Startlaphoz Csatlakozz!

„Megtűrt rossz”

Vesztegetés az utólag elfogadott hálapénz?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. április 24. csütörtök, 13:49

 A Magyar Rezidens Szövetség a legfőbb ügyész véleményét kéri az orvosok által előre nem kért, de utólag elfogadott hálapénzzel kapcsolatban. Dénes Tamás elnök fontosnak tartja annak a kérdésnek a tisztázását, hogy az utólag elfogadott hálapénz kimeríti-e a vesztegetés tényállását? Az elnök úgy véli, hogy az új büntető törvénykönyv szerint előfordulhat, hogy az az orvos is felelősségre vonható, aki az utólag, de előre nem kért hálapénzt elfogadja.

   A szövetség korábban már a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz és az Emberi Erőforrások Minisztériumához is fordult, a két tárca szerint az előre nem ígért, az orvos és az ápoló által nem kért, utólag adott és elfogadott hálapénz nem jogtalan előny, vagyis nem valósítja meg a vesztegetés tényállását. Ugyanakkor kiemelték: a minisztériumi álláspontnak nincs kötelező jogi ereje.
 
   A Népszava megkeresésére Bélteczky János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke elmondta: az a típusú hálapénz, ami megzavarja a rendszer igazságosságát, hallatlanul káros. Az eddigi tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy a kérdésben még egyetlen kormány sem határozta el magát, a hálapénzt „megtűrt rossznak” aposztrofálják.
 
   Pedig a cél egyértelmű: egy hálapénz nélküli, tisztábban, átláthatóbban és hatékonyabban működő rendszer kiépítése.Ehhez azonban komoly kormányzati szándékra és tettekre van szükség: kiszámítható életpályamodellt kell az orvosok elé állítani, és olyan jövedelmi viszonyokat kell létrehozni, amelyek mellett a hálapénz már egyáltalán nem lehet egzisztenciális kérdés, amikor annak célja már nem lehet az emberi erőforrások Magyarországon tartása, a hiányok pótlása.
 
   Az elnök szerint a hálapénz a méltán nagyhírű egészségügy rákfenéje, szégyene: „olyan negatív stigma, amelytől jó lenne megszabadulni”. Úgy véli, „nagyon helyes”, hogy a szövetség folyamatosan felszínen tartja a problémát, mert ezzel foglalkozni kell.
 
   Más országokban a hálapénzt egyértelműen a korrupció egyik forrásának tekintik, Magyarországon azonban sok esetben egzisztenciális kérdés, sőt, „jelen pillanatban a hálapénz tartja életben a magyar egészségügyet”.
 
Forrás: Népszava

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Vesztegetés az utólag elfogadott hálapénz?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector