Startlaphoz Csatlakozz!

Policy Agenda

MaSZSZ: A cégvezetőknek sem tetszik a Munka Törvénykönyve

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. április 24. csütörtök, 13:23

A választások után továbbra is az egyik legfőbb kérdés, hogy a társadalmi krízis csökkentése érdekében honnan és hogyan lesz több százezer új munkahely a versenyszférában. A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSZSZ) a választások előtt közzétett 14 pontos követeléseiben az egyik legfőbb pont az volt, hogy szükség van egy új Munka Törvénykönyvére. Ennek kapcsán a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSZSZ) megbízásából a Policy Agenda felmérte, hogy a munkáltatók jelentős részét kitevő kis- és középvállalkozások vezetői hogyan vélekednek az MT-ről.

Kiért van a Munka Törvénykönyve?

    A jelenlegi kormányzati ciklus munka világa szempontjából legjelentősebb változása az volt, hogy új Munka Törvénykönyve került elfogadásra. A kormányzati szándék szerint erre azért volt szükség, hogy a válság utáni magyar gazdaság számára egy rugalmasabb munkaerőpiac jöjjön létre.

    A Magyar Szakszervezeti Szövetség a választások előtt közzétett anyagban úgy fogalmazott, hogy a Munka Törvénykönyvét úgy változtatták meg, hogy az a munkáltató számára nyújtson szinte korlátlan lehetőségeket a minél olcsóbb foglalkoztatásra. Az új munkajogi törvény és az ágazati, illetve jogállási törvények megnehezítették, egyes területeken lehetetlené tették a kollektív érdekérvényesítést, a szakszervezetek működését. Ezáltal még jobban nőtt a bérből és fizetésből élők kiszolgáltatottsága. Ezért a Magyar Szakszervezeti Szövetség olyan kormányzati politikát akar, amelynek célja a munkavállalók helyzetének javítása. Ezért az első intézkedések között szükség van a Munka Törvénykönyvének az érdekképviseletekkel való közös értékelésére, és ennek alapján új Munka Törvénykönyvet kell alkotni.

Kinek segít az új Munka Törvénykönyve?

    A kormány által kedvelt hivatkozási alap, hogy a rugalmas jogi szabályozás adja a gazdasági fejlődéshez a táptalajt. Ugyanakkor a környező országokhoz képest nem volt jelentős növekedés Magyarországon, amely megkérdőjelezi, hogy az MT legalább ebből a szempontból elérte volna a célját.

    Két évvel az MT hatálybalépése után a Policy Agenda megkérdezte a kis- és középvállalkozások vezetőit, hogy milyennek ítélik meg a gyakorlati életben az új szabályozást. Az abszolút többség (55%) úgy gondolja, hogy ugyanolyan, mint a korábbi volt. 28% számára pedig kifejezetten rosszabb az MT, mint a 2012 előtt hatályos szöveg. Azaz az adatok azt mutatják, hogy a kormányzati elképzelést, mely szerint a vállalkozói környezetnek kedvezőbb legyen a jogi környezet nem sikerült elérni, mindössze 18% gondolja azt, hogy segített rajtuk a kormány.

    A kutatás során vizsgálták azt is, hogy ezek alapján szükség van-e a Munka Törvénykönyvének a változtatására. A válaszolók 21%-a válaszolt igennel, 5% elzárkózott ettől, és a többség (74%) azt mondta, hogy ki kell várni, és további tapasztalatokat gyűjteni.

    A különböző kérdésekre adott válaszok összehasonlítása kapcsán az kutatás azt mutatta, hogy azon cégvezetők, akik korábban negatívan vélekedtek az új MT-ről 61%-a megváltoztatná, 27% még kivárna, és köztük is van 12%, aki nem nyúlna (még) a szabályozáshoz.

    Azok között, akik úgy érzik nem hozott változást az MT, és ők vannak a legtöbben, 90% egyelőre kivárna mindenfajta korrekcióval. Meglepő, hogy azok között is van 11%, akik módosítaná az MT-t, akik szerint ez jobb, mint az előző volt. De a többség közöttük is azt mondja (73%), hogy még nincsen annyi tapasztalat, amely alapján érdemes lenne belenyúlni az alig két éves szövegbe. Az adatokból az derül ki, van egy réteg, akik szerint minden változás inkább csak ront a helyzeten, nem bízik a kormányban ebből a szempontból.

Kell-e változtatni?

    A szakszervetek munkavállalóktól származó tapasztalatai, valamint ennek a kutatásnak az eredményei is megerősítik, hogy változtatási kényszer van a munka világát alapvetően szabályozó törvény kapcsán. Ugyanakkor az adatok azt is mutatják, hogy ebben együttműködési és egyeztetési kényszer van a kormány, a munkáltatók és a munkavállalók között.

    Ehhez először a tapasztalatok összegzésére van szükség, és csak ekkor lehet a társadalmi fejlődéshez szükséges dolgozói igényeket, és a gazdasági fejlődéshez nélkülözhetetlen munkáltatói igényeket összeegyeztetni.

    A Policy Agenda által a kis- és közép vállalatok körében végzett felmérést reprezentatív módon, 500 cég vezetőjének válaszai alapján készült. A kutatás 2014. március 18-29. között zajlott on-line vállalati panelen, illetve telefonos megkérdezéssel.

Budapest, 2014. április 23.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - MaSZSZ: A cégvezetőknek sem tetszik a Munka Törvénykönyve.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector