vizsgaidőszak utolsó napján megszűnik, a hallgatói jogviszony a felsőoktatási intézménnyel azonban csak a beiratkozással jön létre. A kettő közötti időszakban, nyáron ezért sem tanulói, sem hallgatói jogviszonnyal nem rendelkezik a diák, így munkát se vállalhat iskolaszövetkezet keretében.
 
   Ugyanakkor diákigazolványa ekkor még érvényes. A hallgatói jogviszony a záróvizsga-időszak utolsó napján szűnik meg, kivéve, ha a következő félévben mesterképzésben folytatja tanulmányait a hallgató.
 
    A hallgatói, tanulói jogviszony megszűnése időpontjának abból a szempontból is jelentősége van, hogy az iskolaszövetkezet nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folyatató tanuló, hallgató tagja a társadalombiztosítási szabályok szerint nem minősül biztosítottnak, kizárólag egészségügyi szolgáltatásra jogosult. Az iskolaszövetkezetet tehát társadalombiztosítási járulék-, és szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség nem terheli, és mentesül az egészségügyi hozzájárulás, és a szakképzési hozzájárulás megfizetése alól is. 
 
   A jogszabályi pontosítás azonban megszüntette az eddigi bizonytalanságot, és meghatározta, hogy a járulékok és a foglalkoztatói kötelezettségek tekintetében az a személy minősül az iskolaszövetkezet nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folyatató tanuló, hallgató tagjának, aki tanulói jogviszonnyal, illetve nem szünetelő (aktív) hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, vagy ezen jogviszonyok megszűnését követően diákigazolványra jogosult, a diákigazolványra való jogosultsága lejártáig.
 
   E jogviszonyok fennállásának igazolására az oktatási intézmény által kiállított tanulói és hallgatói jogviszony-igazolás, illetve a diákigazolvány alkalmas. Mindez tehát azt jelenti, hogy a középiskolai tanulmányait befejező diák tanulói jogviszonya az érettségi vizsgaidőszak utolsó napján megszűnik ugyan, azonban továbbra is az iskolaszövetkezet nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató tanuló tagjának minősül – nyári vizsgaidőszak esetén - az adott év október 31. napjáig, mivel a diákigazolványa ezen időpontig érvényes. Így nincs elzárva a nyári diákmunkától sem.   
 
   Már az adóhatóság is állást foglalt abban a kérdésben, hogy hogyan alakul azon hallgató társadalombiztosítási jogviszonya, akinek a hallgatói jogviszonya szünetel. Elsőként fontos rögzíteni, hogy a szüneteléssel egyidejűleg a hallgatói jogviszony automatikusan nem szűnik meg. Ezen időtartam alatt az iskolaszövetkezeti tagság is „szünetel”, mivel a hallgató a szünetelés időtartama alatt nem folytat nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat.
 
  Ebből következik az is, hogy a hallgató nem felel meg azon társadalombiztosítási jogszabályi feltételnek, miszerint az „iskolaszövetkezet nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató tanuló, hallgató tagja”. A hallgatói jogviszonyát szüneteltető diák természetesen teljesíthet személyes munkavégzést más jogviszonyban (pl. hagyományos munkaviszony, megbízási vagy vállalkozási jogviszony), viszont ebben az esetben a társadalombiztosítási szabályok alapján már biztosítottnak minősül, és az iskolaszövetkezet, mint munkáltató a megfelelő társadalombiztosítási járulékok megfizetésére köteles.

Forrás: munkajog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Meddig dolgozhatnak a diákok iskolaszövetkezetnél?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector