Startlaphoz Csatlakozz!

Sokan nem vagy hibásan rendelkeznek

Adó 1+1%: a nagy összefoglaló

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. április 24. csütörtök, 18:20
 
Bárki, aki személyi jövedelemadó-bevallást, adónyilatkozatot, vagy egyszerűsített bevallást készít, jogosult arra, hogy az adója összesen 2 százalékát fele-fele arányban egy egyház és egy civil szervezet (illetve néhány állami szervezet) között ossza szét, és így hozzásegítse ezeket a szervezeteket céljaik eléréséhez. Ehhez csupán nyilatkoznia kell az adóbevallás készítése során – írja az ado.hu.

   Sokan hibátlanul meg is teszik ezt. Tavaly több mint 13,2 milliárd forint jutott így el a fenti szervezetekhez, jelentős részük történelmi egyházakhoz, de van néhány olyan civil szervezet, amely több tíz vagy akár több száz millió forinthoz jut így évente (lásd a TOP30-as „vegyes” listát a tavaly évről). (Innen letöltheti azt a táblázatot, amelyben benne van, mely szervezetek, mekkora összeghez jutottak a legutóbb)
 
   Sokan nem vagy hibásan rendelkeznek az adójuk összesen 2 százalékáról. Ez azért gond, mert így sok szervezet elesik összesen többmilliárd forinttól, amivel - elméletben legalábbis - szebbé és jobbá tehetné az életünket. Ezen adózók pénze természetesen nem vész el, bekerül a költségvetésbe, vagyis, ahogy adónk 98 százalékát, ezt a kettőt is az állam költi majd el. Ez nem feltétlenül rossz, de a rendszer célja éppen az, hogy ugyan csak kis hányadban, de magunk dönthessük el, mire költjük a befizetett adónkat. Fontos tehát tudatosítani mindenkiben: döntsön maga az adója kis részének a sorsáról.
 
   Az adóink 1+1 százalékáért idén is nagy a verseny. Sokan - egyházak és civilek - már kampányba kezdtek, hogy nekik adjuk a felajánlható részt. Értelemszerűen az a szervezet az esélyes a legnagyobb bevételre ezen a téren, amely egyrészt ismert, másrészt a legtöbb pénzt a lehető leghatékonyabban költ el reklámokra. Így viszont sokak felajánlása arra megy el, hogy magát a reklámot a fogadó szervezet kifizesse. Nem biztos azonban, hogy az a legjobb szervezet, amelynek a reklámkampánya elér minket. A legjobb megoldás az lehet, ha a rendelkező jó előre végiggondolja, milyen célokra és kiknek szeretne pénzt adni a tevékenységére, majd megszerzi a felajánláshoz szükséges adatait, végül rendelkezik róla (ennek a pontos menetéről lentebb írunk).
 
   A rendszer alapjainak áttekintését követően nézzük át, hogy egészen pontosan ki (1), mekkora összegről (2.), kik a számára (3.) és hogyan (4.) rendelkezhet adója 1 + 1, azaz összesen 2 százalékáról.
 
1. Pontosan ki rendelkezhet adója 2 százalékáról?
 
   Ahogy már fentebb is írtuk: bárki, aki személyi jövedelemadó-bevallást, adónyilatkozatot, vagy egyszerűsített bevallást ad, és az is, aki az adókötelezettségét munkáltatói adómegállapítás útján teljesíti (ilyenkor érdemes konzultálni a munkaadóval, hátha nem kérdez rá, kinek adnánk az adónk egy részét), jogosult az adójának egy is részéről rendelkezni. Tehát a magánszemélyeken túl ebbe a körbe tartoznak az egyéni vállalkozók és az őstermelők is, ha az említett tevékenységből vagy más jogcímen szereznek az összevont adóalapba tartozó jövedelmet.
 
   Az is rendelkezhet, akinek az adója 0 forint (például adókedvezmények miatt), de ebben az esetben a felajánlott összeg is 0 forint lesz. Igaz, mivel az egyházak úgynevezett kiegészítő támogatását a rendelkező magánszemélyek száma alapján kalkulálják, még egy 0 forintos rendelkezés is növeli egy egyház számára juttatott állami támogatás összegét.
 
   A célba is jutó összeg minimálisan 100 forint. Ha az adónk 100 forint alatt van, nem fog célba jutni, mert nem éri meg foglalkozni vele.
 
2. Mekkora összegről rendelkezünk pontosan?
 
  Az 1 százalék alapja az összevont adóalap kedvezményekkel, továbbá az önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozat és a nyugdíj-előtakarékossági nyilatkozat szerinti átutalásokkal csökkentett része akkor, ha ezt az összeget a magánszemély határidőre megfizette. Tehát ha nem fizetünk időben, hiába rendelkezünk, nem érünk célt vele.
 
   Az összevont adóalapba tartozik az adóévben adókötelezettség alá eső valamennyi önálló, nem önálló tevékenységből származó, valamint egyéb bevételből megállapított jövedelem, továbbá átalányadózás esetén az egyéni vállalkozói, a mezőgazdasági kistermelői bevételből az átalányban megállapított jövedelem.
 
    Ugyanakkor a különadózó jövedelmek, mint például az ingatlanértékesítésből, árfolyamnyereségből származó jövedelem, a kamatjövedelem, az egyéni vállalkozó vállalkozói személyi jövedelemadója (a vállalkozói kivét kivételével) stb., nem tartozik az összevont adóalapba, így ezen jövedelmek meghatározott részéről nem is lehet rendelkezni.
 
3.  Kiknek adhatjuk adónk 2 százalékát?
 
    Ahogy már említettük, két csoportból - röviden civilek és egyházak - lehet választani, mindegyikből egyet-egyet, vagyis az 1-1 százalék nem osztható meg, nem vonható össze. Ha például azonos körből választunk ki egy-egy szervezetet, akkor mindkét felajánlásunk érvénytelen. Érdemes tehát betartani a szabályokat.
 
   Az egyik kedvezményezetti kör tehát a civilek. Ide tartoznak a közhasznú tevékenységet ténylegesen folytató egyesületek, alapítványok és közalapítványok, amelyeket a magánszemély rendelkező nyilatkozata évének első napja előtt legalább két évvel (vagyis legkésőbb 2011-ben) a bíróság nyilvántartásba vett.
Ugyancsak a „civil” körben lehet 1 százalékot adni néhány törvényben felsorolt intézménynek, ők a következők:
Magyar Tudományos Akadémia;
Országos Tudományos Kutatási Alapprogram (OTKA);
az országos közgyűjtemények (a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 3. számú mellékletében felsorolt szervezetek ezek);
Magyar Állami Operaház;
Magyar Országos Levéltár;
Országos Széchényi Könyvtár;
Magyar Nemzeti Filmarchívum;
Neumann János Multimédia Központ és Digitális Könyvtár;
az országos szakmúzeumok;
azok a könyvtári, levéltári, múzeumi, egyéb kulturális, illetve alkotó- és előadó-művészeti tevékenységet folytató szervezetek, amelyek valamely önkormányzattól, vagy a központi költségvetéstől egyedi támogatásban részesültek;
a felsőoktatási intézmények;
Nemzeti Együttműködési Alap;
Magyar Művészeti Akadémia.
 
   Minden évben van egy kiemelt cél is (a parlagfűírtás volt ilyen a közelmúltban), amelyre felajánlhatjuk adónk 1 százalékát, idén ez a cél az államadóság elleni harc, hivatalos neve pedig: Összefogás az Államadósság Ellen Alap.
 
   A rendelkezéshez a magánszemélynek a fenti szervezetek adószámára van szüksége. Ezt beszerezheti magától a szervezettől is; amely szervezet szeretne felajánlásokat fogadni, a holnapján vagy a hirdetésében előkelő helyen szerepelteti ezt a számot. Ha nincs ötletünk, nézzünk körül a NAV honlapján lévő fájlokban (egy pdf és egy xls fájl található itt), itt minden olyan szervezet megtalálható adószámmal együtt, amely a 2012-es rendelkező évben részesült az 1 százalékos összegből.
 
   Az itt található szereplők és adószámok java része biztosan érvényes jelenleg is, ha azonban biztosra akarunk menni, ellenőrizzük. Nem árt tudni, hogy több, korábban jelentős összeghez jutott civil szervezet működése körül az utóbbi időben sok probléma került napvilágra. Nem árt tehát utánanézni a keresőben, hogy a kiszemelt kedvezményezett valóban arra költötte a pénzt, amire azt szánnánk.
 
   A kedvezményezettek másik csoportjába az egyházi kedvezményezettek tartoznak. Ebbe a csoportba tartoznak Ehtv.18 szerinti bevett egyházak feltéve, hogy az adóhatóságtól technikai számot kaptak, továbbá az Országgyűlés által meghatározott kiemelt előirányzat, a Nemzeti Tehetség Program.
 
   A rendelkező nyilatkozaton a magánszemélynek az egyházi kedvezményezett technikai számát vagy nevét kell feltüntetnie. A 2014-ben egyházi kedvezményezettként megjelölhető technikai számok a www.nav.gov.hu internetes oldalon is megtalálhatóak, itt.
 
4. Hogyan kell felajánlani a 2 százalékot?
 
   Ha kiválasztottuk a megfelelő civil szervezetet vagy állami intézményt/célt és/vagy egyházat vagy kiemelt előirányzatot, megszereztük az adószámot/technikai számot, akkor már csak ki kell tölteni a nyomtatott vagy elektronikus bevallásokban található megfelelő „EGYSZA”-lapot, és a megfelelő helyre be kell írni a számot/nevet.
 
   Ha esetleg nem nyilatkoztunk volna bevallásunkban, még nem késtünk le semmit. Május 20-ig lehetőségünk van arra, hogy az elektronikus rendelkező nyilatkozatot a bevallástól elkülönülten küldjük meg, a külön programban található „13EGYSZA” megnevezésű nyilatkozat kitöltésével és elektronikus továbbításával.
 
   A rendelkező nyilatkozatokat egy lezárt, adóazonosító jelével ellátott borítékban, postán vagy személyesen is el lehet juttatni az adóhatósághoz. Erre ugyancsak május 20-ig van lehetőség, függetlenül attól, hogy az adóbevallását esetlegesen február 25-éig be kell adnia.
 
   Ha valaki a munkáltatói adómegállapítást választja, akkor a rendelkező nyilatkozatot tartalmazó borítékot a munkáltatónak legkésőbb május 12-éig kell leadnia. A magánszemélynek a borítékot annak ragasztott felületére átnyúlóan, saját kezűleg alá kell írnia, mivel ez biztosítja azt, hogy a munkáltató a boríték tartalmát ne ismerhette meg.
 
   A munkáltató ezt követően a nála leadott lezárt borítékokat kísérőjegyzékbe veszi, amely tartalmazza a rendelkező nyilatkozatot tevő személyek nevét, adóazonosító jelét és a boríték átadását igazolandó, az átadó aláírását. A munkáltatók a lezárt borítékokat sértetlenül, legkésőbb május 20-ig adják át az adóhatóságnak.
Amennyiben valaki a rendelkező nyilatkozatot a munkáltató útján, illetve külön borítékban küldi meg az adóhatósághoz, a rendelkező nyilatkozatról a magánszemély azonosító adatait (név, adóazonosító jel) le kell választani, és kizárólag a nyilatkozat rendelkező részét kell a borítékba tenni.
 
A Top 30-as lista 2013-ról (összeg forintban)
MAGYAR KATOLIKUS EGYHÁZ 2 514 535 183
KIEMELT KÖLTSÉGVETÉSI ELÕIRÁNYZAT "Nemzeti Tehetség Program feladatai" 1 395 431 966
MAGYARORSZÁGI REFORMÁTUS EGYHÁZ 910 311 398
MAGYARORSZÁGI EVANGÉLIKUS EGYHÁZ 267 704 683
GYERMEKRÁK ALAPÍTVÁNY 222 506 847
HEIM PÁL GYERMEKKÓRHÁZ FEJLESZTÉSÉÉRT ALAPÍTVÁNY 116 374 628
MAGYARORSZÁGI KRISNA-TUDATÚ HÍVÕK KÖZÖSSÉGE 111 134 423
MAGYARORSZÁGI BAPTISTA EGYHÁZ 107 450 855
EGYÜTT A LEUKÉMIÁS GYERMEKEKÉRT ALAPÍTVÁNY 90 587 259
SZENT MÁRTON GYERMEKMENTÕSZOLGÁLAT KÖZHASZNU ALAPÍTVÁNY 81 310 937
BÁTOR TÁBOR ALAPITVÁNY 77 244 600
HIT GYÜLEKEZETE 76 828 181
REX KUTYAOTTHON ALAPITVÁNY 76 663 314
ORSZÁGOS MENTÕSZOLGÁLAT ALAPITVÁNY 74 493 815
GYERMEKÉTKEZTETÉSI ALAPITVÁNY 69 847 019
RÁKOSMENTI NOÉ BÁRKÁJA ÁLLATOTTHON ALAPITVÁNY 64 381 418
DÉVAI SZENT FERENC ALAPITVÁNY 60 988 539
EGYÜTT A DAGANATOS GYERMEKEKÉRT ALAPITVÁNY 60 189 441
PETER CERNY ALAPITVÁNY A BETEG KORASZÜLÖTTEK GYOGYITÁSÁÉRT 51 294 471
BETHESDA KORHÁZ ALAPITVÁNY 50 838 555
PIROS ORR BOHÓCDOKTOROK ALAPITVÁNY 49 088 954
MADÁRKÓRHÁZ ALAPÍTVÁNY 46 230 974
MAGYARORSZÁGI ZSIDÓ HITKÖZSÉGEK SZÖVETSÉGE 44 141 685
A TAN KAPUJA BUDDHISTA EGYHÁZ 42 021 641
SOS-GYERMEKFALU MAGYARORSZÁGI ALAPITVÁNY 39 685 738
SZABAD SÁVÉRT ALAPÍTVÁNY 36 044 493
ORSZÁGOS ÁLLATMENTÕ ALAPÍTVÁNY 35 628 213
MISKOLCI ÁLLATSEGITÕ ALAPITVÁNY 34 657 511
GYÉMÁNT ÚT BUDDHISTA KÖZÖSSÉG 32 846 535
SZEGEDI UJSZÜLÖTT ÉLETMENTÖ SZOLGÁLAT ALAPÍTVÁNY 27 246 566
 
Forrás: ado.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Adó 1+1%: a nagy összefoglaló.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector